Je smartphone is handig, maar ook een gevaar. Als je er onderweg te veel mee bezig bent, loop je een risico op ongelukken. In het minst erge geval loopt je telefoon schade op, en in het ergste geval raak je zelf letsel op. Daarom staan er ook hoge boetes op met je telefoon bezig zijn in het verkeer. Hoe kun je dan wel veilig onderweg gaan met je telefoon?
Je telefoon zelf beschermen
Loop je met je telefoon over straat, valt je geliefde toestel uit je handen. Het kan zomaar gebeuren. In het slechtste geval is of de achterkant van je telefoon, of het scherm kapot. Een dergelijke reparatie loopt al snel in de papieren. Zo kost een nieuw scherm voor de iPhone 16 Pro bijvoorbeeld al 539 euro. Voor een Samsung Galaxy S23 Ultra betaal je overigens ook al 459 euro om het scherm te laten vervangen.
Een beter idee is dus om schade te voorkomen. Dat doe je bijvoorbeeld met de verschillende hoesjes voor je telefoon. Of je nu kiest voor alleen een back case, of voor bescherming van alle kanten met een book case (ook handig om pasjes in op te bergen!): je weet zeker dat je telefoon optimaal beschermd is.
Zet ‘m in de autohouder
Tegenwoordig kost in de auto met je telefoon bezig zijn ontzettend veel geld. Voor automobilisten is de boete maar liefst 420 euro. Voor bromfietsers, snorfietsers en gehandicaptenvoertuigen met een motor geldt een boete van 290 euro exclusief administratiekosten. Word je gesnapt met je telefoon in de hand op de fiets, dan betaal je 160 euro exclusief administratiekosten.
Kortom: je kunt beter een houdertje kopen. Je kunt er eentje kopen voor op de fiets, maar ook een model met magsafe in je autohouder. Het voordeel daarvan is dat je telefoon goed blijft zitten. De magneet in de iPhone is ontzettend krachtig en zorgt ervoor dat je telefoon goed op z’n plek blijft zitten en niet uit de houder valt.
Nog beter: op stil zetten
In de auto is het ontzettend verleidelijk om met je telefoon bezig te zijn. Terwijl je op het scherm kijkt om de navigatie te volgen, zie je allemaal berichtjes binnenkomen van allerhande apps die je op je telefoon hebt geïnstalleerd. Om er voor te zorgen dat je niet afgeleid raakt, kun je het beste je telefoon op stil of ‘niet storen’ zetten.
De functie ‘niet storen’ is het meest effectief, omdat je dan ook geen notificaties binnenkrijgt. Op je iPhone of Android-toestel kun je dat gemakkelijk in de instellingen of de control center instellen. Kun je je helemaal niet beheersen, dan is de SafeDrivePod iets voor jou. Dat is een klein apparaatje voor in de auto, die je smartphonescherm compleet blokkeert tijdens het rijden. Je kunt er dan even helemaal niets meer mee.