Onder NIS2 zijn managed security providers (msp’s) eindverantwoordelijk voor de security bij hun klanten. Dat heeft verstrekkende gevolgen. Het gelijktijdig bij een groot bestand beheersbaar maken van de complete securityomgeving vraagt om specialistische middelen.
Oktober 2024 is in de agenda van menig securityprofessional rood omrand. Vanaf die maand is de NIS2-richtlijn zeer waarschijnlijk omgezet in wetgeving. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor msp’s. Volgens de NIS2-richtlijn worden msp’s aangemerkt als digitale dienstverleners, aangezien zij beveiligingsdiensten aanbieden aan andere organisaties. Hierdoor vallen ze onder de reikwijdte van de richtlijn en moeten ze voldoen aan specifieke beveiligingsverplichtingen. Zij zijn vanaf dat moment niet alleen eindverantwoordelijk voor de eigen securityomgeving, maar ook voor de digitale veiligheid van hun klanten. Dat betekent in de praktijk dat zij…
- …een geïntegreerde, solide set security voor alle klanten moeten realiseren
‘Een beetje security’ is met de NIS2 geen optie. De richtlijn vraagt om maatregelen in een breed spectrum: van patchmanagement tot identiteitsbeheer en van endpointsecurity tot netwerkbeveiliging.
Losse puntoplossingen zijn in dat licht bezien nauwelijks meer een optie. In een lappendeken van securitymiddelen is de kans op de hiaten of (dure) overlap te groot. Bovendien neemt dan de complexiteit, en daarmee de kans op fouten, snel toe. Om over het inefficiënte beheer van zo’n versnipperd landschap nog maar te zwijgen.
- …snel en adequaat moeten kunnen ingrijpen
Bij onregelmatigheden moet een msp snel handelen om een ernstig verloop van een aanval of incident zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast vraagt de NIS2 om een beleid en middelen voor effectieve incidentrespons en incident recovery, mocht het toch misgaan. Ze moeten dus bij iedere klant snel en adequaat kunnen ingrijpen. Het liefst ook zonder fysieke aanwezigheid. Als iedere minuut telt is immers iedere minuut reistijd een teveel.
Daarnaast verplicht de NIS2 tot het maken van een melding bij ernstige incidenten. Daar is haast bij: binnen uiterlijk 24 of 72 uur moet de eerste incidentrapportage bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur liggen. Ook deze taak ligt onder de NIS2 bij de msp.
Niet gemakkelijk
Bovenstaande is geen gemakkelijke opgave. Het vraagt in sommige gevallen om een herziening van de manier waarop msp’s te werk gaan. In alle gevallen vraagt het om een effectief, centraal securityplatform. Een waarmee zij een hecht geïntegreerde set van securityvoorzieningen snel en effectief kunnen uitrollen en beheren. En op ieder willekeurig moment op afstand kunnen ingrijpen.
Bijvoorbeeld het Watchguard Unified Security Platform biedt msp’s een diverse set tools en functies die nodig zijn voor NIS2-compliance, zoals:
1. Geïntegreerde beveiligingsdiensten: Het platform biedt een breed scala aan geïntegreerde beveiligingsdiensten, zoals firewall, IPS/IDS, antivirus, VPN en patchmanagement. Hierdoor kunnen msp’s een complete set beveiligingsoplossingen leveren zonder te hoeven vertrouwen op losse tools. Bovendien bevat het platform meerdere api’s voor naadloze integratie met bestaande veelvoorkomende oplossingen.
2. Centraal beheer en monitoring: Met het Watchguard Unified Security Platform kunnen msp’s alle beveiligingsactiviteiten van hun klanten centraal beheren en monitoren. Ze hebben volledige zichtbaarheid van alle netwerken, apparaten en gebruikers, waardoor ze snel dreigingen kunnen identificeren. Dankzij XDR kunnen ze eventuele dreigingen effectief neutraliseren.
3. Geautomatiseerde rapportage: Het platform biedt geavanceerde rapportage- en analysetools waarmee msp’s gedetailleerde beveiligingsrapporten kunnen genereren. Dit vereenvoudigt het proces van compliance en maakt het gemakkelijk om klanten te voorzien van transparante en begrijpelijke rapporten over de beveiligingsstatus. Die informatie is onmisbaar voor het verbeteren van de security, maar ook voor het doen van de onder de NIS2 verplichte incidentmeldingen.
De komst van de NIS2 is een centraal securityplatform van cruciaal belang voor msp’s. Het biedt de nodige zichtbaarheid, controle, schaalbaarheid en efficiëntie om aan de eisen van NIS2 te voldoen en hun klanten effectief te beschermen. Laat dat precies de doelstelling zijn die de EU met de richtlijn voor ogen heeft.
Door: Martijn Nielen, senior sales engineer bij WatchGuard Technologies