Als je het internet opgaat, doe je dit met een uniek IP-adres. Het IP-adres is als het ware de persoonlijke identificatiecode van jouw internetverbinding. Het staat op jouw naam, adres en telefoonnummer. Je bent herkenbaar en te traceren als je online gaat, tenzij je een VPN gebruikt.
VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN zorgt voor een beveiligde, versleutelde en anonieme verbinding tussen gebruiker en internet. De data die via deze verbinding lopen, kan niemand onderscheppen. Dus de gebruiker is veilig voor hackers en andere partijen die graag meekijken. Een VPN is een veilige verbinding tussen jouw computer en het internet. Er zijn verschillende redenen om via jouw computer, laptop of smartphone te internetten via VPN. De belangrijkste zijn:
· Veiligheid Een VPN-verbinding is versleuteld en beveiligd. Niemand kan het internetverkeer dat via een VPN-verbinding loopt, afluisteren of onderscheppen. Dus onderweg, in binnen- en buitenland, kan via VPN zonder risico gebruik gemaakt worden van openbare wifi-verbindingen.
· Anonimiteit Een VPN-verbinding garandeert anonimiteit. Jouw IP-adres wordt namelijk verborgen zodra je verbinding maakt met een VPN-server. Als gebruiker neem je het IP-adres van deze server aan. Hierdoor kunnen andere partijen op het internet jouw locatie en identiteit niet langer achterhalen.
· Geen geografische beperkingen Sommige diensten verlangen dat de gebruiker zich bevindt in het land waar het abonnement op de dienst is afgesloten. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk op vakantie in de VS te kijken naar Uitzending gemist of Ziggo GO. Een VPN-verbinding lost dit op. Daarmee kan er een verbinding opgezet worden die uit Nederland lijkt te komen.
Hoe werkt een VPN? Een VPN maakt gebruik van een bestaande internetverbinding om daarin een super beveiligde verbinding te maken. Om een VPN-verbinding te kunnen maken is een app nodig op de smartphone of moet er een programma worden geïnstalleerd op de computer. Er zijn diverse aanbieders van VPN-abonnementen. Ofschoon gratis VPN-diensten bestaan, is een betaald abonnement aan te bevelen.
Veilig internetten betekent ook de juiste wachtwoorden gebruiken en een adequate virusscanner. Er bestaan ook mobiele apps voor het veilig bewaren van jouw wachtwoorden in een wachtwoordmanager. Ook handig als je veel wachtwoorden hebt en je het lastig vindt om ze allemaal te onthouden. Belangrijk is natuurlijk wel dat je alle gegevens in je cloud bewaard voor het geval je telefoon het lootje legt door een smak op de grond. Een telefoonhoesje kopen met stevige behuizing is daarom geen overbodige luxe om je smartphone in topconditie te houden en reparatiekosten voor te zijn.