Stel je voor dat je een huis hebt dat met je ‘meedenkt’. Verlichting die zichzelf aanpast, verwarming die alleen draait waar nodig, en apparaten die je bedient vanaf je smartphone. Dat is geen toekomstmuziek, dat is domotica. Maar wat maakt deze slimme technologie zo interessant?
Ontdek hier de voordelen en hoe het jouw leven een stuk aangenamer kan maken. Het zorgt er namelijk voor dat je bijvoorbeeld op afstand je thermostaat kunt bedienen. Vooral met de huidige gasprijs is het prettig om niet onnodig veel te verbruiken. Hoewel het ook verstandig is om je energie te vergelijken zodat je de juiste gasprijs betaalt per kuub gas.
Wat is domotica?
Domotica, of huisautomatisering, is het koppelen van verschillende systemen in je huis. Denk aan verlichting, verwarming, beveiliging, zonwering en meer. Alles werkt samen in één slim systeem. Het doel? Comfort, veiligheid en energiebesparing. Maar wat levert dat in de praktijk op?
Comfort
Domotica staat synoniem voor gemak. Alles in huis werkt naadloos samen en past zich aan jouw wensen aan. Je kunt bijvoorbeeld zelf scenario’s instellen die meerdere apparaten tegelijk bedienen. Voor een filmavond kun je met één druk op de knop de verlichting dimmen, de gordijnen sluiten en de tv aanzetten. Daarnaast bedien je alles in huis eenvoudig op afstand via je smartphone. Het maakt dus niet uit of je nu op de bank zit of onderweg bent, je hebt altijd controle. Dit maakt niet alleen je leven gemakkelijker, maar bespaart ook energie. Bovendien hoef je niet langer te worstelen met een wirwar aan knoppen en schakelaars. Eén touchscreen of app regelt alles in huis, van muziek tot verlichting en verwarming.
Voorbereid op de toekomst
Met domotica is je huis voorbereid op de toekomst, zelfs als jouw behoeften veranderen. Het systeem helpt je bepaalde taken te automatiseren, wat vooral handig is als je ouder wordt of minder mobiel bent. Denk aan een fornuis dat zichzelf automatisch uitschakelt na een bepaalde tijd of een paniekknop waarmee je hulp kunt inschakelen. Ook kan een bewegingsmelder gekoppeld worden aan een alarm. Als het systeem gedurende een bepaalde tijd geen beweging detecteert, worden hulpdiensten automatisch gewaarschuwd. Op deze manier kun je langer zelfstandig en veilig in je eigen huis blijven wonen.
Je huis is extra veilig
Domotica maakt je huis niet alleen slimmer, maar ook veiliger. Zo kun je met geïntegreerde camera’s altijd en overal zien wat er rondom je huis gebeurt. Deze camera’s kun je ook gebruiken als slimme deurbel om te controleren wie er aanbelt. Ben je niet thuis? Met aanwezigheidssimulatie lijkt het alsof je er wel bent. De verlichting schakelt op verschillende tijdstippen automatisch in en uit. Dit schrikt potentiële inbrekers af. Mocht iemand toch proberen in te breken, dan kan het systeem een noodscenario activeren. Denk aan knipperende lichten of luide muziek om de inbreker af te schrikken. Daarnaast zorgen slimme sensoren ervoor dat je direct op de hoogte bent van gevaarlijke situaties, zoals een water- of gaslek. Het systeem sluit de toevoer automatisch af om schade te beperken.
Energie besparen
Met domotica hou je je energieverbruik perfect onder controle. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Uiteraard begint het bij het kiezen van een goede energieaanbieder. Online vergelijk je bijvoorbeeld makkelijk en snel de 10 goedkoopste energieleveranciers. Verlichting wordt bijvoorbeeld automatisch uitgeschakeld als je een ruimte verlaat. Bewegingssensoren met daglichtdetectie zorgen ervoor dat lichten alleen branden als dat echt nodig is. Daarnaast kun je je huis kamer voor kamer verwarmen met zoneverwarming. Zo gaat er geen energie verloren aan ongebruikte ruimtes. Een andere klassieker is de alles uit functie. Hiermee schakel je in één keer alle verlichting, verwarming en elektrische apparaten uit als je het huis verlaat. Automatische zonwering voorkomt dat je huis te warm wordt, zodat je minder energie hoeft te gebruiken voor airconditioning. Tot slot stemt een slim energiemanagementsysteem alle technische installaties op elkaar af, van ventilatie tot de opslag van zonne-energie. Dit zorgt ervoor dat je woning maximaal efficiënt functioneert.