Nederlandse ict’ers die werken bij een eindgebruiker geven gemiddeld iets hogere rapportcijfers aan de beoordeelde werkgevers dan in 2024. Dat blijkt uit het werkgeversonderzoek dat Computable liet uitvoeren door Enigma Research. In de top 10 stijgt UWV van de negende naar de eerste plaats.
Tekst: ANTON VAN ELBURG Beeld: SHUTTERSTOCK
Het werkgeversonderzoek van Enigma Research laat zien hoe ict’ers over hun werkgever denken. Daaruit komt onder andere een top 10 naar voren van eindgebruikers (organisaties buiten de ict-branche) die het best door hun eigen medewerkers zijn beoordeeld. Dit jaar kent de lijst zes nieuwe binnenkomers, één stijger, twee dalers en één gelijkblijver.
Publieke dienstverlener UWV steeg van de negende plek in 2024 naar de eerste plek dit jaar. De overall waardering voor de uitkeringsinstantie daalde echter van 8,46 in 2024 naar 8,33 in 2025. Er werden dit jaar geen negens uitgedeeld aan beoordeelde organisaties, waar dat er vorig jaar nog drie waren.
De algemene score is opgebouwd uit waarderingen voor 16 deelaspecten van werkgeverschap. Algemeen lijstaanvoerder UWV wist op het onderdeel Diversiteit en inclusiviteit de hoogste score te behalen. Daarnaast behaalde het bedrijf op drie aspecten de tweede plek en op vier aspecten de derde plek.
Respondenten kunnen per deelaspect niet alleen een rapportcijfer geven, maar ook een weging hoe belangrijk ze een bepaald onderdeel vinden. Dat verklaart waarom de Rotterdamse onderwijsinstelling Stichting Boor wel zeven deellijsten kan aanvoeren, maar daarmee niet verder dan de, overigens wel zeer verdienstelijke, tweede plek op de algemene lijst is gekomen.
De gemiddelde rapportcijfers van de zestien aspecten zijn in de twaalf van de vijftien gevallen hoger dan in 2024, en dat is opvallend omdat vorig jaar juist alle aspecten lager scoorden dan het jaar daarvoor. Een kleine correctie, zo lijkt het.
Net als vorig jaar zijn Maatschappelijke betrokkenheid en Financiële stabiliteit de hoogst beoordeelde aspecten. Carrièreperspectief en Salaris, de deelaspecten die iets zeggen over de waardering van de individuele werknemer, krijgen de laagste cijfers.
Naast de zestien deelgebieden wordt respondenten ook gevraagd met welke ict-onderwerpen ze met name bezig zijn geweest en of ze in specifieke verticals actief zijn. Dit levert topic-lijstjes op. In deze lijstjes wordt het aantal respondenten dat voor een specifiek onderwerp of markt kiest afgezet tegen het totaal aantal respondenten voor de desbetreffende organisatie. Zodoende komen specifieke expertises naar boven.
Computable-lezers zijn uitgenodigd om de organisatie waarvoor zij werken als ict-werkgever te beoordelen. Het onderzoek staat stil bij de mate van tevredenheid over de doorgroei- en carrièremogelijkheden bij de werkgever en de aardering die de werkgever voor de werknemer toont. Uiteraard brengt de studie ook de algemene tevredenheid over de ict-werkgever in kaart. Enigma Research gevraagd voerde het onderzoek namens Computable uit. Uiteindelijk vulden 1.275 personen de vragenlijst volledig in. Dit is voor het volledige werkgeversonderzoek, dus inclusief de niet-ict-organisaties.