De voordelen van een SAN zijn legio en in de IT is het een nieuwe tak van sport. Ik zal proberen duidelijk te maken wat een ‘Storage Area Network’ precies is en wat de mogelijkheden zijn van deze opslagsystemen, schrijft Erwin van Londen.
Uit het artikel ‘EMC zet kaarten op opslagsoftware’ (Computable, 5 mei) blijkt dat de auteur niet heeft begrepen waar het om draait. Goed, het mag duidelijk zijn dat het om opslagsystemen gaat waarmee EMC goede zaken doet en dat ze de komende tijd flink op het overname pad zijn om hun systemen beheersbaar te maken. Als ik echter door het artikel ‘scroll’ en dan de vertaling lees van ‘SAN’, Strategic Area Networks, dan bekruipt mij toch een gevoel dat dit artikel slechts een vertaling is van een persbericht, al dan niet uitgegeven door EMC zelf of door één of ander analistenbureau, dat verkeerd geïnterpreteerd is. Ik zal proberen duidelijk te maken wat een SAN precies is en wat op dit moment de mogelijkheden zijn op dit gebied.
SAN staat niet voor ‘Strategic’ Area Networks maar voor Storage Area Networks.
Wat wil dat nu zeggen? In huidige architecturen is het zo dat opslagcapaciteit meestal direct verbonden is met een verwerkingseenheid (server, werkstation enzovoorts) via traditionele protocollen. Meestal zal dat via SCSI zijn. Dit heeft als nadeel dat data wijd verspreid binnen organisaties komt te staan. Niet alleen de risicofactor wordt groter, maar het levert ook enorm veel beheerskosten op. Een ander nadeel is dat de prestatie een grote negatieve invloed kan hebben op de diverse netwerkstructuren, denk aan backup- en herstelactiviteiten onder werktijd.
Ook schaalbaarheid vormt een probleem. Als de fysieke ruimte of de maximale capaciteit van de interne opslag binnen zo’n unit vol is, zal vaak een extra unit moeten worden gekocht alleen om aan de vraag naar opslagcapaciteit te kunnen voldoen. Dat is natuurlijk alles behalve rendabel.
Hier heeft de industrie wat op gevonden in de vorm van SAN. Dit netwerk vormt een extra laag die data moet scheiden van de verwerkingseenheden. Door middel van de channel networking technologie (glasvezel, SSA, Escon en dergelijke) is het mogelijk om deze, externe, opslagcapaciteit aan de verwerkingseenheden aan te bieden. Het type unit of besturingssysteem zou niet ter zake moeten doen, maar zover is de industrie nog niet. De meest gangbare besturingssystemen worden nu al ondersteund, maar er dient nog wel wat te gebeuren voordat echte ‘Open SAN’s’ kunnen worden gebouwd. Homogene en heterogene SAN’s zijn en worden op dit moment bij diverse bedrijven geïmplementeerd.
Legio voordelen
De voordelen van SAN zijn legio:
- Door de veel grotere bandbreedte van bijvoorbeeld glasvezels is, afhankelijk van de configuratie en de vaardigheden van de technicus die de configuratie inricht, een hogere prestatie te bereiken.
- Data wordt geconsolideerd, waardoor geen versnippering meer optreedt, en centrale data-opslag zorgt voor meer mogelijkheden voor onder andere backup en herstel.
- De beheersbaarheid wordt groter. Wat volgens een onderzoek van de Enterprise Storage Group kan zorgen voor een kostenreductie van zo’n 75 procent op data-beheerskosten. Beheerders kunnen namelijk zo’n 400 procent meer data beheren.
- De beschikbaarheid gaat met sprongen omhoog. Doordat enkele fabrikanten een vorm van remote copy methodiek in hun systemen bouwen, is data op twee locaties synchroon op te slaan. De afstand tussen de locaties kan verschillen afhankelijk van het gebruikte medium en protocol. Standaard met glasvezel is 10 kilometer, wat echter met extenders nog is uit te breiden. Als binnenkort de hoogvermogens lasers beschikbaar komen wordt dit nog veel meer.
Ik kan zo nog wel even doorgaan. SAN is een nieuwe tak van sport binnen de IT en is nu al zeker van een vaste plaats binnen IT-architecturen.
Erwin van Londen,
Storage Competence Group
Mainland Sequoia
Naschrift redactie
U hebt gelijk dat de ‘s’ in SAN staat voor ‘storage’. Maar dat het artikel slechts een vertaling annex bewerking zou zijn van een persbericht – dat gaat niet op.
Integendeel, het is een weerslag van vrije nieuwsgaring, gecompleteerd met de opmerkingen die over dit onderwerp zijn genoteerd tijdens een persconferentie.