Melanie Rieback heeft de jaarlijkse TIM Award gewonnen voor de meest innovatieve IT-leider van Nederland. De medeoprichter en CEO van Radically Open Security (ROS) won de prijs voor haar inspanningen om de online securitywereld te dwingen tot transparantie. Picnic en Triple vielen in de prijzen in de respectievelijke categorieën meest innovatieve bedrijf en IT-vendor. Innovatielab Thialf was het winnende ecosysteem en Pacmed veroverde de eerste ‘Timmie’ in de categorie New Kids.
The Innovation Manager Awards (kortweg TIM Awards of Timmies) zijn een initiatief van ICT Media en CIO Magazine, bedoeld om innovatieve projecten te belonen en te stimuleren bij zowel leveranciers als afnemers op het gebied van IT. De prijzen worden elk jaar uitgereikt tijdens de sfeervolle CIO Dinershow in de Orangerie te ’s-Hertogenbosch. Pakweg 200 IT-verantwoordelijken en bestuurders van toonaangevende Nederlandse en internationale IT-leveranciers waren dit jaar voor de achtste maal getuige van de uitreiking.
Meest innovatieve IT-leider
De award voor de meest innovatieve IT-leider ging naar Melanie Rieback, medeoprichter en CEO van Radically Open Security, het eerste non-profit computerbeveiligings-consultancybedrijf ter wereld. Aanleiding voor haar initiatief waren slechte ervaringen met traditionele marktpartijen toen ze zelf aan de vraagzijde van IT stond. Deze zouden volgens haar cruciale informatie voor zichzelf houden, wat security tot een ‘black box’ zou maken. De jury was unaniem lovend: “Melanie Rieback steekt op een unieke manier haar nek uit om verandering teweeg te brengen in een belangrijk IT-segment. Ze heeft met haar streven naar meer transparantie een duidelijke agenda voor de lange termijn, waarvan uiteindelijk de gehele sector kan profiteren.” Paul Hillman, CIO van TU Delft, oogstte lof met zijn initiatief voor Massive Open Online Courses (MOOC’s), waarmee hij inmiddels meer dan een miljoen studenten wereldwijd bereikt. Ook Jan Rubingh van schadespecialist CED maakte in deze categorie een kans: “Hij maakt grote stappen in de digitale wereld en boekt daarbij tot de verbeelding sprekende resultaten.” De uiteindelijke winnares werd beloond met een Modular MBA in Business & IT ter waarde van 6.295 euro, aangeboden door Nyenrode Business Universiteit.
Meest innovatieve ecosysteem
De TIM Award voor het meest innovatieve ecosysteem ging dit jaar naar het Innovatielab Thialf, dat onder meer een open dataplatform heeft gecreëerd voor live feedback van schaatsprestaties. Een realtime snelheidsmeter wordt daartoe uitgebreid met prestatiedata zoals hartslag, slagfrequentie en de meetschaats voor feedback van richting en krachten van het ijzer onder de schoen. Video kan ingezet worden voor techniekanalyse. Het idee is om in de topsport opgedane kennis en ervaring beschikbaar te maken voor de breedtesport.
“Al schaats je nog zo snel, de data achterhaalt je wel”, grapte juryvoorzitter Hennie Wesseling tijdens het bespreken van de deelnemers. “De kracht zit ’m in de combinatie van topsport, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappij. Innovatielab Thialf slaat een duidelijke brug tussen al die gebieden. Hoewel nog pril in de ontwikkeling, nu al een echte ecosysteem-accelerator.” Het leverde Innovatielab Thialf een IoT-strategiesessie door KPN ter waarde van 7.500 euro op.
Andere eervolle vermeldingen in deze categorie waren eScience Center (dat een brug slaat tussen wetenschappelijke uitdagingen en de wereld van IT en infrastructuren), RAMLAB (3D-printing van grote metalen objecten voor de haven gerelateerde sector en ondersteund door organisaties als Havenbedrijf Rotterdam, Valk Welding, Autodesk en IBM), TomTom en Mindtree (mobiele-telefoontechnologie gecombineerd met de voordelen van embedded navigatiesystemen), en de combinatie van Randstad, BT, TCS en Cisco (wereldwijde IT-infrastructuur op basis van cloud connectivity).
Meest innovatieve IT-leverancier
Net zoals in de categorie ecosysteem was de uitverkiezing van de meest innovatieve IT-leverancier bepaald geen gelopen race. Een van de zaken die de keuze lastig maakte, was het feit dat alle finalisten zo sterk verschillen. Waar Itility zich ontpopt als een IT-ingenieursbureau dat de IT-operations van klanten drastisch vereenvoudigt, zijn de Cognizant Collaboratories vooral ondersteunend aan businesses door op basis van IT-innovaties te starten en ideeën uit te werken, om deze desgewenst ook uit te rollen. De uiteindelijke winnaar Triple overtuigde door een enorm trackrecord van baanbrekende innovaties op het gebied van met name video, media en mobiel. “Ze begrijpen als geen ander de waarde van technologie”, aldus de jury. “Ze timmeren al jaren aan de weg in een ronduit moeilijk speelveld, maar bewijzen keer op keer hun creativiteit. Ze kenmerken zich door innovatie in permanentie.” De meest innovatieve leverancier werd beloond met een mediapakket ter waarde van 7.500 euro aangeboden door ICT Media.
Meest innovatieve bedrijf van Nederland
Picnic werd uitgeroepen tot meest innovatieve bedrijf van Nederland. Slim, commercieel, efficiënt, gebruiksvriendelijk: het is een greep uit de trefwoorden die op het boodschappen-bezorgbedrijf van toepassing zijn. Evenals Uber en Airbnb probeert Picnic ballast als gebouwen, voorraden en transportmiddelen tot een minimum te beperken. Consumenten bestellen via de app hun boodschappen, die vervolgens tegen de laagste prijs worden ingekocht en op de gewenste tijd met een elektrisch wagentje bezorgd worden. Picnic-medeoprichter Michiel Muller had tijdens zijn pitch voor de jury een imposante reeks aan onliners paraat: “We leveren duurzame voedselvoorziening voor de moderne stad, we willen de beste melkman ter wereld bouwen.” Maar ook: “We zijn een technologiebedrijf dat toevallig boodschappen bezorgt.”
Ook de andere finalisten maakten indruk. Delft Robotics maakt op basis van deep learning robots (in bijvoorbeeld een industriële productieomgeving of binnen een logistiek bedrijf) slim genoeg om saai en soms gevaarlijk werk over te nemen van mensen. De onderneming onderscheidt zich door een slimme combinatie van data, software en algoritmes. Ook CED viel in positieve zin op. In 2016 dong men mee naar de TIM Award met de zogeheten Repair-propositie. Dit jaar presenteerde men de Connect Suite: een bundeling van businessapplicaties waarmee externe data, zoals die van RDW en het Kadaster worden verbonden aan de interne gegevens. Toch viel de keuze op Picnic. “Hier is werkelijk over elk detail nagedacht”, motiveerde de jury de keuze. “Vrijwel alle innovaties zijn op basis van technologie: intelligentie in de backoffice en mobile-first voor de eindgebruiker. Een mooie businesscase.” De winnaar ontving een Applied Innovation Challenge ter waarde van 9.000 euro, aangeboden door Capgemini.
New Kids
Een interessante nieuwe Timmies-categorie is die van de zogeheten New Kids. De strijd ging tussen relatief jonge initiatieven als Pacmed, SecureMe2 en Dataprovider. De keuze viel uiteindelijk op de eerstgenoemde. Pacmed levert beslissingsondersteunende systemen voor artsen op basis van data-analyse van enorme hoeveelheden anonieme zorgdata. Meegenomen wordt welke behandeling heeft gewerkt bij vergelijkbare patiënten, waardoor de zorg efficiënter en effectiever wordt. “Pacmed draagt bij aan de oplossing van een groot en groeiend probleem: steeds hogere kosten in de gezondheidszorg”, aldus de jury.
SecureMe2 ontwikkelde een meterkast-vriendelijk kastje dat op het knooppunt tussen het bedrijfsnetwerk en internet staat en continu het uitgaande verkeer in de gaten houdt. Het product SAM (scan, analyse, manage) is eenvoudig te installeren en daarmee toegankelijk voor een grote groep ondernemers die naast antivirus op de desktop of laptop geen andere middelen tot hun beschikking hebben. Een eveneens interessante nieuwkomer is Dataprovider, dat het web indexeert, structureert en daarmee dieper inzicht geeft in het wel en wee van online actieve bedrijven. Pacmed ontving een project- & consultancy scan ter waarde van €7.500, aangeboden door CSC.
Jury
De kernjury van de Timmies bestaat uit: Hennie Wesseling, juryvoorzitter TIM Awards, zelfstandig adviseur, voormalig CIO TNT Post en oud-voorzitter van CIO Platform Nederland; Han Gerrits, partner KPMG Innovation Factory en verbonden aan de Vrije Universiteit; Ben van der Burg, commercieel directeur Triple en presentator bij BNR; Teun van der Vorm, CIO bij ANWB; Tjibbe van der Zeeuw, managing partner bij Linqhu; Hotze Zijlstra, hoofdredacteur CIO Magazine en Rob Beijleveld, CEO ICT Media. In de jury neemt traditiegetrouw de winnaar in de categorie ‘meest innovatieve leider’ van het voorgaande jaar plaats. Voor deze editie was dat Janneke Niessen, medeoprichter van Improve Digital.