Solliciteren kun je leren! Het kan echter wel een zenuwslopende ervaring zijn, maar met de juiste mindset en strategieën kun je je kansen aanzienlijk vergroten. In deze blog delen we enkele tips om met vertrouwen te solliciteren en een positieve indruk achter te laten bij potentiële werkgevers.
1. Bereid je goed voor
Voorbereiding is het halve werk. Het is namelijk alleen maar positief als je laat zien tijdens het sollicitatiegesprek dat je je goed hebt ingelezen over het bedrijf en de vacature. Onderzoek daarom het bedrijf, begrijp de functie en anticipeer op mogelijke vragen. Hierdoor kom je niet alleen professioneel over, maar laat je ook zien dat je echt geïnteresseerd bent in de organisatie.
Solliciteer je bijvoorbeeld op een vacature bij de overheid? Dan is het zeker handig om op de hoogte te zijn van de recente ontwikkelingen binnen de overheidsinstantie, de beleidsdoelen en misschien zelfs specifieke projecten waar de organisatie momenteel aan werkt. Door deze informatie te verzamelen, kun je tijdens het sollicitatiegesprek laten zien dat je goed geïnformeerd bent en dat je begrijpt hoe jouw vaardigheden en ervaring passen bij de behoeften van de organisatie.
2. Werk aan je pitch
Stel je voor: je staat in de lift met de CEO van je droombedrijf. Wat zou je zeggen om zijn aandacht te grijpen? Dat is je elevator pitch. Houd het kort, boeiend en relevant. Vertel wie je bent, wat je doet en waarom je geschikt bent voor de baan. Een krachtige pitch maakt een blijvende indruk en geeft natuurlijk ook je zelfvertrouwen een boost.
3. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Het gezegde “oefening baart kunst” geldt zeker voor solliciteren. Oefen je antwoorden op veelvoorkomende vragen met een vriend of familielid. Let op je lichaamstaal en stemgebruik. Oefening helpt niet alleen om je antwoorden te verfijnen, maar ook om je zelfvertrouwen tijdens het gesprek te vergroten.
Wanneer je bijvoorbeeld solliciteert naar een functie in de zorgsector, is het belangrijk om niet alleen je antwoorden op standaardvragen te oefenen, maar ook specifiek in te gaan op de unieke aspecten van werken in de zorg. Overweeg situaties waarin je blijk hebt gegeven van empathie, teamwork en stressbestendigheid, eigenschappen die bijzonder relevant zijn in een zorgomgeving. Vaak staan er in de zorg vacatures precies wat ze van je verwachten, anticipeer daar dus op!
4. Wees positief en authentiek
Niemand houdt van een neerslachtige sollicitant. Wees positief, zelfs als je over uitdagingen praat die je hebt overwonnen. Laat zien dat je veerkrachtig bent en bereid bent om te leren. Authenticiteit is ook belangrijk. Wees jezelf. Werkgevers willen weten wie ze aannemen, niet wie je denkt dat ze willen aannemen. Laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf door relevante vragen te stellen. Dit geeft aan dat je voorbereid bent en serieus nadenkt over je toekomstige rol. Een sollicitatiegesprek is niet alleen een beoordeling voor jou, maar ook voor het bedrijf. Stel vragen om te achterhalen of de organisatie bij jouw waarden en doelen past.
5. Leer van afwijzingen
Tot slot, het is onvermijdelijk dat je niet voor elke functie wordt gekozen. In plaats van ontmoedigd te raken, leer van elke afwijzing. Vraag feedback als dat mogelijk is en gebruik het als een kans om jezelf te verbeteren. Het vermogen om te leren en te groeien toont veerkracht en professionaliteit.