Nog niet zo heel lang geleden ging de IT-afdeling van een organisatie vooral facilitair gedreven te werk. Vroeg een medewerker om een nieuwe applicatie, dan werd die voor hem of haar geïnstalleerd, zonder goed te kijken of de applicatie de juiste functionaliteit bood. Tegenwoordig zijn IT-teams veel beter in staat om in concrete behoeften te voorzien en écht toegevoegde waarde te bieden. Maar dan moet het netwerk dat wel allemaal kunnen ondersteunen. De keuze valt dan al snel op SD-WAN. Hier leggen we uit waarom dit concept nu je investering waard is.
On the fly ontwikkelen
Laten we beginnen met een praktijkvoorbeeld van een situatie waarin het netwerk ondersteunend moet zijn aan de vraag van de business. Een accountancybureau dat actief is in vijf regio’s werkt met een in-house ontwikkelde applicatie, waarbij elke regio zijn eigen versie heeft. De app was lokaal gebouwd op een lokaal netwerk. Maar daarbij werd geen rekening gehouden met de vertraging die het netwerk tussen de vestigingen veroorzaakte. En dat werd pas ontdekt na de uitrol in de diverse regio’s. Er zat niets anders op dan de app terug te rollen – en dat dus vijf keer. Daar waren uiteraard hoge kosten mee gemoeid. Dit voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe apps illustreert dat traditionele netwerken niet altijd meer kunnen voldoen aan de huidige behoeften van de business. Tegenwoordig worden nieuwe apps aldoor on the fly ontwikkeld en aangepast, iets wat je bijvoorbeeld veel ziet bij webshops. Wat dan ontstaat in je applicatielandschap, is een mix van legacy- en nieuwe apps, die niet altijd goed naast elkaar kunnen draaien op een netwerk.
Steeds meer virtualiseren
En dit gebeurt nu, maar in de nabije toekomst kunnen we rekenen op nog veel meer ontwikkelingen die een beroep doen op het netwerk. Virtualiseren is er daar een van. Die ontwikkeling is vooral gedreven door het feit dat CIO’s voornamelijk kijken naar de harde kosten van IT, oftewel: wat er uiteindelijk op de factuur van de dienstverlener staat. Door te virtualiseren, is nog maar één stuk hardware nodig, waarop vervolgens meerdere functies te hosten zijn, zoals applicatieacceleratie, security en URL-filtering. Upgraden is dan mogelijk met één druk op de knop. Op deze manier bespaar je met name op operationeel beheer. De kosten daarvan zijn eigenlijk hoger dan die van hardware – waardoor je in werkelijkheid nog meer bespaart dan beoogd – maar feit is dat we de keuze voor virtualisatie steeds meer zullen zien de komende tijd.
Geïntegreerde beheeromgevingen
Dat geldt ook voor het migreren van content naar de cloud. Nu nog wordt er vaak gedeployed in de cloud, waarna op het netwerk aparte beheeromgevingen worden gemaakt. In de toekomst zal dat beheer meer en meer geïntegreerd worden. Stel, de business wil een applicatie met IoT. Dan is het mogelijk die in de cloud te zetten en met een geïntegreerde oplossing te werken door het netwerk te laten aansluiten op het datacenter. Waar er voorheen aparte verbindingen waren met datacenters, investeren sommige dienstverleners nu al ook in de hyperscalers, zodat ze een geïntegreerde oplossing kunnen bieden.
Daarom SD-WAN
Genoeg redenen dus om nu al voorbereid te zijn met een geschikt netwerk. SD-WAN kan die oplossing zijn. Daarbij wordt een overlay boven op een bestaand enterprisenetwerk gecreëerd, zonder dat je bestaande verbindingen hoeft te ‘rippen en replacen’ – wat duur en tijdrovend is. Met SD-WAN profiteer je van de volgende voordelen:
- Optimalisatie van connectiviteit. SD-WAN brengt meerdere netwerkverbindingen samen in één virtuele verbinding. 4G/5G, MPLS, dedicated en breedbandinternet, en andere verbindingen: samen bieden ze op één locatie meer bandbreedte voor bijvoorbeeld een veeleisende applicatie. En deze manier maakt het netwerk ook nog eens efficiënter, doordat inactiviteit op netwerklinks wordt verminderd of zelfs helemaal geëlimineerd.
- Slimme routering. SD-WAN-devices routeren netwerkpackets automatisch via de meest geschikte links. Verkeer dat lage latency nodig heeft, is via snellere links te routeren, terwijl minder kritiek verkeer een langzamere route kan nemen. Verder helpt slimme routering je bijvoorbeeld bij storingen in het netwerk. Door te switchen tussen connectiviteitsproviders wordt verkeer snel om de storing heen geleid, wat je netwerk veel betrouwbaarder maakt. Bovendien maakt het dynamische aspect van SD-WAN dat je on the fly functionaliteit kunt toevoegen, zonder dat je apparatuur hoeft te upgraden.
- Applicatieoptimalisatie. Met SD-WAN kun je rules opstellen, waarmee je bijvoorbeeld prioriteit geeft aan een low-latency videoapplicatie. Of support voor applicaties dynamisch aanpassen op basis van specifieke omstandigheden vanuit de business. Zo zorg je voor meer productiviteit onder gebruikers.
- Altijd beveiligd. Een SD-WAN-netwerk is van de grond af ontworpen met security in het achterhoofd. Je kunt er dus van uitgaan dat verkeer dat via verschillende netwerkverbindingen van externe providers verloopt veilig is. Als beheerder kun je voor elke applicatie centraal toestemming instellen, helemaal in lijn met je securitybeleid.
Tot slot nog een advies. Hoe je je netwerk ook wilt verbeteren, het is in ieder geval belangrijk om bij de keuze voor een bepaalde technologie altijd uit te gaan van de behoeften van de business. Op basis daarvan creëer je – in nauwe samenwerking met je dienstverlener – een netwerkoplossing die op alle fronten past bij jouw organisatie.