Het uitvoeren van pentesten (penetratietesten) een cruciaal onderdeel om de veiligheid van informatiesystemen te waarborgen.
Door systematisch zwakheden en kwetsbaarheden in systemen en applicaties op te sporen, kunnen organisaties gerichte maatregelen nemen om hun cyberbeveiliging te versterken. Er bestaan verschillende vormen van pentesten, elk met hun eigen specifieke focus en methodologie. Hieronder verkennen we de meest voorkomende typen: black box pentest, grey box pentest, white box pentest, en vulnerability assessment.
Black box pentest
Bij een black box pentest heeft de tester geen voorafgaande kennis van het interne netwerk of de systemen die getest worden. Deze benadering simuleert een externe cyberaanval waarbij de pentester de rol van een hacker aanneemt die weinig tot geen informatie heeft over het doelwit. Het doel is om te ontdekken hoe een kwaadwillende externe aanvaller toegang zou kunnen krijgen tot het systeem en welke informatie of gegevens daarbij kunnen worden blootgesteld of gecompromitteerd.
Grey box pentest
Grey box pentesten bieden een middenweg tussen black box en white box pentesten. De tester heeft beperkte kennis van het systeem, zoals gebruikersnamen, configuratiebestanden of enige andere vorm van interne documentatie. Deze aanpak is bedoeld om de aanvalsmogelijkheden vanuit het perspectief van een insider met beperkte toegang te simuleren, zoals een werknemer of een partner. Het helpt bij het identificeren van kwetsbaarheden die niet zichtbaar zijn voor externe aanvallers maar wel voor iemand met enige interne kennis.
White box pentest
In tegenstelling tot black box pentesten, hebben pentesters bij een white box pentest volledige toegang tot en kennis van het te testen systeem, inclusief netwerkdiagrammen, broncode, en credentials. Deze methode staat ook bekend als ‘glasdoos’-testen en biedt de meest grondige beoordeling van de beveiliging van een systeem. Het stelt testers in staat om diepgaand onderzoek te doen naar mogelijke kwetsbaarheden, inclusief die welke moeilijk te identificeren zijn zonder gedetailleerde systeemkennis.
Vulnerability assessment
Een vulnerability assessment richt zich meer op het identificeren en kwantificeren van de kwetsbaarheden in een systeem, zonder deze actief te exploiteren. Het is een cruciale stap voorafgaand aan het daadwerkelijke pentesten en biedt organisaties een overzicht van potentiële beveiligingsrisico’s. Door middel van geautomatiseerde tools en handmatige technieken worden bekende kwetsbaarheden in systemen en applicaties opgespoord, waarna een plan kan worden opgesteld om deze risico’s te mitigeren.
onesec-cybersecurity.nl is gespecialiseerd in het uitvoeren van al deze varianten van pentesting. Met een team van ervaren cybersecurity-experts bieden zij op maat gemaakte oplossingen om de cyberbeveiliging van organisaties te versterken. Of het nu gaat om een black box, grey box, white box pentest of een vulnerability assessment, onesec-cybersecurity.nl heeft de expertise in huis om grondig onderzoek te doen naar de beveiliging van jouw systemen en je te voorzien van concrete aanbevelingen om je cyberweerbaarheid te vergroten. Door samen te werken met onesec-cybersecurity.com, kun je erop vertrouwen dat je organisatie is voorbereid op de complexe uitdagingen die de digitale wereld met zich meebrengt.