Hier wordt bij dit proces water gebruikt in plaats van lucht als koelmedium, omdat het water ongeveer 30 keer sneller warmte kan geleiden dan lucht dat kan. Bovendien kan een waterkoelingssysteem ervoor zorgen dat computeronderdelen met hogere snelheden kunnen gaan werken terwijl het geluid van het systeem niet te overheersend is en wordt verminderd.
Waterkoeling, ook wel vloeistofkoeling genoemd, is een manier die wordt toegepast om de temperatuur van computer processor eenheden oftewel CPU’s) en soms grafische processor eenheden oftewel GPU’s op het juiste niveau te houden.
Waarom computer koeling?
Ieder elektronisch apparaat en andere elektronica genereren warmte tijdens het werken of in bedrijf zijn. De computer componenten worden met de dag sneller en kleiner, hierdoor neemt de hoeveelheid gegenereerde warmte vele malen meer toe en is deze meer geconcentreerd in kleinere onderdelen en gebieden. Traditioneel werd de warmte uit de componenten verwijderd door middel van lucht, met koellichamen, heatpipes en ventilatoren om het systeem af te koelen. Sommige computersystemen genereren echter meer warmte dan traditionele luchtkoeling kan afvoeren. Dit is vaak het geval bij overgeklokte, meervoudige GPU of high-density-systemen. Voor deze hard werkende systemen kan waterkoeling warmte sneller en efficiënter afvoeren en beheersen, waardoor dergelijke systemen sneller, koeler en stiller hun werk kunnen doen.
Waarmee de computer koelen?
In watergekoelde systemen wordt een vloeistof, meestal water wat zelfs waterfilter drinkwater kan zijn, door leidingen in de computer gepompt. De vloeistof neemt de warmte van de componenten af en voert deze af via een radiator. Het werkt op hetzelfde principe als het motorkoelsysteem van een auto waarbij koelvloeistof door de motor naar de radiator wordt gepompt en vervoerd.
Voor wie is waterkoeling geschikt?
Waterkoeling komt het meest voor in customized computers en systemen die zijn ontworpen voor videogames, designers of graphics, omdat hierdoor de CPU en GPU kunnen worden overklokt terwijl de componenten gekoeld blijven. Dit kan de levensduur van de componenten uitermate verlengen en het maakt het ook mogelijk om extreem kleine systemen te bouwen met zeer krachtige componenten.
Soorten componenten en watergekoelde systemen
De computer gerelateerde waterkoelsystemen bestaan vaak uit een waterblok, een pomp, een radiator, de leidingen en optioneel een extra reservoir. De pomp blaast de vloeistof door het computersysteem. De verplaatste vloeistof stroomt door het waterblok welke bevestigd is aan de CPU of GPU. Hier wordt de warmte van het onderdeel naar de vloeistof overgebracht. Een enkel systeem kan één of meerdere waterblokken hebben.
Het door de computer opgewarmde water gaat naar een radiator waar ventilatoren koele lucht over de leidingen blazen en koelventilatoren om de warmte af te voeren. Een reservoir kan extra water bevatten om hierdoor meer thermische massa en watercapaciteit te organiseren. Flexibele of harde leidingen of buizen transporteren het water door het systeem. Vaak wordt er een aangroeiwerende vloeistof aan het water toegevoegd om te voorkomen dat bacteriën of algen in de computer gaan groeien, wat werkt als een soort water filter.
Waterkoelsystemen zijn over het algemeen te verdelen in twee categorieën. Een open lus en gesloten lus koelsysteem. Bij open-lus-systemen ontwerpt de eigenaar van de computer zelf het systeem en bouwt het op uit zelf gekozen afzonderlijke componenten. In een closed-loop, ook wel all-in-one (AIO) systeem genoemd, wordt het koelsysteem in zijn geheel als voorgemonteerd aangekocht. Een open-loop-systeem biedt meer flexibiliteit en keuzemogelijkheden voor de computergebruiker. Een gesloten-lus-systemen koelt vaak één enkel component, zoals bijvoorbeeld de CPU, maar zijn eenvoudig en betrouwbaar in gebruik.