Lucom Benelux biedt organisaties een (kosteloze) Enquête tool om snel en eenvoudig inzicht te krijgen in de Shadow-IT processen binnen een organisatie. Met deze Quickscan komen IT-projecten of processen die buiten de IT-afdeling of directie om gaan, aan het licht. Lucom kan vervolgens de schaduwkanten van deze ‘eigen oplossingen’ elimineren en de voordelen benutten.
Shadow-IT is de laatste jaren enorm in opkomst. Steeds vaker bedenken of creëren medewerkers en afdelingen eigen oplossingen zonder te wachten op permissie van de IT-afdeling. De IT-afdeling is simpelweg te druk, overwerkt, onderbezet of beschikt niet over voldoende financiële middelen om met alle vragen of ideeën aan de slag te gaan. Mede door de komst van cloud computing en jonge medewerkers met meer technische kennis heeft Shadow IT een vlucht genomen bij veel organisaties. Als je deze vlucht niet weet te stoppen of in de juiste richting navigeert, dan loop je het risico neer te storten.
Ondanks de opkomst van Shadow-IT, weet slechts 8 procent van de organisaties hoeveel Shadow-IT er wordt gebruikt, zo blijkt uit onderzoek van Cloud Security Alliance. De kosteloze Quickscan van Lucom kan organisaties inzicht geven in de Shadow-IT processen en –oplossingen die werknemers hebben opgezet. In een paar minuten tijd kan de enquête via de Lucom-applicatie klaargezet worden en de uitnodigingen voor deelname naar de medewerkers worden verstuurd. Vervolgens kan de organisatie samen met Lucom de resultaten analyseren.
Lucom Benelux BV is gespecialiseerd in het digitaliseren en structureren van processen en procedures. Met het interactieve WEB-platform van Lucom kunnen digitale processen snel en flexibel worden opgezet en aan individuele eisen worden aangepast. Bovendien integreert het platform met bestaande backoffice-applicaties. Hierdoor is de impact op de bestaande infrastructuur minimaal en hoeft niet voor elk probleem een nieuw systeem te worden aangeschaft. Lucom helpt organisaties om Shadow-IT processen eenvoudig om te zetten naar digitale processen die niet ten kosten gaan van de beveiliging, bedrijfszekerheid en integratievereisten.
” Ondanks het negatieve imago van Shadow-IT, hoeft de ontwikkeling niet altijd negatief te zijn. De bedenkers van een Shadow-IT oplossing zijn immers experts binnen hun eigen domein. Zij zullen een dergelijke oplossing niet zonder reden hebben bedacht. Daarom is het niet verstandig om Shadow-IT binnen een organisatie te negeren of tegen te houden. Probeer het liever in goede banen te leiden, door technische tools beschikbaar te stellen, die dit type innovatie en initiatief faciliteren. Zo blijven bedreigingen binnen de perken en worden medewerkers creatiever en productiever. Kortom een win-win-situatie voor iedereen”, aldus Jan van Buren, Managing Director van Lucom Benelux.