Ben je in loondienst voor een baas, dan weet je zeker dat je altijd een inkomen zult hebben, ook als je ziek wordt of bij een ongeluk betrokken raakt. Ben je ondernemer, dan zit dit anders. Je krijgt namelijk niet zomaar een uitkering van de overheid als je niet meer kunt werken als ondernemer. Dat is waar de arbeidsongeschiktheidsverzekering om de hoek komt kijken.
Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering precies?
Met deze verzekering verzeker je het risico van arbeidsongeschikt raken. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering keert namelijk geld uit wanneer je inkomsten mist doordat je je werk niet meer kunt uitvoeren. Zonder inkomsten komen te zitten is iets wat je echt wilt voorkomen. Veel maandelijkse kosten blijven namelijk gewoon doorlopen, of je nu werkt of niet. Om te voorkomen dat je in de schulden raakt, is het dus belangrijk om er zeker van te zijn dat je altijd een inkomen hebt.
Heeft iedereen een AOV nodig?
We noemden het al even in de inleiding van dit artikel, maar deze verzekering is dus voor ondernemers. Ben je in loondienst bij een baas, dan hoef je niet zelf nog een AOV af te sluiten. Je krijgt dan namelijk een uitkering van de overheid als je arbeidsongeschikt raakt.
Met name voor zzp’ers is een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp belangrijk om te hebben. Als zzp’er wordt het geld meestal verdient doordat jij werk levert. Lever je zelf geen werk, dan komen de opdrachten niet af en kun je geen facturen versturen. Heb je personeel in dienst, dan komt er soms nog wel wat geld binnen, ondanks dat je zelf niet of nauwelijks werkt. Hoe noodzakelijk een AOV is, hangt dus af van het werk dat je doet en hoe je bedrijf eruit ziet.
Hoe belangrijk een AOV is, hangt ook af van je privésituatie. Als je inkomen wegvalt, maar je hebt een partner, dan zit je misschien niet direct in de problemen. Zeker als je partner goed verdient, kunnen jullie wellicht prima een tijdje leven als jouw inkomen wegvalt, doordat je niet meer in staat bent om te werken.
Wat kost een AOV?
Sommige mensen denken dat een AOV altijd heel duur is. Dat is niet per se het geval. De premie die je maandelijks betaalt, hangt namelijk af van een aantal factoren.
Een belangrijke factor is het verzekerde bedrag. De verzekeraar kiest er vaak voor om rond de 80% van je jaarlijkse inkomen te verzekeren. Je kunt de maandelijkse premies verlagen door dit verzekerde bedrag omlaag bij te stellen. Als je bijvoorbeeld een flinke financiële buffer hebt opgebouwd, dan kun je misschien een groter deel van je inkomen missen.
Een andere factor is hoe lang de verzekeraar uitkeringen blijft doen, ook wel de looptijd genoemd. Als je kiest voor een kortere looptijd van de uitkeringen, dan daalt de maandelijkse premie. De verzekeraar hoeft namelijk in totaal een minder groot geldbedrag uit te keren.