Thuiswerken is tijdens de coronacrisis de normaalste zaak van de wereld geworden. Nooit eerder is er zoveel online vergaderd als in 2020. Dat biedt veel voordelen, zoals niet meer in de file staan.
Of wat dacht je van met je rugtas heren op een koud station op de trein staan wachten? Dankzij het thuiswerken verleden tijd.
Want ondanks dat er veel maatregelen zijn versoepeld blijft Rutte erop hameren om zoveel mogelijk thuis te werken. Grote kans dat jouw dankine rugzak of rains backpack voorlopig in de gang blijft staan, omdat je niet naar kantoor hoeft. Naast voordelen zijn er nadelen. Je hebt geen leuke collega’s om een praatje mee te maken en de voorzieningen thuis zijn een stuk minder. Denk aan printers, een snelle internetverbinding of randapparatuur. Je moet het doen met je eigen wifi.
Check wachtwoorden
Je eigen voorzieningen gebruiken is niet geheel zonder risico. De gevaren rondom pishing, ransomware en CEO-fraude zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Tijdens de coronacrisis hebben er meer aanvallen plaatsgevonden in vergelijking met het jaar daarvoor. Het laatste wat je wil is dat jouw bedrijf slachtoffer wordt van een hacker. Het is van belang dat je de beveiliging van je systemen thuis goed voor elkaar hebt. Het eerste begin is het wachtwoord. Gebruik niet steeds hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites. Zorg ervoor dat je wachtwoorden up to date zijn en divers.
Wijzig het wachtwoord van je router
Wanneer thuis je wifi wordt geïnstalleerd is er een standaard wachtwoord van de provider ingesteld. Je denkt misschien dat dit een uniek wachtwoord is, maar dat valt tegen. Wijzig altijd het wachtwoord van je router in een lang en moeilijk wachtwoord. Hoe langer hoe beter, want dat is lastiger voor een hacker om te ontcijferen. Daarnaast moet je niet vergeten om het SSID (naam van het wifi netwerk) te wijzigen, want die naam kan informatie bevatten die je niet wilt delen. Check ook de beveiliging van je router. Zorg ervoor dat niet iedereen kan meekijken. Wat je kan doen is bijvoorbeeld VPN aanschaffen. Dan weet je zeker dat al je data is versleuteld.
Wees voorzichtig met cloud-, opslag- of e-maildiensten
E-maildiensten en cloud- en opslagdiensten zijn meestal gratis en vandaar dat je op moet passen. De dienst is bijvoorbeeld gratis, omdat degene die het aanbiedt jouw gegevens gebruikt voor andere doelen. Het meest voor de hand ligt het verkopen van de gegevens aan andere partijen of marketing. Daarnaast kan het zijn dat die diensten qua beveiliging niet zo goed zijn. Daarom moet je altijd voorzichtig zijn met persoonlijke gegevens.
Kijk uit met (video)chatdiensten
Wanneer je gevoelige gegevens deelt met collega’s gebruik dan bij voorkeur de telefoon. Heeft jouw organisatie een systeem die voldoet aan alle eisen om bijvoorbeeld gesprekken over patiënten te voeren dan kan je deze gebruiken. Weet je niet hoe het precies zit met de beveiligde opties om te beeldbellen? Bedenk dan of het echt noodzakelijk is om Skype, Facebook Messenger of Whatsapp te gebruiken. De apps FaceTime en Signal zijn veiliger, maar wees ook daar voorzichtig mee. Wat je ook kan doen is als het om patiënten gaat geen namen te bespreken, maar patiëntennummers. Gebruik je een chatapp wis dan de chathistorie.