Steeds meer leveranciers bieden een dynamisch energiecontract aan, dit is een contract waarbij de prijzen voor stroom en gas per dag verschillen. In de huidige markt biedt dit soort contract de laagste tarieven. Dit maakt dat het voor veel mensen een interessante optie is.
Verplicht in 2025
Tot nu toe is de markt voor dynamische contracten nog voornamelijk in handen van kleinere spelers, maar dat kan snel veranderen. Via deze vergelijkingssite kun je er al een aantal vergelijken.
Vandebron heeft namelijk aangekondigd dat ze vanaf mei een dynamisch energiecontract gaan aanbieden, waarmee ze de eerste grote energieleverancier zijn die zo’n contract aanbiedt.
De Volkskrant meldt dat alle energieleveranciers in Nederland vanaf 2025 verplicht zijn om een dynamisch contract aan te bieden, als onderdeel van de nieuwe Energiewet.
“Ik verwacht dat het dynamische energiecontract binnen afzienbare tijd minstens zo populair is als de vaste contracten van één jaar of drie jaar.”
Paul de Raad – CEO Vandebron
Bovenstaande uitspraak van de heer de Raad laat dus wel zien dat er in de energiemarkt de nodige veranderingen te verwachten zijn.
Zo werkt een dynamisch contract
Het hebben van een dynamisch contract klinkt soms heel rooskleurig, alleen is dat echt zo? De verschillende haken en ogen (en hoe zo’n contract werkt) leggen we je graag even uit.
Vraag en aanbod
De prijzen zijn afhankelijk van vraag en aanbod. Wanneer er veel zon is of het hard waait, dan zie je dat dit effect heeft op de stroomprijs. Je betaalt stroom en gas tegen de inkoopprijs. De tarieven die hiervoor betaald moeten worden, verschillen voor gas dagelijks en voor stroom zelfs per uur.
Verbruik plannen
De stroomprijs verschilt per uur. Het is dus zaak dat je goed in de gaten houdt wat de stroomprijs is wanneer jij je elektrische auto oplaadt of bijvoorbeeld de was aanzet. Je kunt door een goede planning veel geld besparen!
Een dynamisch contract heeft ook zeker een aantal nadelen:
Nadelen
· Slimme meter verplicht: een slimme meter houdt bij wat je precies verbruikt en stuurt dit door naar je leverancier. Mensen die geen slimme meter hebben komen niet in aanmerking voor een dynamisch contract.
· Vereist een goede planning: om er echt optimaal van te profiteren is het belangrijk dat je energie afneemt wanneer de tarieven gedurende de dag het gunstigst zijn.
· Stroom terugleveren kan ongunstig zijn: je krijgt namelijk een vergoeding die gebaseerd is op de kale stroomprijs en op het moment dat jouw zonnepanelen het meeste opwekken (tussen 10:00 en 16:00), is deze prijs op zijn laagste punt. De vergoeding voor overtollige stroom is dan dus significant lager.
Een uitgebreide uitleg over de werking van het dynamische energiecontract kan je hier vinden.