Veel is nog onbekend maar één ding is zeker: het wordt hoog tijd om te investeren in een 'Clexit'-strategie.
Brexit roept natuurlijk een hoop vragen op over wat er nu gaat gebeuren. Ongetwijfeld heeft deze verandering gevolgen voor de hele EU, zowel voor bedrijven als particulieren. En dit geldt ook voor datamanagement. Veel bedrijven vragen zich af wat de voornaamste gevolgen van Brexit op data in Europa zullen zijn en hoe ze zich het beste aan deze nieuwe omgeving kunnen aanpassen. Op veel vragen is er nog geen antwoord, maar hoeveel onzekerheden er ook mogen zijn, het is van essentieel belang om een goede ‘Clexit’-strategie te hebben.
De gevolgen van Brexit op data
Het is nog niet duidelijk op welk moment en in welke vorm Brexit zal plaatsvinden. Na de verandering zal het Verenigd Koninkrijk hoogstwaarschijnlijk niet langer onder bepaalde Europese voorschriften vallen. Het Verenigd Koninkrijk lijkt echter bereid te zijn een vergelijkbare regeling als de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de EU (AVG) in te stellen die op 25 mei 2018 van kracht wordt met als kernprincipe “dataprotectie met ingebouwde privacy”. De verordening reguleert entiteiten die data van Europese inwoners zowel binnen als buiten Europa verzamelen, verwerken, gebruiken, delen, opslaan, hosten of overdragen.
Een ander voorbeeld heeft te maken met het verkeer en de veiligheid van data. Volgens experts van Bruegel[1] stelt de overdracht van data tussen verschillende rechtsgebieden internationale bedrijven niet alleen in staat om optimaal van data te profiteren maar biedt dit hen ook de gelegenheid om hun bedrijfsactiviteiten wereldwijd te stroomlijnen. Aangezien het Verenigd Koninkrijk de EU nu zal verlaten, zijn er nieuwe overeenkomsten op het gebied van dataoverdracht en dataprotectie nodig om een onderbreking van de bedrijfsactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk en de EU te voorkomen. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen, dus rijst de vraag: wat zullen de gevolgen zijn voor dataoverdracht en -beveiliging? In wezen bestaat er veel onzekerheid over het datalandschap na Brexit, dat waarschijnlijk een negatieve, complexe omgeving zal zijn voor investeringen en groei.
Deze onzekerheid maakt het natuurlijk lastig voor bedrijven om zich voor te bereiden op de gevolgen van Brexit. Niet elk bedrijf heeft zakelijke relaties met het Verenigd Koninkrijk en niet elke datarepository bevindt zich daar. Vanuit het perspectief van een leverancier van datamanagement moeten bedrijven hun SLA’s met serviceproviders aan wie zij hun data toevertrouwen grondig onder de loep nemen. Ze moeten vragen waar de data fysiek wordt opgeslagen, waarheen deze kan worden verplaatst, door wie deze mogelijk wordt verwerkt en, bovenal, hoe de data terug kan worden gemigreerd naar de eigen infrastructuur of naar een andere serviceprovider. Als het antwoord op een van deze vragen “Ik weet het niet” is, moet de leverancier zijn databeleid grondig bestuderen.
Zorgen voor een ‘Clexit-strategie’
De cloudwereld op IP. De cloud is fantastisch: het aanbod van verschillende leveranciers, zoals slimme analyse, toekomstige heuristiek en kunstmatige intelligentie, zijn met een muisklik binnen handbereik, zonder dat bedrijven zich zorgen hoeven te maken over de kosten van infrastructuur. De meeste databedrijven bezitten het natuurlijke instinct om meer te verkopen. Public-cloudproviders willen steeds meer bedrijfsdata opslaan. Maar wat gebeurt er wanneer een nieuw prijsmodel wordt geïntroduceerd en klanten met een concurrent in zee willen gaan? Welke mogelijkheden hebben ze wanneer nieuwe dataprivacywetten hen ertoe verplichten van dataprovider te wisselen? Hoe kan het storageteam een flexibelere test- en ontwikkelomgeving mogelijk maken? Veel bedrijven zullen geen antwoord op dergelijke problemen hebben als ze aan een eigen datasilo zijn gebonden.
Zorgvuldigheid is belangrijk en klanten moeten op veranderende omstandigheden kunnen reageren. Hoe kunnen bedrijven anders profiteren van de vrijheid en flexibiliteit om een keuze uit de beste cloudproviders te maken? Hoe kunnen bedrijven anders controle over hun data houden en een on-premises infrastructuur integreren met een off-premises infrastructuur?
Hier komt de nieuwe term ‘Cloud Exit’, oftewel ‘CLEXIT’ om de hoek kijken: het vermogen om indien nodig van cloud te wisselen. Uw bedrijf moet in staat zijn om de data te verhuizen van uw private cloud naar een colocatiecloud, de cloud van een gespecialiseerde serviceprovider, de public cloud of een combinatie daarvan. U moet weten wat de reële kosten van een dergelijke verhuizing zijn, hoe lang het duurt en wat er nog meer nodig is.
Sven Schoenaerts, Managing Director bij NetApp Benelux: “Niemand kan voorspellen wat er morgen zal gebeuren en toch moeten we ons erop voorbereiden. Een bedrijf moet niet de fout maken om zichzelf voor altijd aan de cloud te verbinden. De cloud mag geen datagevangenis zijn: iedereen moet volledige keuzevrijheid hebben wat betreft het management en de opslag van hun data.”
Een unieke benadering
NetApp biedt een unieke combinatie van de allerbeste datamanagementtechnologie voor de hybrid cloud en volledige toewijding aan het ondersteunen van klanten tijdens hun cloudtraject, wanneer ze eraan beginnen maar ook wanneer ze vertrekken. Martin Warren, Cloud Solutions Marketing Manager bij NetApp EMEA, legt uit wat hun benadering is: “NetApp omarmt baanbrekende technologieën al tientallen jaren – bestandsservices, multi-protocol, cloud, flash en hyperscale computing – zolang de klant hier voordeel van ondervindt. Daarom kijkt NetApp nu uiteraard naar de mogelijkheden van een samenvoeging van de kracht van het beste datamanagement met de enorme resources van de public cloud. Het resultaat is een voor Fabric geschikte hybrid cloud waarin uiteenlopende storagemedia en verbruiksmodellen met elkaar zijn geïntegreerd. Geen enkel ander bedrijf biedt storageklanten de mogelijkheid om data te verplaatsen van verschillende disk- en flashlagen en tussen storage die is geïmplementeerd als cloudservice, hyperscale-service, softwaregedefinieerde resource, disksysteem met colocatie of objectrepository met verschillende consumptiemodellen als service.”
Om data van cloud naar cloud te kunnen migreren, is er een gemeenschappelijke data-indeling nodig. De backbone van NetApp is een storagebesturingssysteem dat is geoptimaliseerd voor hybrid-cloudomgevingen. Dit biedt slimme datamanagementfuncties op het gebied van efficiëntie, overdraagbaarheid, dataprotectie en andere functies. Daarnaast levert de backbone dezelfde waarde wanneer deze als service van een serviceprovider wordt gebruikt als wanneer deze als software in een externe vestiging wordt gebruikt of wanneer deze via colocatie wordt geleverd om voordeel te halen uit hyperscale-services. Dit alles wordt ondersteund door een reeks gemeenschappelijke managementtools en softwarefunctionaliteiten. Dit vormt wat NetApp de ‘Data Fabric’ noemt: één gemeenschappelijke laag die klanten in staat stelt een cloud met maximale efficiëntie te gebruiken.
Data is als een verzekeringspolis: u houdt de polis voor de rest van uw leven en moet hem goed beheren. De stelregel bij datamanagement is om controle over uw data te houden, zodat u altijd de keuze en flexibiliteit hebt om van richting te veranderen wanneer het bedrijf verandert. Uw data, uw manier: in een wereld vol onzekerheden is dit één ding waarvan u zeker kunt zijn.
1 http://bruegel.org/2016/08/brexit-and-its-potential-impact-on-international-data-transfers/