Bedrijven gebruiken ‘harde’ data om nou eens echt goede beslissingen te nemen
De toepassing van data domineert in 2025 de it-agenda, terwijl dit thema ook in de ‘business’ bovenaan staat. Want data worden vanuit de hele organisatie verzameld en geanalyseerd. En met één doel: betere beslissingen nemen. Liefst zes van de top 10 trends van dit jaar zijn direct gerelateerd aan data. Bedrijven en instellingen realiseren zich dat data ‘het nieuwe goud’ zijn en ontplooien tal van activteiten om die ‘schat’ te delven.
Top 10 it-trends 2025
1 | Datagedreven besluitvorming |
2 | Data governance |
3 | Security Awareness |
4 | Big data |
5 | Business intelligence |
6 | Machine learning |
7 | Cloud computing |
8 | In- en outsourcing |
9 | Ketenoptimalisatie |
10 | Devops |
Het nieuwe ‘IT Trendsonderzoek van Supply Value’ laat in 2025 een duidelijke lijn zien. Data worden steeds belangrijker voor bedrijven. En deze keer is dat nog pregnanter dan bij de voorgaande vijf edities van dit onderzoek dat jaarlijks in samenwerking met Computable wordt gehouden.
Elke dag verzamelen organisaties grote hoeveelheden informatie, maar zonder richting is data weinig meer dan ruis. Datagedreven besluitvorming, een manier om deze datastroom om te zetten in concrete inzichten en gerichte keuzes, maakt furore. Besluitvorming op basis van feitelijke data is in de top 10 van een zevende plaats gestegen naar de hoogste positie.
Bedrijven houden niet meer een vinger in de lucht bij het nemen van beslissingen. Intuïtie maakt plaats voor data-analyse en harde feiten. Menselijke vooroordelen verdwijnen. Strategische besluiten worden niet meer genomen omdat de baas of diens partner (M/V) de avond ervoor ineens een ‘goed idee’ kreeg.
Juiste en bruikbare data
Met data onderbouwde beslissingen leiden tot betere resultaten en een hogere efficiëntie. In de private sector helpen data bedrijven om klantgedrag te voorspellen, kosten te besparen en nieuwe kansen te benutten. In de publieke sector bieden data beleidsmakers inzichten om effectief te reageren op maatschappelijke uitdagingen en de dienstverlening aan burgers te verbeteren. Cijfers winnen het steeds vaker van het onderbuikgevoel. Het is dan alleen wel van essentieel belang dat beslissers altijd toegang hebben tot de juiste en bruikbare data.
Dit is waar de nummer 2 trend van dit jaar om de hoek komt kijken. Data governance & compliance kwam ‘vanuit het niets’ op plek twee. Data moeten niet alleen effectief worden beheerd, maar dit beheer dient ook te voldoen aan alle relevante juridische en ethische normen. Dat brengt veel beleid, interne regels en richtlijnen met zich mee. Ook het naleven van de alsmaar uitdijende en complexer wordende wet- en regelgeving eist steeds meer aandacht op.
Betekenisvolle informatie
Net als vorig jaar belandde cyber- en data security op de derde plaats; een positie die weinig verrassend is aangezien ditmaal ook privacy en ‘security awareness’ in deze trend (Privacy, Cybersecurity & Awareness) werden meegenomen. Big data & data analytics, vorig jaar nummer 10, viel met een vierde plek net buiten het erepodium. Deze geavanceerde methoden helpen organisaties om de steeds groter wordende hoeveelheid gegevens te benutten.
De top 5 wordt gecompleteerd door business intelligence (bi), het brede domein van het vertalen van ruwe data naar betekenisvolle informatie waarop bedrijfsbeslissingen vallen te nemen. Kortom, allemaal trends die met elkaar te maken hebben. Het belang van informatiebeveiliging en privacy wordt daarbij goed onderkend, zo blijkt uit de resultaten van het onderzoek.
Kunstmatige intelligentie
Artificiële intelligentie (ai), de nummer 1 uit het vorige IT Trendsonderzoek, valt in 2025 als categorie helemaal weg. Dit begrip is zo breed geworden dat Supply Value tijdens de online enquête onder it-professionals en it-managers hier geen uitvraag meer naar deed. Wel is gekeken naar subonderdelen als machine learning die nu op de zesde plaats staat en volgens de onderzoekers in potentie een hogere plaats verdient. Ook ethische ai moet zich als trend nog waarmaken. Digitale transformatie (vorig jaar: 4) viel ditmaal eveneens buiten de enquêtevragen. Dit is namelijk een echt containerbegrip waar zowat elke digitale verandering onder past.
Veel ontwikkelingen op het gebied van it zijn niet alleen relevant binnen it-afdelingen, maar ook daarbuiten. Zo zijn de trends business intelligence, cloud computing (7) en ketenoptimalisatie met it (9) alle gericht op het gebruik van data om beter geïnformeerde beslissingen te nemen.
Organisatieverbetering
Het is niet alles ‘data’ wat de klok slaat. It-trends, gericht op organisatieverbetering, completeren de top 10. Door de toenemende digitalisering en afhankelijkheid van it is het belangrijk om deze afhankelijkheid te beheersen en kansen te benutten. Organisaties moeten beslissen wat ze zelf doen en wat ze uitbesteden. Trend 8 is in- en outsourcing /transformatie naar een regieorganisatie, gevolgd door de al eerder genoemnde ketenoptimalisatie met it, een brede toepassing van (in potentie) meerdere trends, en cloud computing, evenals nieuwkomer devops (tiende plaats).
Opvallend veel respondenten wijzen dit jaar op meerdere trends die volgens hen een grote impact zullen hebben op het behalen van de bedrijfsdoelstellingen in het komende jaar. Dit benadrukt het belang van een geïntegreerd it-portfolio, zodat de organisatie in staat is om de gewenste veranderingen succesvol door te voeren. Zo’n integrale aanpak helpt organisaties om verschillende it-trends niet alleen afzonderlijk te benutten, maar ook samen te laten werken en elkaar te versterken. Neem bijvoorbeeld de eerder genoemde datagedreven besluitvorming. Dat thema kon in de slipstream van technologische ontwikkelingen snel belangrijk worden. Maar zonder transparantie, ethiek en goed gegevensbeheer blijft de potentiële waarde beperkt. Dit benadrukt het belang van een strategische aanpak waarin datagedreven werken wordt ingebed in bredere it-prioriteiten.
Trend 1: Datagedreven besluitvorming
Data zijn overal. Bedrijven verzamelen dagelijks enorme hoeveelheden informatie. Zonder richting zijn deze gegevens echter weinig meer dan ruis. Datagedreven besluitvorming biedt een manier om deze datastroom om te zetten in concrete inzichten en gerichte keuzes.
Hoewel de belangrijkste it-trend in Nederland voor 2025, heeft slechts 54 procent van de organisaties deze manier van besluitvorming echt geïntegreerd in hun processen. De implementatie loopt dus achter. Succesvolle implementatie vereist een duidelijke strategie, robuuste infrastructuur en een datagedreven cultuur. Transparantie, ethiek en sterke data governance zijn cruciaal om risico’s te beheersen en vertrouwen te waarborgen. Technologieën, zoals ai en machine learning, maken het mogelijk om patronen in data sneller te ontdekken. Dit helpt organisaties om gegevens te gebruiken als een belangrijk onderdeel van hun strategie. Deze ontwikkelingen worden verder uitgediept in trend 6, waarin de rol van ai en machine learning in datagedreven processen centraal staat.
Datagedreven besluitvorming speelt ook een sleutelrol in het vernieuwen van business intelligence (bi). Dit is al sinds de jaren zestig een belangrijk hulpmiddel voor organisaties. Waar bi vroeger vooral draaide om het rapporteren van historische gegevens, transformeert datagedreven werken bi naar een toekomstgericht instrument dat voorspellende inzichten biedt. Dit maakt organisaties wendbaarder en competitiever in een snel veranderende markt. Dit wordt verder belicht in trend 5.
Waarschuwing: begin niet blindelings en overhaast met het nemen van beslissingen op basis van data. Want je organisatie moet daar wel klaar voor zijn. Om snel te kunnen bepalen hoe volwassen je bedrijf op dit vlak is, heeft Supply Value een praktische tool ontwikkeld. Afhankelijk van dit niveau biedt de quickscan gerichte aanbevelingen voor verdere groei en ontwikkeling.
Trend 2: Data governance & compliance
Data governance & compliance omvat alle randvoorwaarden om uw data goed te kunnen gebruiken. Het is dan ook van essentieel belang dat data zorgvuldig worden beheerd om te garanderen dat de juiste data beschikbaar zijn en dat deze volledig en betrouwbaar zijn. Wie niet voldoet aan de normen, loopt het risico op boetes en reputatieschade. Niemand wil dat. En de druk vanuit wet- en regelgeving neemt snel toe. Geen wonder dan ook dat 69 procent van de respondenten het beheer van data en de naleving van wetten en regels als belangrijk of zeer belangrijk beschouwt.
Regelgeving zoals de AVG (gegevensbescherming) heeft geleid tot een integratie van data governance & compliance, waarbij beide gebieden samenwerken om een holistische benadering van databeheer te realiseren. Automatisering en ai bieden hier uitkomst. Met geautomatiseerde audits, nalevingscontroles en machine learning voor patroonherkenning kan je veel efficiënter voldoen aan regelgeving. 62 procent van de ondervraagde populatie verwacht dat privacy, cybersecurity en security awareness in 2025 (zeer) veel impact krijgen. Digitale risico’s worden steeds complexer en zijn in hoge mate met elkaar verbonden, wat kan leiden tot onvoorziene gevolgen.
Trend 3: Privacy, Cybersecurity & Awareness
Van de grote bedrijven wordt jaarlijks de helft het slachtoffer van cyberaanvallen. Ook het mkb is doelwit. Voor het vijfde jaar op rij behoren privacy en security tot de drie belangrijkste trends rekenen. 62 procent verwacht dat digitale risico’s veel tot zeer veel impact zullen hebben op hun organisatie in 2025. Digitale risico’s worden steeds complexer en zijn in hoge mate met elkaar verbonden, wat kan leiden tot onvoorziene gevolgen.
Geopolitieke spanningen hebben bovendien geleid tot een toename van aanvallen op Westerse bedrijven en overheden, wat de noodzaak voor verbeterde cybersecurity nog verder versterkt. Een succesvolle aanpak op informatiebeveiliging vereist een holistische aanpak, van strategie tot operatie. Het aanstellen van een ciso is hierin een cruciale stap voor succes.
Trend 4: Big data & data analytics
Wist je dat naar schatting 90 procent van alle data wereldwijd in de laatste twee jaar is gecreëerd? Ontwikkelingen zoals het internet of things, cloud-applicaties en sociale media zijn daar mede verantwoordelijk voor.
Het systematisch verzamelen en analyseren van enorme hoeveelheden gegevens uit uiteenlopende bronnen, waaronder klantgedrag, sensoren en sociale media, vraagt om geavanceerde methodes. Die staan bekend onder de verzamelnaam Big Data. Analytics wordt daarbij in één adem genoemd. 80 procent geeft aan dat de trend veel tot heel veel impact heeft. Bedrijven ontdekken steeds meer de waarde van big data om patronen en trends te herkennen die anders onopgemerkt zouden blijven. Combinaties met machine learning komen daar nog bij.
Door big data effectief te gebruiken, kunnen bedrijven het gedrag van hun klanten beter begrijpen, interne processen optimaliseren en zelfs nieuwe verdienmodellen ontwikkelen. In sectoren zoals gezondheidszorg, retail en marketing leidt big data al tot grote voordelen.
Trend 5: Business intelligence
Business intelligence is een evergreen. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd deze term voor het eerst geïntroduceerd. Toen ging het om een systeem voor het delen van informatie tussen organisaties. Maar inmiddels valt hier veel meer onder.
Bi is een verzamelnaam voor technieken, processen en strategieën om data bijeen te garen en te analyseren. Daarmee is het een overkoepelend begrip voor andere trends als big data & data analytics, data governance & compliance en datagedreven besluitvorming die ieder voor zich ook in deze top 10 staan.
In het onderzoek is bi van plek 6 vorig jaar naar nu plek 5 gestegen, een trend die dus nog steeds heel erg relevant is. Bijna 70 procent van de respondenten gaf aan dit verkend, toegepast of geïmplementeerd te hebben. Ai en machine learning blijven de drijvende kracht achter veel innovaties in business intelligence. Samen met de eerste trend, die van datagedreven besluitvorming, maakt bi het mogelijk om beslissingen te baseren op actuele inzichten. Dat leidt tot meer precisie en flexibiliteit in het realiseren van organisatiedoelen.
Trend 6: Machine learning
Machine learning (ml) heeft zich ontwikkeld tot een kerntechnologie waarmee organisaties datagedreven werken, nauwkeuriger beslissen en processen optimaliseren. Maar heel hard loopt het hier in Nederland nog niet met deze vorm van ai die systemen in staat stelt om zelfstandig te leren van data, patronen te herkennen en voorspellingen te doen, zonder expliciete menselijke instructies. Supply Value noemt de praktijk weerbarstig.
Slechts 42 procent van de respondenten heeft ml al verkend, toegepast of volledig geïmplementeerd binnen hun organisatie. De meerderheid heeft een it-afdeling van vijftig of meer medewerkers, wat erop wijst dat grotere organisaties eerder geneigd zijn om ml in te zetten. Ml staat dit jaar op plek 6 in het onderzoek.
De toekomst van ml ziet er rooskleurig uit. Nieuwe technologieën zoals ‘federated learning’ en ‘quantum computing’ openen nieuwe deuren voor complexere en efficiëntere ai-toepassingen. Federated learning maakt het mogelijk om ml-modellen te trainen zonder dat gegevens centraal worden opgeslagen, wat belangrijk is voor privacybewuste organisaties. Quantum computing belooft enorme rekenkracht die de mogelijkheden van ai en ml verder kan uitbreiden
Trend 7: Cloud computing
De cloud steeg als trend van plek 8 in 2023 naar de tweede plaats in 2024 om dit jaar terug te vallen naar de zevende plaats. In 2024 gaf 82 procent van de geênqueteerden aan dat de cloud een hoge prioriteit had. Dit jaar heeft echter een beduidend lager percentage (62 procent) daadwerkelijk stappen gezet in cloud computing, van verkenning tot volledige implementatie.
Deze vermindering wijst op een meer kritische benadering van de cloud. Bedrijven willen de controle over hun data behouden, afhankelijkheid van grote leveranciers verminderen en zorgen over privacy en cybersecurity aanpakken. Dit sluit aan bij trend 3, de hoge prioriteit voor privacy, cybersecurity en awareness. Ondanks deze zorgen blijft het verplaatsen van data en applicaties naar de cloud voor veel bedrijven een logische stap.
De huidige resultaten laten zien dat cloud computing een uiteenlopende impact heeft. Twee derde van de respondenten zegt dat cloud computing veel invloed heeft op hun organisatiedoelstellingen. En 19 procent van hen stelt zelfs dat hun doelen zonder cloud-oplossingen niet haalbaar zouden zijn. Voor 12 procent blijft cloud echter een ondersteunende technologie zonder directe invloed op strategische doelen.
Deze verschillen ontstaan doordat bedrijven op verschillende niveaus zijn met cloud-integratie en hun voorbereiding op uitdagingen zoals duurzaamheid, resourcebeheer en kostenbeheersing. Als duurzaamheid belangrijker wordt door strengere regels of maatschappelijke eisen, kan de cloud helpen bij het behalen van duurzaamheidsdoelen. Veranderingen in de machtsbalans tussen landen, zoals de groeiende invloed van de VS, kunnen nieuwe uitdagingen brengen. Denk aan veranderende wetgeving en databeperkingen. Organisaties moeten deze ontwikkelingen goed volgen en hun cloudstrategie hierop aanpassen.
De cloud fungeert als een verbindend platform dat andere belangrijke technologische trends versterkt en ondersteunt. Veel cloud-gebruikers geven aan dat ze tegelijk inzetten op essentiële trends zoals privacy en cybersecurity (88 procent) en business intelligence (88 procent). De focus op data governance (81 procent) en datagedreven besluitvorming (56 procent) weerspiegelt een bredere verschuiving naar verantwoorde en kostenefficiënte cloud-keuzes. Daarbij omarmen steeds meer bedrijven cloud computing als een schaalbare, flexibele oplossing voor hun groeiende data- en applicatiebehoeften.
Trend 8: In- en outsourcing en de transformatie naar een regieorganisatie
De transformatie naar een it-regieorganisatie is een belangrijke trend. Zo’n organisatie voor it-governance draagt de verantwoordelijkheid voor het beheer en de coördinatie van it-diensten en -leveranciers. Dat is cruciaal voor een naadloze service-ervaring.
Bedrijfsonderdelen en ict moeten beter samenwerken door vraag en aanbod goed te beheren. Bedrijven kiezen vaak voor de goedkoopste en minst risicovolle optie. Hoe groot en welk type regieorganisatie nodig is, hangt af van hoe afhankelijk een bedrijf is van leveranciers en hoe complex de situatie is. Een regieorganisatie is belangrijk om de kwaliteit, flexibiliteit en controle van diensten te waarborgen. Dit vraagt om maatwerk en een verschuiving van operationeel naar strategisch management.
Een jaar geleden zei 50 procent van de onderzoekspopulatie zeer bekend met (of expert op) het onderwerp te zijn, terwijl 40 procent aangaf (heel) prioriteit te geven aan deze transitie in 2024. Nu blijkt slechts 40 procent van de respondenten deze trend al verkend, toegepast of geïmplementeerd te hebben in hun organisatie. Dit heeft mogelijk te maken met de complexiteit van deze verandering. Ook kan het liggen aan de beschikbare middelen om deze transitie te realiseren en de veranderbereidheid van de organisatie.
Trend 9: Ketenoptimalisatie met it
In een tijd waarin snelheid en efficiëntie cruciaal zijn, speelt ketenoptimalisatie met it een sleutelrol. Dit betekent dat informatie soepel valt te delen met interne afdelingen en externe partners, en dat processen naadloos op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor kunnen organisaties snel reageren op marktvraag, hun voorraadbeheer optimaliseren, verspilling verminderen en klanttevredenheid verhogen. Ketenoptimalisatie omvat het gebruik van onder meer blockchain, ai en internet of things. Daarmee maximaliseer je de efficiëntie en prestaties binnen leverings-netwerken.
Ketenoptimalisatie wordt steeds belangrijker. In totaal heeft 35 procent van de bedrijven ervaring met it-gestuurde ketenoptimalisatie, van verkennende pilots tot uitgebreide implementaties. Drie grote krachten drijven deze trend: globalisering, e-commerce en duurzaamheid. De wereldwijde verwevenheid van landen, industrieën en bedrijven biedt nieuwe kansen, maar leidt ook tot intense concurrentie. Wendbare, flexibele supply chains zijn onmisbaar geworden om snel in te spelen op veranderingen in een onvoorspelbare markt.
Trend 10: Devops
Devops is geen tool of technologie. Het is een mindset die cultuur en werkwijze samenbrengt en waarin mensen, processen en technologie optimaal worden afgestemd. Devops komt dit jaar met stip binnen op de tiende plek. Dit kan duiden op een groeiende erkenning van het belang van devops. Een kleine meerderheid van de huidige respondenten (58 procent) heeft al concrete stappen gezet in devops, variërend van verkenning en eerste toepassing tot volledige implementatie. De impact van deze technologie op bedrijfsdoelen is aanzienlijk: 63 procent geeft aan dat devops (heel) veel invloed heeft. Een relatief klein deel (8 procent) stelt dat hun doelen zonder devops zelfs niet haalbaar zouden zijn.
Daartegenover blijft devops voor 15 procent een ondersteunende technologie zonder directe invloed op strategische doelen. Opvallend is ook dat 19 procent niet kan inschatten hoeveel impact devops heeft op de doelen van de organisatie. Dat kan duiden op een gebrek aan meetbare resultaten, onvoldoende integratie van devops of een beperkt inzicht in de strategische doelen. Toch zal devops naar verwachting de komende jaren substantieel groeien, met een verwachte jaarlijkse stijging van 25 procent tussen 2024 en 2032.
Verantwoording IT Trendsonderzoek Supply Value
Sinds 2019 voert Supply Value jaarlijks het IT Trendsonderzoek uit; een vooruitblik naar de ontwikkelingen die in 2025 het meeste aandacht gaan krijgen en impact zullen hebben op de bedrijfsvoering van organisaties. In dit kader zijn it-professionals gevraagd:
* de aankomende it-trends
* welke it-toepassingen zij gebruiken
* wat de ontwikkelingen binnen deze trends zijn
Het onderzoek identificeert niet alleen trends maar verkent ook de waarde die ze vertegenwoordigen voor bedrijven en instellingen. Hiertoe is een online enquête verspreid, mede in samenwerking met Computable. Aan respondenten werd gevraagd om voor achttien verschillende trends aan te geven in hoeverre ze daarmee bekend waren en waar hun prioriteit ligt.
Dit is in alfabetische volgorde de lijst met de achttien uitgevraagde trends:
* Big data en data analytics
* Business intelligence (bi)
* Cloud computing
* Data governance en compliance
* Datagedreven besluitvorming
* Devops
* Edge computing
* Ethical ai
* In- en outsourcing / regieorganisatie
* Ketenoptimalisatie met it
* Low-code/no-code platforms
* Machine learning
* Privacy, cyber- en data security en security awareness
* Quantum computing
* Robotic process automation en hyper-automatisering
* SAFe
* Service integration and management
* Sustainability in it
Op basis van de enquêteresultaten is de top 10 van trends samengesteld. Supply Value is specialist op het gebied van netwerk optimalisatie, zowel commercieel (procurement) en operationeel (supply chain & operations) als digitaal. De eerste verantwoordelijken voor het onderzoek zijn Geerten Peek (industry lead) en de consultants Gerben Kraaij, Daphne van Os en Jurriaan Vogel. Verder werkten mee de consultants Eric Tolhuisen, Luc Roelofsen, Robin Boots, Maxim de Vree, Berdien Prins, Beaudine Smeekes, Chiara Verheij, Caressa Schmetz en Yannick Wekking.