In de snel evoluerende wereld van operationele technologie (OT) zijn de uitdagingen op het gebied van cybersecurity het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen. In 2024 werd de beveiliging van operationele technologie (OT) geconfronteerd met een uitdagend jaar waarin de complexiteit en ernst van dreigingen verder toenamen.
De complexiteit van OT-systemen, in combinatie met de groeiende connectiviteit, heeft in 2024 nieuwe kwetsbaarheden blootgelegd. Geopolitieke spanningen hebben het afgelopen jaar geleid tot een toename van gerichte aanvallen op kritieke infrastructuren, waarbij Nederland vaak het doelwit was. Deze aanvallen, vaak uitgevoerd door groepen gesteund door overheden, richten zich niet alleen op IT-systemen, maar dringen ook door in OT-omgevingen. Dit brengt het risico van verstoringen van essentiële diensten zoals energievoorziening, transport en productie met zich mee.
In 2024 waren er wederom tal van incidenten met OT-systemen, die aantonen hoe kwetsbaar deze netwerken kunnen zijn. Zo ontdekte ethisch hacker Alwin Peppels dat verkeerslichten op afstand konden worden bestuurd, werd de productie van Duvel en La Chouffe stilgelegd, en werd machinefabrikant Lemken het doelwit van een cyberaanval. Ethische hackers hebben bovendien aangetoond dat het mogelijk is om zonnepanelen te hacken en uit te schakelen. Deze incidenten onderstrepen de risico’s die ontstaan door de sterke verwevenheid van OT en IT, met gevolgen voor de nationale veiligheid. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is in 2024 de nadruk gelegd op geïntegreerde OT-securitystrategieën. Het versterken van data-integriteit, het voorkomen van downtime en het waarborgen van betrouwbare operationele processen zijn cruciaal geworden voor het beheersen van digitale dreigingen binnen OT.
Het afgelopen jaar heeft opnieuw bewezen dat OT-beveiliging voor veel organisaties nog geen prioriteit is, met alle gevolgen van dien. Het vormt dan ook een essentieel fundament voor de continuïteit van moderne infrastructuren. Wat kunnen we echter volgend jaar verwachten op het gebied van OT-beveiliging? aXite Security Tools, het Nederlandse cybersecuritybedrijf voor Operationele Technologie (OT), doet vijf OT-security voorspellingen voor 2025.
De vijf OT-security voorspellingen voor 2025
1. Samenwerking essentieel om nationale veiligheid te beschermen tegen OT-aanvallen
In 2025 zal de weaponization van Operational Technology (OT) naar verwachting verder toenemen, nu de wereld steeds meer afhankelijk wordt van digitale systemen in kritieke infrastructuren. Cyberaanvallen op OT zullen steeds complexer en gerichter worden, terwijl de digitalisering van OT de kwetsbaarheden vergroot. Daarentegen zullen kwaadwillenden steeds vaker geavanceerde technologieën, zoals Artificial Intelligence en machine learning, inzetten. Hierdoor zijn ze moeilijker te detecteren krijgen ze nieuwe mogelijkheden krijgen voor sabotage, spionage of fysieke schade. Sectoren zoals energie, waterbeheer, luchthavens, transport en gezondheidszorg zullen bijzonder kwetsbaar zijn voor langdurige verstoringen. Bedrijven en overheden zullen in 2025 gedwongen worden hun beveiligingsstrategieën te herzien en nauwer samen te werken, met een nadruk op proactieve monitoring en AI-gedreven beveiliging. Zonder snelle actie kunnen de gevolgen van OT-aanvallen ernstige repercussies hebben voor zowel de economie als de nationale veiligheid.
2. Strengere wet- en regelgeving en nieuwe standaarden als drijvende kracht
In 2025 zullen strengere wet- en regelgeving, zoals de NIS2-richtlijn en sectorale veiligheidsrichtlijnen, een belangrijke drijvende kracht zijn achter de beveiliging van Operational Technology (OT). Organisaties zullen gedwongen worden om strengere beveiligingsmaatregelen voor OT-systemen te implementeren, waarbij de focus zal verschuiven van reactieve naar proactieve strategieën. Bedrijven zullen niet langer OT-security als een achteraf aangebrachte maatregel beschouwen, maar als een integraal onderdeel van hun operationele processen. Dit zal bedrijven aansporen om te investeren in geavanceerde technologieën, zoals AI-gedreven detectie- en preventiesystemen, en verplichten tot het ontwikkelen van plannen voor incidentenbeheer, herstel en rapportage.
Naast de toegenomen wetgeving zal de complexiteit van OT-systemen bedrijven in 2025 verder doen terugvallen op sectorspecifieke samenwerkingen en gestandaardiseerde benaderingen om kwetsbaarheden te identificeren en te mitigeren. Frameworks zoals NIST en IEC 62443 bieden richtlijnen, maar zijn vaak niet volledig toepasbaar op alle industrieën. Hierdoor zullen bedrijven meer afhankelijk worden van geavanceerde technologieën, zoals AI-gestuurde evaluaties en automatisering, die in staat zijn om kwetsbaarheden te identificeren en op te lossen.
3. Data fusion strategie onmisbaar in 2025
In 2025 zal een geïntegreerde data fusion-strategie onmisbaar zijn voor OT-security. Door de toenemende connectiviteit tussen OT-systemen en IT-netwerken worden OT-omgevingen steeds kwetsbaarder voor geavanceerde cyberdreigingen. Traditionele beveiligingsmaatregelen kunnen niet meer op tegen de technieken die cybercriminelen gebruiken, zoals AI en machine learning. De integratie van data uit verschillende bronnen, gecombineerd met AI-algoritmen en edge-technologie, maakt het mogelijk om dreigingen in real-time te detecteren en te voorspellen. Dit zorgt niet alleen voor een snellere respons, maar verhoogt ook de operationele efficiëntie door risico’s te minimaliseren en snel in te spelen op potentiële aanvallen. Deze data-driven benadering zal de norm worden voor bedrijven die hun OT-infrastructuren willen beschermen tegen de snelgroeiende dreigingen in de digitale wereld.
4. Meer voorbereiding op de risico’s van quantumcomputing
Met de vooruitgang in quantumtechnologie komt het risico dat gangbare encryptie wordt doorbroken steeds dichterbij. Bedrijven in de OT-sector zullen zich moeten gaan voorbereiden op de implementatie van ‘quantum-resilient’ algoritmes om de integriteit van systemen te waarborgen tegen toekomstige aanvallen. Dit zal vooral belangrijk zijn voor kritieke infrastructuren zoals energie en transport, waar beveiliging en continuïteit cruciaal zijn. Met de snelle vooruitgang in quantumtechnologie komt het risico dichterbij dat traditionele encryptiemethoden doorbroken kunnen worden. Quantumcomputers hebben de potentie om in een fractie van de tijd complexe securityprotocollen te ontcijferen, wat een directe bedreiging vormt voor de integriteit van OT-systemen.
5. Data moet dichter bij de bron blijven om OT-systemen te beschermen
In 2025 zal de focus liggen op het verbeteren van de security van edge computing-omgevingen, waarbij geavanceerde endpoint security en een zero trust aanpak centraal staan. De toenemende complexiteit van OT-systemen zal bedrijven ertoe aanzetten om data dichter bij de bron te houden in plaats van naar datalakes te verplaatsen, waardoor realtime data-analyse mogelijk blijft en de risico’s van datamanipulatie en beveiligingsinbreuken worden verminderd. Deze benadering zal vooral belangrijk zijn voor kritieke infrastructuren, waar snelheid, betrouwbaarheid en bescherming van gegevens cruciaal blijven voor de operationele continuïteit.
Bert Willemsen, CEO bij aXite Security Tools: “In 2025 zullen samenwerking en integratie van technologieën cruciaal zijn om de nationale veiligheid te waarborgen tegen de steeds complexer wordende dreigingen voor OT-omgevingen. De snelle digitalisering van operationele technologieën heeft de kwetsbaarheid van kritieke infrastructuren vergroot, maar tegelijkertijd biedt data-analyse krachtige mogelijkheden om deze risico’s te beheersen. Door middel van geavanceerde data-analyse, ondersteund door artificial intelligence, kunnen we niet alleen bedreigingen in realtime detecteren, maar ook anticiperen op potentiële aanvallen. De integratie van data uit diverse bronnen stelt ons in staat om sneller en gerichter in te grijpen, wat de betrouwbaarheid en veiligheid van onze systemen aanzienlijk versterkt. Het is daarom van essentieel belang dat bedrijven en overheden in 2025 data-analyse niet alleen als een reactieve maatregel zien, maar als een fundamenteel onderdeel van hun proactieve beveiligingsstrategie.”
Meer lezen