In 2019 heeft technologie een sterke stempel gedrukt op de economie en de samenleving. Zo zijn de eerste proeven met 5G gestart en zijn tal van bedrijven meer gaan doen met artificial intelligence (AI). Er is op veel verschillende gebieden vooruitgang geboekt. Dave Russell neemt de trends voor 2020 met je door.
In 2019 heeft technologie een sterke stempel gedrukt op de economie en de samenleving. Zo zijn de eerste proeven met 5G gestart en zijn tal van bedrijven meer gaan doen met artificial intelligence (AI). Er is op veel verschillende gebieden vooruitgang geboekt.
Vanuit IT-perspectief vallen twee trends op, die we in 2020 zullen blijven zien. De eerste is dat on-premise en public cloud steeds vaker naast elkaar worden ingezet. Cloud wordt de ‘new normal’ als gebruiksmodel. 85 procent van de bedrijven gebruikt een hybrid-cloud- of multi-cloudmodel. Hieraan gerelateerd zijn issues op het gebied van cybersecurity en dataprivacy de belangrijkste zorgenkindjes voor IT-beslissers.. De bedreigingen op cybergebied zullen in 2020 eerder toenemen dan afnemen en dat betekent dat organisaties er zeker van moeten zijn dat hun bedrijfsgegevens voor de volle honderd procent te herstellen zijn.
Wat staat ons in 2020 zoal te wachten? Volgens Dave Russell, Vice President Enterprise Strategy bij Veeam, zijn de volgende trends het komende jaar van belang.
1. Containeradoptie wordt meer mainstream
In 2020 zorgt containeradoptie voor snellere softwareontwikkeling dankzij robuustere DevOps-mogelijkheden. Kubernetes wordt het de facto container-orkestratieplatform. De populariteit van containers wordt door twee zaken gestimuleerd: snelheid en gemak. Containers zijn abstracte datatypes die een applicatie isoleren van een besturingssysteem. Met een container worden microservices verpakt met hun afhankelijkheden en configuraties. Daardoor zijn diensten sneller en gemakkelijker te ontwikkelen, te leveren en in te zetten. De multi-cloudtrend betekent dat bedrijven draagbare data nodig hebben, die ze in verschillende clouds kunnen onderbrengen – en dan met name die van grote spelers AWS, Microsoft Azure en Google Cloud. 451 Research becijferde dat de markt voor applicatiecontainertechnologieën in 2022 goed is voor 4,3 miljard dollar en dat in 2020 meer bedrijven containers als een fundamenteel onderdeel van hun IT-strategie zullen beschouwen.
2. Clouddatamanagement zorgt voor toename van data-mobiliteit en portabiliteit
Bedrijven gaan clouddatamanagement (CDM) meer inzetten om de beschikbaarheid van data binnen alle storageomgevingen te garanderen. Data moet ‘vloeibaar’ zijn in een hybrid- en multi-cloudlandschap. CDM zorgt daarvoor en is daarom een branche op zichzelf geworden. Volgens het 2019 Veeam Cloud Data Management-rapport planden bedrijven om dit jaar gemiddeld 41 miljoen dollar te besteden aan technologieën op het gebied van CDM. Om in te spelen op klantverwachtingen zijn bedrijven continu op zoek naar nieuwe manieren om data binnen hun organisatie gemakkelijker draagbaar te maken. Het concept: ‘Data daar waar en wanneer ze nodig zijn’ is alleen mogelijk met een robuuste CDM-strategie. Die zal in het komende jaar steeds belangrijker worden.
3. Een snelle back-up zorgt voor snel herstel
De komende twaalf maanden zullen Service Level Agreements (SLA’s) en deverwachtingen rond databeschikbaarheid hoger op de agenda komen te staan. De drempel voor downtime of andere storingen wordt steeds lager. Daardoor krijgen back-up en herstel meer aandacht. Back-up was voorheen uitdagend en kosten- en arbeidsintensief. Snellere netwerken, betere devices en betere data-capture- en automatiseringsmogelijkheden hebben back-up versneld. Volgens het 2019 Cloud Data Management-rapport voert bijna een derde (29 procent) van de bedrijven continu back-up en replicatie van belangrijke applicaties uit. De belangrijkste zorg van bedrijven is of ze in staat zijn om al hun data volledig te herstellen – en wel binnen minuten. Dat is niet alleen van belang voor de databeschikbaarheid, maar ook voor het uitvoeren van analyses van data en voor testdoeleinden. Hiermee kan een bedrijf betere beslissingen nemen en zijn bedrijfsstrategie versterken.
4. Alles wordt software-defined
Bedrijven blijven storagetechnologieën en hardware kiezen die het beste voor hun organisatie werken. Maar datacentermanagement draait wel steeds meer om software. Het handmatig provisionen van een IT-infrastructuur raakt nu snel gedateerd. Infrastructure as Code (IaC) zal langzaam maar zeker mainstream worden. Daarbij creëert een bedrijf een blauwdruk van wat een infrastructuur zou moeten doen, waarna deze binnen storagelocaties en vestigingen wordt geïnstalleerd. IaC reduceert zo de tijd en kosten die nodig zijn om een infrastructuur op alle vestigingen van een organisatie te installeren. Software-defined-benaderingen zoals IaC en cloud-native – een strategie waarbij een organisatie diensten en infrastructuur afneemt uit de cloud – draaien niet alleen om kosten. Het automatiseren van replicatieprocedures en gebruik van de public cloud bieden precisie, wendbaarheid en schaalbaarheid. Ze stellen organisaties in staat om applicaties snel en gemakkelijk in te zetten. Meer dan driekwart (77 procent) van de organisaties gebruikt Software-as-a-Service (SaaS). Een software-defined benadering voor wat betreft data is dan ook relevant voor de meeste bedrijven.
5. Organisaties gaan hun back-up-oplossingen vervangen en niet opfrissen
In 2020 zal er eerder sprake zijn van vervanging van back-uptechnologieën dan het aanvullen of opfrissen ervan. Het gaat bedrijven om meer eenvoud, flexibiliteit en betrouwbaarheid nu de afhankelijkheid van technologie nog steeds sterk toeneemt. In 2019 waren er bij bedrijven gemiddeld vijf ongeplande storingen met uitval in de voorgaande twaalf maanden. Door zorgen over de capaciteiten van de legacy-vendoren van back-up- en recovery-oplossingen, is vervangen eerder aan de orde dan aanpassen. Daarbij spelen ook zaken als onderhoudskosten, gebrek aan virtualisatie- en cloudmogelijkheden en drempels met betrekking tot snelheid en beheergemak een rol. Een frisse start geeft bedrijven de zekerheid dat ze werken met de oplossingen die voorzien in hun behoeften.
6. Alle applicaties worden bedrijfskritisch
In 2020 zal het aantal applicaties die bedrijven bedrijfskritisch noemen, verder toenemen. Dat baant de weg naar een landschap waar elke applicatie prioriteit heeft. Voorheen konden organisaties nog het onderscheid maken tussen kritisch en niet-kritisch. Nu de afhankelijkheid van de digitale infrastructuur groot is, is dat onderscheid niet meer te maken. Volgens het 2019 Veeam Cloud Data Management-rapport zeggen bedrijven dat twee uur downtime het absolute maximum is voor hun kritische applicaties. Of dat realistisch is, is de vraag. Downtime van applicaties kost jaarlijks miljoenen in gemiste omzet en verloren productiviteit. Wanneer een kritische applicatie uitvalt, kost dat gemiddeld 102 dollar per uur. Dat onderstreept dat élke applicatie bedrijfskritisch is.