Het aantal zzp’ers in ons land is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Vooral in de IT. Zo waren bijvoorbeeld in het derde kwartaal van 2022 maar liefst bijna 20 duizend meer zzp’ers in de IT-sector actief dan dezelfde periode een jaar eerder. In de helft van de gevallen ging het om software- of applicatieontwikkelaars. Ben jij ook van plan om als zzp’er je diensten aan klanten te gaan leveren? Hieronder lees je welke verzekeringen je goed van pas zouden kunnen komen.
Een cyberverzekering
Een eerste echte aanrader is natuurlijk een cyberverzekering. Veel IT’ers zullen deze in eerste instantie onnodig achten. Omdat ze menen ‘dat zij toch niet getroffen zullen worden door cybercrime’. En dat is onjuist, want juist software- en applicatieontwikkelaars zijn interessante doelwitten omdat ze toegang hebben tot de systemen van klanten. Met een cyberverzekering bescherm je je niet alleen tegen omzet- of reputatieschade, maar ook tegen schadevergoedingen van door derden geleden schade.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Ontwikkel je software of applicaties voor klanten, dan bestaat de kans dat je een keer een fout maakt waardoor je klant financiële of vermogensschade lijdt. Of dat er sprake is van miscommunicatie, of je een deadline mist. En dat de klant je aansprakelijk stelt voor misgelopen omzet. Om je te beschermen tegen schadeclaims als gevolg van een beroepsfout, kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
Hoewel deze wettelijk enkel verplicht is voor onder meer financieel adviseurs en architecten, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) ook voor een zzp’er die actief is in de IT-sector zeker geen overbodige luxe. Het komt dan ook steeds vaker voor dat klanten of opdrachtgevers de beroepsaansprakelijkheidsverzekering wel verplicht stellen.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Een andere aansprakelijkheidsverzekering die eigenlijk onmisbaar is voor elke zzp’er, is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hoewel deze vaak verward wordt met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, dekt de Aansprakelijkheidsverzekering Voor Bedrijven (AVB) geheel andere risico’s af. In dit geval betreft het namelijk letsel- of materiële schade waarvoor jij aansprakelijk bent. Denk aan de situatie waarin je een programma schrijft om een bepaalde machine aan te sturen, maar dit niet goed werkt en de machine beschadigd raakt. Of dat je – terwijl je bij een klant op locatie werkt – een kop koffie over een duur apparatuur omgooit per ongeluk.
Pensioenverzekering
Tot slot zijn er ook nog twee verzekeringen die meer betrekking hebben op je privésituatie. Allereerst de pensioenverzekering. Hoewel je het nu waarschijnlijk hartstikke lekker aan het werk bent, komt er ook een tijd dat je mag gaan genieten van je oude dag. Het is belangrijk je te beseffen dat de AOW echt geen vetpot is, en je als zzp’er niet voor een aanvullend spaart bij een pensioenfonds. Wil jij tijdens je pensioen niet teveel hoeven in te leveren qua levensstijl, dan is het zaak hier zo vroeg mogelijk voor beginnen te sparen. Bijvoorbeeld door zelf geld te beleggen of te sparen, of door middel van een lijfrente met fiscaal voordeel geld opzij te zetten voor later.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Als laatste dan ook nog de arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Deze beschermt je tegen inkomensverlies indien je (langdurig) arbeidsongeschikt raakt (maar vergeet natuurlijk ook preventieve maatregelen zoals ergonomische kantoormeubelen niet). Momenteel is het afsluiten van een aov nog niet wettelijk verplicht, maar dit zal wel het geval worden in de toekomst.
Welke risico’s wil en kun je lopen?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is er geen enkele verzekering momenteel wettelijk verplicht. Maar je loopt als ondernemende IT’er wel bepaalde risico’s, en het is goed te overdenken in hoeverre je deze zelf kunt en wilt dragen.