Computerspecialisten doen over het algemeen veel zittend werk. Maar los daarvan zitten we in onze vrije tijd ook vaak nog een aantal uren. Alles bij elkaar resulteert dat erin dat we zo’n beetje de helft van elk etmaal zittend doorbrengen. Daardoor bewegen we onvoldoende, met als gevolg dat we lichamelijke klachten en overgewicht ontwikkelen. Maar er is nog een probleem. Het overgrote deel van de mensen zit ook nog eens op de verkeerde manier. Als je niet de juiste zithouding aanneemt, kan dat e
De juiste werkhoogte
Op de eerste plaats is het van belang om de juiste werkhoogte in acht te nemen. In kantoren vind je tegenwoordig meestal bureaus die in hoogte verstelbaar zijn, maar als je thuis een eigen kantoor inricht, heb je dat natuurlijk niet nodig. Je bent dan immers de enige die eraan zal gaan werken. Zorg er dan wel voor dat je een bureau koopt dat goed past bij jouw lengte. Een gemiddeld bureau is 72 tot 75 centimeter hoog. Als je aan een bureau zit, moeten je onderarmen in een hoek van negentig graden op het bureaublad rusten terwijl je zit. Je voeten moeten op dat moment plat op de grond staan. Ben je 1,60 meter lang, dan volstaat een bureau met een hoogte van 65 centimeter hoogte. Bij een lichaamslengte van 1,70 kun je een bureauhoogte van 70 centimeter aanhouden en bij 1,80 meter schaf je een bureau van 74 centimeter hoogte aan. Mensen van 1,90 lengte gaan voor een bureau van 78 centimeter hoogte.
Een goede steun in de rug
Met het creëren van de juiste werkhoogte is de basis voor een gezonde zithouding gelegd. Veel hangt echter ook af van het type bureaustoel dat je kiest. Vooral omdat we ’s avonds vaak in onze luie stoel voor de televisie gaan zitten, moeten we ervoor zorgen dat we altijd verantwoord rechtop zitten. De stoel moet daarbij letterlijk een goede steun in de rug zijn. Als je een bureaustoel kiest, controleer dan of die jouw onderrug voldoende steun geeft, zodat je niet de kans krijgt om onderuitgezakt te zitten. Zou je dat namelijk doen, dan heeft dat effect op de natuurlijke kromming van je rugwervel. Er komt dan extra druk op de tussenwervelschijven en onderrugspieren te staan. Als gevolg hiervan worden de zachte kernen van de tussenwervelschijven naar achteren gedrukt. Te rechtop zitten is ook weer niet goed, want daardoor ontstaat een verhoogde spanning op de wervelkolom. Daardoor kunnen de zenuwen in de onderrug geïrriteerd raken. Een verkeerde zithouding kan op de langere termijn leiden tot een hernia, een aandoening waarbij een tussenwervelschijf uitpuilt en op een zenuw drukt. Dit kan leiden tot pijn, tintelingen, spierzwakte en soms uitval van zenuwfuncties.
De juiste kijkhoogte
Niet alleen de juiste zithoogte en houding van de rug zijn belangrijk. Ook de positie van het beeldscherm is in hoge mate bepalend voor een comfortabele werkhouding. Daarbij gaat het zowel om de kijkafstand als de kijkhoogte. Als het beeldscherm te ver weg staat, zul je geneigd zijn voorover te buigen als je kleine lettertjes niet goed kunt lezen. Dat vooroverbuigen zorgt ervoor dat je zithouding niet meer correct is. Is echter de kijkhoogte niet juist, dan draaien je nekspieren en -wervels overuren en kun je daar op den duur flink last van krijgen. Een beeldscherm moet hangen op ooghoogte zodat je tijdens het werk recht vooruit kunt blijven kijken. Je hoofd staat daardoor in de meest natuurlijke positie. Zoals je kijkt als je een wandeling maakt, zo zou je ook moeten kijken tijdens het werken achter de computer.
RSI-klachten voorkomen
Iedereen die repeterende fysieke bewegingen uitvoert, loopt het risico op RSI-klachten. De letters RSI verwijzen naar de Engelse afkorting voor Repetitive Strain Injury en worden inmiddels gebruikt als verzamelnaam voor de reeks klachten die door herhaalde bewegingen kunnen ontstaan. Zoals op veel zaken in het leven van toepassing is, geldt hier: overdaad schaadt. Ons lichaam is heel goed in staat om een computermuis te bedienen, maar de gewrichten in onze polsen zijn er niet op gemaakt om die klikbeweging met de muis honderden keren in een paar minuten tijd te maken. Toch is dat precies wat we doen als we achter de computer aan het werk zijn. Je kunt een speciale ergonomisch verantwoorde muis aanschaffen, waarmee je de druk op je polsgewricht ontlast. Er zijn ook andere handige snufjes verkrijgbaar om andere vormen van RSI tijdens kantoorwerkzaamheden zo veel mogelijk de kop in te drukken.
Blijf de hele dag bewegen
De belangrijkste tip bij dit alles is om gedurende de hele dag te blijven bewegen. Verander van houding, loop wat heen en weer, overweeg een deel van het uur staand te werken, enzovoort. Maak elke dag een wandeling om je lichaam soepel te houden.