Slimme auto’s maken rijden een stuk makkelijker. Ze zijn niet alleen voorzien van allerlei handige rijhulpsystemen, maar kunnen ook communiceren met andere slimme auto’s, verkeerslichten en wegennetwerken. Vandaar dat veel mensen maar wat graag in zo’n auto willen rijden. Wat zij alleen niet weten, is dat hun privacy in het geding kan komen als ze in zo’n voertuig rijden. Slimme auto’s verzamelen niet alleen gegevens, maar delen en verkopen deze vaak ook met of aan andere partijen. Omdat dit nie
Welke gegevens verzamelen slimme auto’s?
Een slimme auto is uitgerust met allerlei moderne systemen. Dit bevordert het rijgemak, maar veel mensen staan er niet bij stil dat deze systemen ook allerlei gegevens verzamelen. ExpressVPN onderzocht dat slimme auto’s precies weten hoe hard je rijdt, een rit logboek bijhouden, verkeerspatronen en files registreren en weten wat zich in de omgeving afspeelt.
Je denkt misschien dat het beperkt blijft tot informatie over de auto en de omgeving, maar dit is niet altijd het geval. Sommige slimme auto’s verzamelen zelfs allerlei persoonsgegevens. Met behulp van externe databronnen kan een slimme auto zelfs achterhalen hoeveel je verdient en wat je seksuele geaardheid is. Hierdoor komt zo’n voertuig veel meer over je te weten dan je lief is.
Persoonlijke gegevens worden veelvuldig gedeeld of verkocht
De meeste mensen denken dat de gegevens die slimme auto’s verzamelen in goede handen zijn. Helaas is dit vaak niet het geval. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 84 procent van de automerken de verzamelde informatie deelt met of verkoopt aan derden. Kijk er dus niet raar van op als persoonlijke gegevens in handen komen van dienstverleners, overheidsinstanties, autodealers en reclame- en onderzoeksbureaus als je in een slimme auto rijdt.
Duidelijke wetten en regels ontbreken vooralsnog
Privacy is een groot goed. Daarom wil je niet dat iedereen maar zo inzicht krijgt in je gegevens. Als je in een slimme auto rijdt, kan dit helaas wel gebeuren. Doordat duidelijke wetten en regels omtrent de gegevens die dit soort auto’s verzamelen vooralsnog ontbreken, kunnen datahandelaren hun gang gaan. Het gevolg hiervan is dat jouw privacy (ernstig) in het geding kan komen.
De roep om strengere wet- en regelgeving met betrekking tot de data die slimme auto’s verzamelen, wordt gelukkig luider. Zo zijn er steeds meer partijen die zich hard maken voor duidelijke en strenge regels voor wat betreft het verzamelen, delen en doorverkopen van gegevens die slimme auto’s verzamelen.
Bescherm je gegevens
Op dit moment beschermt de wet je nog onvoldoende tegen het delen en verkopen van informatie die een slimme auto verzamelt. Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om te voorkomen dat jouw gegevens voor het oprapen liggen. Om te beginnen lees je de voorwaarden goed door voordat je een slimme auto koopt. Hierin staat vaak hoe een autofabrikant omgaat met de gegevens die het voertuig verzamelt.
Wil je in een slimme auto rijden, maar hecht je veel waarde aan je privacy? Kies dan voor een model zonder camera’s en internetverbinding. Je komt dan vaak bij een wat oudere auto uit. Dit heeft misschien niet direct je voorkeur, maar zo’n voertuig verzamelt veel minder gegevens dan nieuwe modellen. Daarnaast is het verstandig om sterke wachtwoorden te kiezen voor apps en diensten die je aan een slimme auto koppelt. Overweeg eventueel om tweefactorauthenticatie in te stellen. De gegevens die het voertuig verzamelt, zijn dan een stuk veiliger.