Iedereen verwacht natuurlijk iedere maand zijn loonstrook weer te ontvangen, maar wat speelt er zich eigenlijk af achter de schermen bij de salarisadministratie? Bij je salaris is een heel proces wat er aan te pas komt, denk bijvoorbeeld aan het berekenen en uitbetalen van salarissen aan werknemers maar ook het bijhouden van financiële gegevens en voldoen aan wettelijke verplichtingen. Hieronder gaan we nog wat verder in op hoe de salarisadministratie precies werkt.
Gegevens verzamelen
De eerste stap in het proces is het verzamelen van de relevante gegevens van de werknemers. Denk hierbij aan gegevens zoals je naam, je adres et cetera. Hierbij wordt ook rekening gehouden met eventuele bijzondere regelingen zoals bonussen, vergoedingen en inhoudingen.
Loonberekening en belasting
Wanneer alle gegevens zijn verzameld wordt de loonberekening uitgevoerd. Het bruto salaris wordt hier bepaald op basis van het overeengekomen loon en het aantal gewerkte uren. Daarna worden de belastingen berekend en van het loon afgehaald om het netto loon over te houden.
Salarisbetaling en -administratie
Dan is de loon berekend, maar dat moet je natuurlijk ook nog het daadwerkelijke salaris uitbetalen aan de werknemer. Dit kan op verschillende manieren, je kunt het digitaal overgemaakt krijgen maar je kan het eventueel ook contant uitbetaald krijgen. Hierbij worden ook salarisstroken opgesteld en bijgeleverd aan de werknemers. Dit kan een werknemer allemaal regelen, maar je kunt ook je salarisadministratie uitbesteden bij bijvoorbeeld Apployed.
Wet- en regelgeving
Salarisadministratie is niet zomaar iets, er komen namelijk veel wet- en regelgevingen aan te pas. De wet en regels kijken naar of de werknemers wel eerlijk worden beloond en of de organisaties wel aan de wettelijke verplichtingen voldoend zoals bijvoorbeeld een minimumloon of een minimumvakantiebijslag.
Rapportage en verantwoording
Als laatste stap is het nog van belang dat de er van de salarisadministratie rapportages worden gemaakt voor de interne en externe belanghebbenden. Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van salarisgegevens aan de financiële afdeling, het indienen van belastingaangiftes en het rapporteren van loongegevens aan instanties zoals de belastingdienst. Zo zorg je er voor dat alles transparant blijft en er netjes aan de regels wordt gehouden.
Salarisadministratie is een ingewikkelder proces dan dat je misschien voor ogen had. Het begint bij het verzamelen van de gegevens van de werknemers, denk bijvoorbeeld aan de naam. Daarna wordt de loon berekend en belastingen worden daar van af getrokken. Vervolgens word de werknemer uitbetaald. Het is belangrijk dat de salarisadministratie aan de wet- en regelgeving voldoet en er op tijd en voldoende rapportages worden gemaakt voor interne en externe belanghebbenden.