Het aantal overnames, fusies en deelnemingen in de Nederlandse ict-sector bleef met 139 deals in het eerste kwartaal van 2021 onveranderd hoog. Wat opvalt: private equity (privaat vermogen) wint terrein op venture capital (startups): investeerders stappen vaker in volwassen bedrijven om daarna add-on-overnames te doen. Met de gedachte dat vele 'kleintjes' tezamen uitgroeien tot een toonaangevend platform in een sector of niche.
Dit blijkt uit de geregistreerde transacties van Corporate Finance International (CFI), gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en overnames, in samenwerking met Computable.
In vergelijking met het vierde kwartaal van 2020 – een topperiode met 155 transacties – ligt het aantal van 139 in de eerste drie maanden van 2021 weliswaar een stuk lager maar het blijft een hoog aantal deals. Zeker afgezet tegen het aantal in het eerste kwartaal van 2020 (105) en 2019 (100). Volgens Randy de Visser, associate in het ict-team van CFI, valt op dat van het aantal investeerders circa 56 procent private equity is. Dat percentage lag in het laatste kwartaal van 2020 rond de 49 procent en in eerste kwartaal 2020 op pakweg 40 procent.
Bij private equity gaat het om private kapitaalverschaffers die bedrijven ondersteunen die hun bestaansrecht al hebben bewezen. Daarbij stapt zo’n investeerder voor het eerst in of wordt een deelneming financieel ondersteund bij het plegen van nieuwe overnames. Het uiteindelijke doel: een bedrijf via platforminvesteringen laten uitgroeien tot een belangrijke speler in een bepaald segment van de markt. Dat kan om een horizontale activiteit gaan, bijvoorbeeld hosting, beveiliging, Microsoft 365 Business Central- of SAP S/Hana-software, of een bepaalde niche (vertical), zoals de bouw, zorg, accountancy of lokale overheid.
Platform opbouwen
Een goed voorbeeld van de laatste niche is de lokale-overheidsautomatiseerder Exxellence uit Hengelo. Die bouwt met steun van Main Capital aan een platform waarmee het op de gemeentesoftwaremarkt de concurrentie aan kan met grotere automatiseerders als Centric, Pinkroccade en Roxit (nota bene een exit-investering van Main). In het eerste kwartaal nam Exxellence Tercera (software voor de digitalisering van de ruimtelijke planning bij gemeenten en provincies) en Pronexus (software voor gemeentelijke overheidstaken) over. Daar waar het in 2020 al andere gemeentelijke ict-spelers inlijfde als 4Value, Zaaksysteem.nl en T&T. Recent kwam daar de acquisitie bij van Berkeley Bridge, een specialist in beslisbomen-technologie die veel doet voor lokale besturen.
Een andere opvallend actieve partij is Techone, ondersteund door investeerder Nedvest. Die rijgt in het brede segment van managed services de ene na de andere overname aaneen. De Rotterdamse ict-groep heeft vijftien deals op zijn naam staan sinds het vanaf medio 2020 op overnamejacht ging. In de eerste drie maanden van 2021 haalde het Qweb, Lancom, 12Connect en Scaldis binnen, gevolgd door De Krachtcentrale en Compx in mei. Alle genoemde bedrijven zijn kleinschalig en lokaal opererende ict-dienstverleners voor het mkb.
Consolideren
Sowieso vindt er een consolidatieslag plaats in deze markt. Ook andere partijen lieten zich niet onbetuigd in het tijdvak januari-maart 2021. Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI, wijst op Uniserver, een clouddienstverlener uit Alkmaar. Die voert net als Techone sinds enige tijd een buy-and-build-strategie, zij het in een rustig tempo. Het bedrijf richt zich specifiek op het uitbreiden van cloud- en datacenterdiensten en kocht in maart Cloudnation uit Bunnik en in februari de datacenter-infrastructuur van het Rotterdamse Soluno BC.
Schuitevoerder noemt nog een ander interessant voorbeeld: de Interstellar Groep. Onder deze paraplu bundelen zes it-dienstverleners hun krachten: Solimas, Exite ICT, CSN Groep, Fundaments, DataExpert en Pinewood. Financieel gedekt door de Twentse investeerder Quadrum Capital willen zij middels een buy-and-build-strategie uitgroeien tot een partij van formaat in de Nederlandse ict-sector. Na de oprichting in februari volgde in maart al de eerste acquisitie: Databyte uit Steenbergen. De primaire doelstelling is een omzet van 120 miljoen euro te halen.
Kleine parels
Zo zijn er nog vele andere voorbeelden te noemen van platforminvesteringen waar in korte tijd veel relatief kleine bedrijven worden gekocht om uit te breiden. Zo roerde de Noorse bedrijfssoftwaregroep Visma zich weer met het kopen van twee lokale bedrijven: de startup Brincr (groothandelsoftware als cloudoplossing) en Outstanding24, een leverancier van een cloudoplossing voor debiteurenbeheer, met een focus op mkb’ers (bedoeld als versterking voor het onderdeel Visma Onguard).
De al eerder genoemde kapitaalverschaffer Nedvest bouwt aan een platform voor de bouw- en vastgoedsector onder de noemer Treetop. Daar vielen reeds de automatiseerders Kraan Bouwcomputing, Admicom en Brickz (sinds mei omgedoopt tot Frank Bouwsoftware) onder. Vanaf begin dit jaar zijn daar Herke ICT en HomeDNA bijgekomen. Als groep biedt het vijftal een waaier aan bouwoplossingen voor (BIM)-calculaties en boekhouding, werkbegrotingen, projectbewaking, kopersbegeleiding, materieel, service en onderhoud en relatiebeheer. Ook kunnen klanten ict-beheerdiensten afnemen.
Aantrekkelijke sector
Echt grote deals zijn er niet gesloten in het eerste kwartaal van 2021, uitzonderingen daargelaten zoals Unit4 dat voor twee miljard door TA Associates en Partners Group werd overgenomen van de van de voormalige eigenaar Advent. En ICT Group dat door de investeringsmaatschappijen NPM Capital en Teslin van de beurs wordt gehaald (via een bod met een waarde van ongeveer 140 miljoen euro). Vermeldenswaard is nog de verkoop van het Amsterdamse 3D Hubs, aanbieder van een platform voor 3d-prints, aan zijn Amerikaanse branchegenoot Protolabs. Met die overname is minimaal 280 miljoen dollar gemoeid. Op basis van doelstellingen kan dit bedrag met nog eens vijftig miljoen dollar worden verhoogd.
Hierbij speelt natuurlijk mee dat de Nederlandse ict-sector zich kenmerkt door de vele mkb-bedrijven die er acteren (het totaal aantal ict-bedrijven is volgens het CBS ruim 81.000). Het overnemen van dit soort bedrijven voert dan ook de boventoon. Bovendien is er momenteel veel kapitaal beschikbaar, zegt Schuitevoerder. De lage rente zorgt ervoor dat er steeds meer investeerders bij komen die geld willen steken in sectoren die het goed doen in de coronacrisis.
De ict-sector is daar bij uitstek een voorbeeld van. Die plukt de vruchten van de fors gegroeide ict-bestedingen vanwege het thuiswerken en de digitale transformatie die veel organisaties versneld ondergaan. ‘Private equity lift hier op mee’, zegt hij. ‘De groeiverwachtingen in de ict zijn hoog er zijn minder alternatieven om in te investeren. De coronacrisis heeft de ict-sector meer exposure gegeven. Dat zie je dan terug in de appetijt bij private equity om in deze sector overnames te doen en dat zijn dus voor het leeuwendeel kleinere ict-bedrijven.’
Venture Capital
Tegenover private equity staan de durfkapitalisten (venture capital) die geld steken in startups en scale-ups. Vaak risicovoller omdat de groeiverwachtingen nog wel moeten waargemaakt. Hoewel ze in het afgelopen kwartaal minder prominent aanwezig waren dan de private equity-partijen vinden deze investeerders nog steeds veel van hun gading op de Nederlandse ict-markt, benadrukt De Visser.
Neem HousingAnywhere, een Rotterdams online-vastgoedplatform voor jonge werknemers en internationale studenten. Dat haalde afgelopen februari in een derde investeringsronde 24 miljoen euro op. In het begin van het jaar kocht het ook al een Italiaans equivalent (Stanzazoo) en vorig jaar een Duitse en IJslandse branchegenoot. HousingAnywhere heeft inmiddels als startup 35,5 miljoen euro binnen gehengeld en zal nog meer internationale acquisities plegen.
In het oog springend is eveneens het in maart gestarte Dutch Sport Tech Fund. Dat fonds is van plan om jaarlijks in vijf tot tien sporttech-bedrijven te investeren. De eerste participatie was in ISG Groeifonds, dat op zijn beurt weer eigenaar is van het sporttechbedrijf Dotcomsport. Het nieuwe fonds werft kapitaal onder (tech-)investeerders en oud-sporters. Ook in de sportsector is een versnelling in digitalisering te zien rond administraties en wedstrijd- en trainingsanalyses.
Een typische venture capital-deal uit de eerste drie maanden van 2021 is die tussen Red Kubes uit Utrecht en investeerder Capital Mills. Die verstrekt aan de Utrechtse startup 1,2 miljoen zaaikapitaal (‘seed capital’) om een nieuw containerplatform te lanceren. Dit Otomi-platform van Red Kubes is gebaseerd op de snel populair wordende orkestratie-middleware Kubernetes.
Volgens CFI staan alle seinen voor het tweede kwartaal op groen. De dynamiek uit de afgelopen kwartalen blijft vooralsnog aanhouden op de Nederlandse ict-markt, luidt de verwachting.
Overzicht en opvallende deals
Klik hier voor een overzicht van de Nederlandse deals in het eerste kwartaal van 2021.
Een kleine greep uit de lijst van transacties in het eerste kwartaal van 2021:
JANUARI:
– Ict-dienstverlener Wortell uit Lijnden liet van zich horen met de overname van de Nederlandse tak van het Franse Groupe Onepoint over, waarvan de basis terug gaat naar systeemintegrator Qwise. In februari deed het bedrijf nog een duit in het zakje met de aankoop van data- & ai-specialist Sigma Data Consulting uit Huizen.
– Planon, de Nijmeegse leverancier van software voor gebouwbeheer, nam Reasult over. Dit in 2000 opgerichte bedrijf uit Ede is een softwarebedrijf dat de financiële prestaties van vastgoedportefeuilles en -projecten optimaliseert. Het betekent een exit voor investeerder Newion die in 2013 instapte en vijf keer de inleg er uit haalde.
– In het eerste kwartaal kwamen weer veel (internationale) digitale-marketingdeals langs. Symbolisch hiervoor was het Hilversumse creatieve agentschap Mediamonks dat maar liefst drie andere bureaus overnam: het Amerikaanse Decodes Advertising, Tomorrow uit China en het Duitse Staud Studios. Mediamonks is sinds 2018 in handen van S4 Capital, de investeringsmaatschappij van de Britse reclamemagnaat Martin Sorrell.
FEBRUARI:
– Kate Innovations, de Utrechtse softwareontwikkelaar voor digitale vastgoedprocessen, kocht het Amsterdamse LegalThings van de notarisdienstverlener Firm24. LegalThings biedt vastgoedbedrijven oplossingen voor het digitaliseren van de gehele (huur)contractencyclus. De overname werd financieel ondersteund door aandeelhouder Boron, het investeringsbedrijf van de familie J.A. Fentener van Vlissingen.
– Het Franse it-concern Atos visde in korte tijd weer in de Nederlandse vijver. Na in het vierde kwartaal van 2020 Motiv ICT Security te hebben gekocht, liet het nu zijn oog vallen op Profit4SF, een Salesforce-adviseur en implementator uit Utrecht.
– Hoewel een transactie in Engeland mag een deal met Shell ook in de Nederlandse boeken. Het olieconcern nam via zijn tak Shell Retail de breedbandbusiness van de Britse Post Office over voor tachtig miljoen pond (en 500.000 klanten). Shell zoekt naar manieren om inkomsten uit niet-fossiele grondstoffen aan te boren. Haast gelijktijdig kocht het concern Ubitricity, een oplaadnetwerk voor elektrische auto’s in Groot-Brittannië. In 2018 kocht het al First Utility, een energieleverancier aan particulieren. De drie onderdelen vallen onder de hernoemde tak Shell Energy Retail dat Britse huishoudens breedband- en (duurzame) energievoorzieningen biedt.
MAART:
– Na in augustus vorig jaar een investeerder, Mentha Capital, aan boord te hebben gekregen, pleegde Microsoft-specialist Rapid Circle twee acquisities: de branchegenoten Portiva uit Nieuwegein en ‘down under’ Insync Technology (Rapid Circle zat al in Melbourne).
– Al in 2014 kondigde Ricoh Nederland aan een it-servicehuis te willen kopen. Dit om het productportfolio uit te breiden en minder afhankelijk te zijn van de printactiviteiten. Zeven jaar later is het eindelijk gelukt en lijfde het printerconcern it-dienstverlener Avantage uit Rotterdam in.
– Scale-up Roamler kocht Datlinq, een dataspecialist voor de detailhandel uit Rotterdam. Het Amsterdamse Roamler biedt een internetplatform waarbij de gebruikers geld verdienen door taken uit te voeren voor en bij bedrijven. Denk aan het opzetten van promoties in de winkelschappen, mystery shoppers en het verzamelen van inzichten. Het bedrijf kreeg al sinds 2016 ondersteuning van Endeit Capital, het investeringsvehikel waar musicalmagnaat Joop van der Ende afgelopen april uitstapte, en haalde in 2020 nog eens twintig miljoen euro op voor Europese uitbreiding.