Een woning of appartement verhuren lijkt zo eenvoudig: het pand wordt (vaak online) aangeboden en de geschikte kandidaat betaalt het vooraf afgesproken maandbedrag en de borgsom ter waarde van één of twee maandtermijnen. De dagelijkse praktijk van wat een verhuurmakelaar doet is toch een stuk complexer.
Verhuren is meer dan huurcontracten tekenen
Het is in bepaalde huizenmarkten bijvoorbeeld lang niet eenvoudig een geschikte huurder te vinden. Ook kunnen er de nodige conflicten met huurders ontstaan en dienen huurovereenkomsten aan de wettelijke eisen voldoen. Tel hierbij op dat woningen ook onderhoud nodig hebben en het is duidelijk dat het werk van een verhuurmakelaar niet stopt bij het tekenen van het huurcontract.
Hoe vindt een verhuurmakelaar uit Amstelveen zijn huurders?
Verhuurmakelaar Amstelveen gooit niet zomaar een advertentie online, maar heeft ook een uitgebreid netwerk opgebouwd met woningzoekers. Sommige verhuurmakelaars zijn gespecialiseerd in huizen voor expats, zodat deze kenniswerkers snel een geschikte woning kunnen vinden.
Verhuurmakelaars doen veel meer dan huurcontracten opstellen.
Marktconforme huurprijs
Naast het vinden van een geschikte huurder zijn verhuurmakelaars verantwoordelijk voor het vaststellen van een marktconforme huurprijs. Ook de huurprijs kan aan regels gebonden zijn, waarop de makelaar de woningeigenaar zal wijzen wanneer dit van toepassing is. Omdat verhuurmakelaars alleen verhuren hebben zij logischerwijs meer zicht op de actuele huurprijzen in een bepaalde buurt.
Zoveel mogelijk kandidaten uitnodigen
Wanneer de reacties op een advertentie van bijvoorbeeld Pararius zijn binnengekomen zal de verhuurmakelaar zoveel mogelijk kandidaten uitnodigen voor een bezichtiging en potentiële huurders door de woning rondleiden. Voorheen werden ook wel open dagen voor het huis georganiseerd, maar met de huidige woningnood hoeft dat vaak niet meer.
Makelaar checkt de financiën van een huurder
Als er een geschikte kandidaat is gevonden zal de makelaar de aangeleverde gegevens van de persoon natrekken. Vaak gaat dit om de financiële situatie van de huurder, want het is in het belang van de huurder en verhuurder dat de huurprijs wel kan worden opgebracht door de nieuwe huurder.
Huurovereenkomst opstellen
Uiteindelijk wanneer alle seinen op groen staan kan de verhuurmakelaar in kwestie gaan beginnen met het opstellen van de wettelijk geldige huurovereenkomst. Zo hoort in een huurcontract niet alleen de huurprijs en de datum van ingang van het huurcontract te staan, maar tevens de gemaakte afspraken over onderhoudsverplichtingen. Hierbij moet worden aangetekend dat de verhuurder niet zomaar alle onderhoudsverplichtingen bij de huurder mag leggen, want het groot onderhoud is volgens de wet voor rekening van de verhuurder.
Groot onderhoud is voor rekening van de verhuurder.
Grondige inspectie voor huurder én verhuurder
Als tenslotte de handtekeningen zijn gezet gaat de verhuurmakelaar een grondige inspectie opzetten. Zo worden duidelijke foto’s gemaakt van de hele woonruimte, en detailfoto’s van details die al zijn beschadigd, zodat de nieuwe huurder hier niet op een later moment mee kan worden geconfronteerd. Uiteraard dient de nieuwe huurder een kopie van alle foto’s van de inspectie te krijgen.
Verhuurmakelaars maken kosten-baten analyse
De meeste verhuurders hebben vooral oog voor de jaarlijkse huurinkomsten, maar de financiën van een verhuurwoning zijn echter wel complexer dan enkel de huurinkomsten van een pand. Zo zijn er allerlei kosten voor verzekeringen, reserveringen en belastingen waarmee rekening gehouden moet worden. Verhuurmakelaar Amstelveen maakt daarom ook een goede kosten-baten analyse.