De Bitcoin, we kennen het inmiddels allemaal wel. Los van het feit dat dit een digitale munt is, die eigenlijk geen onderliggende waarde heeft, zien we dat de waarde ervan in de afgelopen jaren enorm is gestegen. Hoewel het dus best lucratief kan zijn om hier iets mee te doen, willen we ons in dit artikel met name focussen op de techniek achter deze en nog zoveel meer andere munten en dat is de blockchain.
Hoe werkt dit precies en hoe kan dit op verschillende manieren worden toegepast in bijvoorbeeld het dagelijkse leven, maar ook vooral in het bedrijfsleven? Dit en meer leggen we je allemaal uit in dit artikel. Dus wil jij weten hoe deze techniek werkt en of het misschien ook voor jou een bepaalde handige toepassing heeft, lees dan even rustig verder.
Financiële sector
In de financiële wereld is de blockchain technologie vooral bekend vanwege cryptovaluta, zoals Bitcoin. Voor wie regelmatig online het laatste crypto nieuws volgt, zal het dus ook niet zijn ontgaan dat de munt inmiddels bijna maandelijks naar een nieuw recordhoogte stijgt. Toch gaan de mogelijkheden veel verder dan alleen het vertegenwoordigen van een bepaalde digitale valuta. Wist je namelijk dat de techniek erachter kan worden gebruikt om (internationale) betalingen veel makkelijker en vooral ook sneller te maken? Dit heeft als voordeel dat tussenkomst van banken dus niet nodig is, waardoor het allemaal een stuk goedkoper kan. Natuurlijk is het maar de vraag of dit ook ooit in de toekomst het geval gaat zijn, maar de mogelijkheden zijn er dus wel.
Supply chain
Een andere belangrijke toepassing van blockchain technologie is in de supply chain. Door middel van het registreren van transacties op de blockchain kunnen bedrijven de herkomst en de kwaliteit van producten volgen. Dit zorgt voor meer vertrouwen bij consumenten en maakt het gemakkelijker om eventuele problemen in de supply chain op te sporen en op te lossen. Hierdoor kunnen bedrijven de efficiëntie verbeteren en kosten besparen. Stel je voor dat er een bepaalde terugroepactie is op een product, zoals we de afgelopen jaren regelmatig hebben meegemaakt, dan is het wel prettig dat je precies weet welke producten binnen een bepaalde batch vallen.
Gezondheidszorg
Als we kijken naar de gezondheidszorg, dan is er de laatste jaren flink wat veranderd. Kijk alleen al eens naar het elektronisch patiëntendossier, waardoor het veel makkelijker is geworden om belangrijke medische gegevens te kunnen delen tussen huisarts, ziekenhuis en ook zorgverzekeraars. Dit kan nog eenvoudiger door gebruik te maken van blockchain. Het voordeel is dat dit dan een stuk veiliger kan, wat uiteindelijk ook de kwaliteit van de zorg ten goede komt en waardoor de kans op fouten een stuk kleiner is.
Overheidsdiensten
Uiteraard heeft ook de overheid baat bij het gebruik van blockchain. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het stemmen tijdens een verkiezing, maar ook bij het vastleggen van eigendomsbewijzen zoals een auto, aanhanger of zelfs een woning. Dit zorgt ervoor dat de kans op fraude een stuk kleiner is, waardoor ook het vertrouwen in de overheid verder zal toenemen.
Meer informatie over blockchain en crypto? Bezoek dan: crypto-insiders.nl
Meer lezen