De Autoriteit Consument en Markt (ACM) doet onderzoek naar de gang van zaken bij een ict-project van het ministerie van Veiligheid & Justitie waarbij ict-dienstverlener Ordina betrokken is geweest. Op deze manier wil V&J een onafhankelijk oordeel krijgen over de vraag of er sprake is geweest van schending van het mededingingsrecht. De zaak is gaan rollen nadat tv-onderzoeksprogramma Zembla e-mails heeft overlegd aan het ministerie van V&J. Daaruit zou blijken dat Ordina is voorgetrokken tijdens het selectietraject.
Over welk project het gaat, zijn geen mededelingen gedaan. Wel nog dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie tevens intern onderzoek laat doen naar aanleiding van de e-mails. Indien sprake is van een vermoeden van schending van de geheimhoudingsplicht zal daarvan aangifte worden gedaan.
Een zegsvrouw van het ministerie zegt dat V&J onvoldoende kan beoordelen in hoeverre de door Zembla overlegde e-mails aantonen dat het mededingingsrecht is geschonden. ‘Daarom laten we ACM als onafhankelijke entiteit een integriteitsonderzoek uitvoeren.’
Integriteit
TV-programma Zembla meldt alleen in een reactie aan Computable dat het in de uitzending van donderdag 2 oktober 2014 in vier zaken uit de doeken doet hoe onder andere Ordina, een beursgenoteerde ict-onderneming, betrokken is bij een aantal ict-integriteitskwesties.
Eerder al werd bekend dat Zembla over e-mail-correspondentie beschikt waaruit zou blijken dat een reservist bij Defensie in Afghanistan informatie over de belabberde ict bij de krijgsmacht heeft gelekt naar zijn civiele werkgever Ordina.
Ook blijkt de gemeente Rotterdam naar aanleiding van het Zembla-onderzoek een ambtenaar uit voorzorg te hebben geschorst. Hij is mogelijk buiten zijn boekje gegaan bij de aanbesteding van ict-projecten, waar Ordina ook bij betrokken zou zijn geweest. De gemeente heeft een onderzoek ingesteld. De kwestie zou hebben gespeeld tussen 2006 en 2009. Het VARA-programma Zembla zegt over documenten te beschikken die zouden wijzen op het overtreden van de interne regels van de gemeente Rotterdam.
Wie is de mol?
Wat de vierde casus is, is nog niet bekend. Zembla stuurt in de loop van donderdag een persbericht uit over de avond-uitzending ‘Wie is de mol?’. Op de website meldt de redactie dat het een grote hoeveelheid intern e-mailverkeer in handen heeft, afkomstig van ‘een beursgenoteerde ict-leverancier die zaken doet met de overheid. Hieruit blijkt dat bedrijven aanbestedingen manipuleren, gebruik maken van corrupte ambtenaren en informanten die geheime stukken lekken. Wie zijn deze mollen?’.
Een woordvoerder van Ordina stelde eerder in een reactie aan Computable dat het geen verdere mededelingen over de vermelde zaken kan doen. Wat Zembla aankomende donderdag in de uitzending verder aan de orde stelt, is het bedrijf niet bekend, aldus de ict-dienstverlener.
Dit betreft de vervanging van SAP door Oracle, als de overhead eerst eens kijkt naar haar aanbestedingsregels.
Vanwege een contract verlenging met SAP moest er worden aanbesteed, winnaar Oracle (niemand weet waarom en niemand zat erop te wachten).
Gevolg, jarenlang staat de organisatie stil, wordt het budget met miljoenen overschreden en uiteindelijk krijgt de organisatie nog minder dan men al had.
Deze geld verspilling kan nooit de bedoeling zijn van de regeling omtrent aanbestedingen.
Dat een bepaalde organisatie hier nog een paar centen tussen wegsleept zijn de bekende pinda’s, jammer dat de ACM zich juist weer op de pinda’s richt.
Ja luister eens, hoe moet je anders het geld bijeen graaien om je vele minkukel werknemers een maxkukelig salaris te geven?
@hjk: Dus Ordina gaat achter het geld aan?
Sommige mensen redeneren: “It is immoral to let suckers keep their money.”
In organisaties die geen geld verdienen ontlenen de bazen hun status aan het budget dat zij te besteden hebben. Je helpt ze gewoon door flink over een aanneemsom heen te gaan.
Duidelijk een win-win-situatie: Ordina een beetje meer geld, de beslisser intern een beetje meer status. Toch?
Premier Kok had het indertijd over “perverse prikkels”. Nou, die komen niet alleen bij de banken voor.
Leuk dat er (eindelijk) wat aandacht komt voor ICT, niet echt imago verbeterend maar het is een begin om belang ervan op de agenda te krijgen. In eerdere opinie stelde ik rond dit onderwerp dat huurlingen trouw blijven zolang ze betaald worden. Kortom, ik ben verbaasd noch boos maar alleen teleurgesteld. Niet voor de eerste keer want alle ellende begon tenslotte met Kok die wel lekker links lulde maar vooral rechts vulde. Kan hier iets roepen over schande maar liever refereer ik aan intro van een andere opinie:
“Magistrale verkooptruc is zoals Jort Kelder de werking van de markt uitlegde door aan Matthijs van Nieuwkerk zijn pen, iets van weinig waarde te vragen. En toen Jort deze had vroeg hij aan Matthijs om zijn naam op te schrijven. En hoe verrassend had Matthijs daar een pen voor nodig die Jort hem wel wilde verhuren, voor een belachelijk hoge prijs uiteraard.”
Schending van geheimhoudingsplicht is een lachertje als ik overweeg dat alles wat politiek gevoelig ligt direct geclassificeerd wordt als geheim. Opstelten is de beheerder van de doofpotten en loopt nog weleens vooruit op de zaken met opmerkingen als: “het was niks, het is niks en zal wel niks worden” waarmee hij wat mij betreft alleen maar zijn eigen incompetentie bevestigd. Benieuwd wat Arda Gerkens trouwens van deze ontwikkelingen vindt want ze stelde in 2008 tenslotte al de ICT aanbestedingen aan de kaak maar helaas met de verkeerde vragen aan de verkeerde mensen.
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/2631517/1277202/sp-pleit-voor-minister-van-ict.html