Van het opvangen van schokken en trillingen tot het weren van stof en vocht, verpakkingsmaterialen spelen een onmisbare rol in het verzenden van goederen. Helemaal als het om kostbare apparaten zoals computers gaat. Het gebruik van de juiste verpakking voorkomt niet alleen schadegevallen die tijdens de verzending kunnen ontstaan maar kan ook de levensduur van het apparaat verlengen.
Het is daarom geen verrassing dat webshops verzenddozen kopen waar ze écht op kunnen rekenen. In dit artikel duiken we in de wereld van verpakkingsmaterialen voor kostbare goederen en bespreken we hoe webshops er alles aan doen om jouw bestelling heelhuids aan je voordeur af te leveren.
De vele verschillende soorten verpakkingsmaterialen
Het is bijna niet voor te stellen hoeveel verschillende verpakkingsmaterialen een enkel pakket al kan bevatten. Breekbare pakketten, zoals een computer monitor of laptop, bevatten logischerwijs bovengemiddeld veel van deze verpakkingsmaterialen. Het onderstaande overzicht geeft je een idee van hoeveel materiaal er aan een enkele verzending op kan gaan:
• Kartonnen dozen: Kartonnen dozen worden gebruikt voor het verzenden van allerlei producten, waaronder elektronica.
• Luchtkussenfolie: Luchtkussenfolie, ook wel bekend als bubbeltjesplastic, biedt schokdemping en bescherming tegen stoten en trillingen.
• Schuimverpakking: Schuimverpakkingen, zoals polyethyleenschuim en geëxpandeerd polystyreen (EPS), bieden extra bescherming en isolatie.
• Opvulmaterialen: Opvulmaterialen zoals papier, verfrommeld krantenpapier, luchtkussenzakjes of piepschuimkorrels worden gebruikt om lege ruimte in een verpakking op te vullen en producten op hun plaats te houden tijdens transport.
• Verpakkingspapier: Verpakkingspapier wordt gebruikt om fragiele voorwerpen in te wikkelen en krassen te voorkomen.
• Beschermende hoezen: Deze omvatten plastic, waterdichte hoezen of antistatische zakken voor het beschermen van gevoelige elektronica tegen vocht, stof en elektrostatische ontlading.
• Tape: Verpakkingstape wordt gebruikt om dozen en verpakkingen te verzegelen en te verstevigen.
• Pallets: Pallets worden gebruikt om grotere zendingen te vervoeren, en zorgen ervoor dat producten van de grond blijven en gemakkelijker te verplaatsen zijn.
• Krimpfolie: Krimpfolie wordt gebruikt om producten strak in te pakken en te beschermen tegen stof, vocht en schade. Het wordt vaak toegepast bij het bundelen van meerdere items.
• Spanbanden en omsnoeringsmateriaal: Deze materialen worden gebruikt om zware of onregelmatig gevormde items bij elkaar te houden en te beveiligen tijdens transport.
Per verzending ander materiaal
Bij het selecteren van verpakkingsmaterialen houden bedrijven rekening met verschillende factoren zoals productkenmerken, verzendvoorwaarden en kosten. Ze analyseren het product op grootte, gewicht, vorm en kwetsbaarheid, en beoordelen de verzendomstandigheden, zoals afstand en transportmiddel. Op basis hiervan kiezen ze een geschikte doos en beschermende materialen die voldoende demping en bescherming bieden.
Bedrijven gebruiken opvulmaterialen om lege ruimtes op te vullen en het product stabiel te houden tijdens transport. Vervolgens wordt de verpakking gesloten en verstevigd met tape, en voorzien van duidelijke labels en verzendinformatie.
Natuurlijk zijn er voldoende apparaten te bedenken waarbij er extra over de verzendmaterialen moet worden nagedacht. Denk aan een fragiel curved ultrawide scherm. De oplossing? Rollen en rollen wikkelfolie kopen om het product van voldoende bescherming van binnen de verzenddoos te voorzien. Uiteindelijk blijft wikkelfolie een favoriet van de meeste verzenders.
Verduurzaming van verpakkingsmaterialen
Bedrijven zetten zich steeds meer in voor duurzamere verpakkingsmaterialen om de milieu-impact te verminderen. Ze kiezen voor recyclebare en biologisch afbreekbare materialen, minimaliseren verpakkingsafval door efficiëntere ontwerpen, en gebruiken herbruikbare verpakkingen.
Daarnaast geven ze de voorkeur aan materialen uit duurzame bronnen, zoals FSC-gecertificeerd karton en gerecycled plastic. Om bewustwording te bevorderen, informeren bedrijven consumenten over recycling en hergebruik van verpakkingen. Ze streven ook naar milieucertificeringen zoals ISO 14001 en werken nauw samen met leveranciers om duurzame verpakkingsoplossingen te ontwikkelen.
De verwachting is dat het op den duur voor verzenders in Nederland verplicht wordt om aan dergelijke maatstaven te voldoen. Alhoewel steeds meer webshops zich hier naar toe bewegen, is er nog veel verbetering mogelijk.