Iedereen gebruikt kunstmatige intelligentie op zijn telefoon, vaak zonder het door te hebben. Een slimme camera die je foto’s nét wat mooier maakt, een spraakassistent die je vragen beantwoordt, of je batterij die precies weet wanneer je telefoon wat zuiniger aan moet doen.
AI is overal. Maar maakt het je leven echt makkelijker of zorgt het er gewoon voor dat je nog meer aan je telefoon vastzit?
Heb je een nieuwe telefoon nodig voor AI?
Niet altijd. Veel AI functies werken prima via een software-update of een app. Slimme assistenten en camerafuncties doen het vaak ook prima op oudere modellen. Maar als het gaat om geavanceerdere toepassingen zoals gezichtsherkenning of realtime beeldoptimalisatie, dan speelt de hardware wel een rol. Het is dus maar net wat je nodig hebt. Wil je wel optimaal gebruik kunnen maken van alle nieuwe technische snufjes? Dan is een nieuwe Samsung telefoon kopen wel een verstandige keuze.
Spraakherkenning en slimme assistenten
Vroeger leek het futuristisch, maar nu praten we zonder erbij na te denken tegen onze telefoons. Even een timer zetten tijdens het koken of een berichtje versturen zonder je handen te gebruiken, het is allemaal normaal geworden. AI zorgt ervoor dat spraakassistenten steeds beter begrijpen wat je bedoelt, zelfs als je binnensmonds mompelt. Hoe fijn is het idee dat je nieuwe Samsung Galaxy A56 altijd meeluistert? Vooral in een tijd waarin we het steeds drukker krijgen, is het handig dat er altijd iemand is dit met je mee kan denken.
Gezichtsherkenning en biometrische beveiliging
Een pincode intypen om je telefoon te ontgrendelen voelt bijna ouderwets. Tegenwoordig hoef je je telefoon alleen maar aan te kijken en je hebt direct toegang. Superhandig, maar hoe veilig is het? Kan iemand je telefoon ontgrendelen met een foto van jou? Of, nog erger, met een deepfake? En hoe zit het met privacy? Is het een geruststelling dat alleen jij toegang hebt of voelt het juist ongemakkelijk dat je gezicht overal wordt opgeslagen?
Slimmere camerafuncties
Niet iedereen heeft een fotografie cursus gevolgd, maar dat hoeft ook niet meer. AI doet het werk voor je. Je telefoon herkent gezichten, stelt automatisch scherp en past de belichting aan. Klinkt ideaal, maar hoe ‘echt’ is zo’n foto nog? Opeens lijkt je huid gladder, je ogen net wat groter en je tanden witter. Maakt AI je foto’s mooier of juist minder natuurlijk? En waarom lijken sommige selfies meer op een gefilterde versie van jezelf dan op de realiteit?
Batterij- en energiebeheer
Niets is zo frustrerend als een telefoon die halverwege de dag leeg is. AI probeert dat probleem op te lossen door te leren van je gewoontes. Gebruik je rond een bepaalde tijd altijd veel apps? Dan past je telefoon het energieverbruik daarop aan. Klinkt slim, maar merk je echt verschil? Of is je oplader nog steeds je beste vriend? En wie bepaalt eigenlijk welke apps belangrijk genoeg zijn om batterij te besparen en welke niet?
Personalisatie en slimme aanbevelingen
AI weet steeds beter wat jij leuk vindt. Van muziek en nieuws tot apps, alles wordt op maat aanbevolen. Maar hoe onafhankelijk ben je nog in je keuzes? Ontdek je nog echt iets nieuws of blijf je hangen in een bubbel van voorspelbare suggesties? Misschien is het handig, maar het is goed om zelf ook nog de controle te houden en niet alles klakkeloos te volgen. Wie weet wat je misloopt als je alleen ziet wat een algoritme voor je selecteert?