Toen Max Verstappen als eerste aankwam bij de Grand Prix van Spanje van 2016, was een hele wereld onder de indruk. Het was zijn eerste race voor Red Bull Racing, en de race die hem de jongste coureur maakte die een Formule 1 Grand Prix won, en ook de eerste Nederlandse coureur die dezelfde wedstrijd won. Hard trainen, ambitie, doorzettingsvermogen – het waren allemaal factoren die hem naar succes dreven. Maar meer dan dat, was het ook het noeste werk achter de schermen van het Red Bull Racing-team dat hem naar de prijs leidde.
Bij racewedstrijden spelen teams, net als bij softwareontwikkeling, een essentiële rol bij het bouwen van innovatieve producten en het versnellen van uitmuntendheid. Java-ontwikkelingsteams, die bekend staan om hun krachtige toepassingen voor de meest uiteenlopende computer- en mobiele platforms, staan achter een groot aantal producten, waaronder die van veel Fortune 500-bedrijven (zoals Apple, Walmart, Amazon, Boeing, Oracle, enz.). Zij zijn in een voortdurende missie van innovatie en uitmuntendheid, op dezelfde manier waarop Formule 1 (F1) teams streven naar prestaties en versnelling.
Van het ontwikkelen van productprocessen tot racen op het circuit, het zal je misschien verbazen dat Java-ontwikkeling en F1-teams meer met elkaar gemeen hebben dan hun passie voor innovatie. Laten we eens een kijkje nemen.
1. De kracht van Agile om verandering te omarmen
Agile werken helpt Java-ontwikkelingsteams hun energie te richten op het te creëren product. Wanneer hun inspanningen om software te bouwen worden ondersteund door constante interacties met de teamgenoten en regelmatige samenwerking met de klant, wordt hun vermogen om te reageren op veranderingen versterkt. In onze praktijk is gebleken dat Agile de innovatieprocessen effectief stimuleert en tot optimalere resultaten leidt.
Misschien vraagt u zich af wat de beste weg is om de workflow van uw Java-ontwikkelteam in de richting van Agile transformatie te sturen. F1-teams zijn een van de beste voorbeelden om te volgen om een antwoord te vinden. Elk nieuw seizoen wordt voorafgegaan door een periode van voorbereidingen (van november of december tot februari, maar het kan ook eerder beginnen), waarbij gegevens worden geanalyseerd, verbeterpunten en nieuwe functies worden vastgesteld, faciliteiten en uitrusting worden verbeterd en nieuwe F1-auto’s worden gebouwd.
Wanneer het seizoen begint, moeten de teams vanwege de beperkte tijd tussen de races (1 tot 2 weken – je zou het kunnen zien als een sprint) snel te werk gaan om de auto’s te upgraden en te verbeteren. Hun ontwikkeling is dus continu en cyclisch. Tijdens elke iteratie worden nieuwe onderdelen van de auto’s ontworpen of verbeterd, 3D-geprint en onmiddellijk getest in een windtunnel. De onderdelen die het meest efficiënt blijken te zijn, worden geproduceerd en verscheept naar het volgende circuit. Dus, hoe korter de bouw-meet-leer cyclus, hoe gemakkelijker ze hun vooropgestelde doel bereiken: snelheid halen en de race winnen.
Deze opzet is vergelijkbaar met de Agile Software Development Life Cycle (SDLC) die door veel Java-ontwikkelteams wordt gebruikt. De stadia kunnen variëren als u ervoor kiest om met Scrum, Kanban of een ander projectmanagementraamwerk te werken, maar over het algemeen doorlopen zij: concept, aanvang, iteratie, vrijgave, onderhoud en buitengebruikstelling. Voor elk nieuw softwareproduct is er een periode waarin het doel en concept wordt gedefinieerd, samen met de te ontwikkelen functies, verwachte eindresultaten en schattingen in tijd en kosten. Zodra dit glashelder is, begint een dynamisch proces van het creëren van de architectuur, het bouwen van het product in iteraties, voortdurend testen, het leveren van functies, het verwerken van feedback, totdat de laatste release is gedaan en de onderhoudsfase het overneemt.
2. Een groot aantal vaardigheden en talenten
Bij het bouwen van een product met Java komt meer kijken dan alleen softwareontwikkelaars. Product Owners, Project Managers of Scrum Masters, QA Testers, UX/UI Designers, Software Architecten en Business Analisten kunnen ook hun expertise inbrengen. Het is niet verplicht om ze allemaal aan uw product te laten werken. De teamstructuur wordt gewoonlijk bepaald aan de hand van uw behoeften, en het wordt aanbevolen om maximaal 10 mensen op te nemen.
Vergelijkbaar met Java-ontwikkelingsteams, verzamelt de F1, naast de 2 coureurs die op de circuits racen, een groot aantal vaardigheden. Van de teamleider tot managers, ontwerpers, ingenieurs en monteurs, F1-teams kunnen tussen de 200 en 1200 mensen tellen.
Klein of groot, de sleutel tot een soepele samenwerking in zowel Java- als F1-teams is dat elk teamlid kan deelnemen aan het besluitvormingsproces en dat zijn of haar inbreng wordt gewaardeerd en zo nodig wordt geïmplementeerd. Door een mensgerichte aanpak te handhaven, slagen deze teams erin een transparante en duidelijke communicatie in hun dagelijkse praktijk te handhaven en elk lid zichtbaarheid en een volledige context van de productontwikkeling te bieden.
3. Innovatie bijhouden is een must
Het streven naar innovatie is de superkracht waardoor Java wereldwijd een van de meest gebruikte en populaire programmeertalen blijft. Elke nieuwe versie integreert een reeks nieuwe en ingebedde functies die zijn geïnspireerd op de nieuwste technologieën. Samen met hen moeten Java-ontwikkelteams op de hoogte blijven van de ultieme trends, en dat geldt ongetwijfeld ook voor de F1.
Racen is een sport waarbij snelheid er niet alleen toe doet op het circuit, maar ook in het vermogen van elk team om te innoveren. F1-teams moeten gelijke tred houden met alle innovaties in het veld of ze zelfs bedenken, verbeteringen integreren en na elke race nieuwe functies aan de auto’s toevoegen. Hoe meer zij de snel veranderende omgeving volgen of voorblijven, hoe groter hun kansen om voorop te blijven.
Zoals uit het bovenstaande blijkt, delen Java development en F1-teams een gemeenschappelijke passie: innoveren. Maar daarnaast is er ook hun manier van streven naar geavanceerde functies die hen ertoe aanzet om bij elke race of elk project beter te presteren.
Bent u ook klaar om uw bedrijf te versnellen en een innovatief product te bouwen? Laten we erover praten.