Wil je een gratis VPN gebruiken? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
Je wilt namelijk wel kiezen voor een betrouwbare VPN. Logisch, want de bezorgdheid over online privacy en veiligheid neemt steeds verder toe. Dat maakt een Virtual Private Network of VPN een populaire keuze voor internetgebruikers wereldwijd.
Deze populariteit zorgt er ook voor dat het aanbod van gratis VPN’s groot is. Hoe kies je dan voor die ene betrouwbare VPN? We zullen proberen dat voor jou duidelijk te maken.
VPN kiezen: Waar moet je op letten?
Een gratis VPN service kiezen die betrouwbaar is? Dat doe je door op verschillende punten te letten. Daardoor weet je namelijk zeker dat jouw online activiteiten veilig en optimaal beschermd blijven. Wij hebben de belangrijkste punten alvast voor je op een rij gezet:
1. Let op verborgen abonnementskosten
Soms lijkt een VPN dienst gratis, maar krijg je achteraf toch te maken met verborgen kosten voor een abonnement. Lees dus eerst de voorwaarden en overweeg voor jezelf of je bereid bent te betalen voor deze dienst. Een goede aanbieder is transparant over het prijsbeleid.
Tip! Eventuele verborgen kosten zeggen niets over de betrouwbaarheid van de provider. Sterker nog; als transparantie en een betrouwbare service voor jou op nummer één staan, kun je soms beter kiezen voor een VPN provider waar je een klein bedrag betaalt.
2. Heeft de VPN een no-log policy?
Bij het uitkiezen van een betrouwbare gratis VPN service is het ook belangrijk om op de no-log policy te letten. Dit houdt in dat je geen persoonlijke gegevens hoeft te verstrekken aan de provider. Met andere woorden; jouw online activiteiten worden dus niet bijgehouden.
Een no-log policy is belangrijk om jouw privacy te waarborgen. Hiermee geeft een VPN provider namelijk aan dat ze geen gegevens of logs bijhouden van jouw gedrag online.
3. Doorverkoop gebruikersinformatie
Ook een gratis VPN aanbieder heeft een winstoogmerk. Inkomsten genereren gebeurt dan vaak door advertenties of het verkopen van verzamelde klantgegevens aan derde partijen. Iets wat je wilt voorkomen, want dit kan een inbreuk op jouw online privacy betekenen. Kies dus altijd voor een provider die duidelijk en transparant is over de bescherming van persoonsgegevens en het doorverkopen van deze gevoelige informatie aan anderen.
4. Maakt de VPN provider gebruik van encryptie?
Als je jouw gegevens wilt beschermen tegen cybercriminaliteit en jouw internetverbinding veilig wilt houden, is het belangrijk dat de aanbieder gebruikt maakt van encryptie. Goede en betrouwbare standaarden zijn bijvoorbeeld AES-256 encryptie. Deze standaard zorgt ervoor dat alle gegevens gecodeerd worden. Hackers kunnen niets met deze informatie.
5. Gratis kan een beperking op data en snelheid betekenen
Sommige aanbieders van gratis VPN’s beperken de hoeveelheid data en snelheid. Dit worden ook wel datalimieten en snelheidslimieten genoemd. Beperkte data en internetsnelheid kunnen jouw surfgedrag negatief beïnvloeden. Zoek dus bij voorkeur een gratis VPN provider die geen beperkingen stelt aan de hoeveelheid data en verbindingssnelheid.
6. Aantal servers en hoeveelheid apparaten
Een VPN service biedt in de meeste gevallen een grote keuze aan servers. Ook heb je vaak de mogelijkheid om de VPN op meerdere computers tegelijk te gebruiken. Als je gebruik wilt maken van een gratis service, is deze ondersteuning meestal iets beperkter. Bij het kiezen van een gratis provider is het dus ook belangrijk om op het aantal servers en apparaten te letten.
Maak zeker géén concessies op deze 3 criteria bij gratis VPN’s
Doe geen concessies op het gebied van de encryptie en de no-log policy van de aanbieder. Dat geldt ook voor het beleid inzake het doorverkopen van klantgegevens. Een betrouwbare gratis VPN maakt gebruik van encryptie-standaard AES-256.
Jouw gegevens worden versleuteld verzonden. Ook worden er geen logboeken bijgehouden van jouw online activiteiten. Een goede gratis VPN dienst verkoopt jouw gegevens niet aan derden. Door deze 3 criteria en de bovenstaande punten in acht te nemen, weet je zeker dat je kiest voor een betrouwbaar Virtual Private Network en houd je jouw gegevens beschermd.
Conclusie: de beste gratis VPN (met enkele beperkingen)
Wil je liever niet betalen voor een abonnement maar toch gebruik maken van een VPN om jouw online activiteiten veilig te houden? Maak dan gebruik van de diensten van deze Nederlandse gratis VPN. Je moet wel rekening houden met een kleine beperking. Je kunt per maand gebruik maken van 2GB aan data. Er is dus een limiet. Als je alleen lichte taken uitvoert maar toch veilig en beschermd online wilt zijn, is deze gratis VPN een prima optie.