Tegen het einde van het komende jaar zal de financiële impact van cyberaanvallen op de wereldeconomie naar verwachting 10,5 biljoen euro bedragen. Dit aanzienlijke bedrag onderstreept het toenemende belang van het beschouwen van cyberveiligheid als een strategische noodzaak op individueel, organisatorisch en overheidsniveau.
Ook voor online casinos met iDeal in Nederland is dit belangrijk, net als voor alle andere bedrijven. We raden je daarom aan om op de hoogte te zijn van de nieuwste cybersecuritytrends. Hieronder lees je daar meer over.
Verfijning van social engineering-aanvallen
De verwachting is dat de verfijning van social engineering-aanvallen, waarbij gebruikers worden gemanipuleerd om ongeoorloofde toegang tot systemen te verlenen, zal escaleren. Het gebruik van generatieve kunstmatige intelligentie (AI)-tools, geïllustreerd als ChatGPT, vergemakkelijkt het vermogen van een groter aantal individuen om meer geavanceerde en op maat gemaakte strategieën toe te passen bij hun aanvallen. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat de prevalentie van deepfake-aanvallen in de toekomst zal toenemen. Bovendien zal de primaire focus van de aanpak van dit probleem vooral gericht zijn op het bevorderen van bewustzijn binnen de hele organisatie en het bieden van uitgebreid onderwijs.
Tekort aan personeel
Het aanhoudende probleem van een tekort aan personeel dat over de vereiste expertise beschikt om bedrijven te beschermen tegen cyberdreigingen blijft anno 2024 een veelvoorkomend probleem. De huidige stand van zaken lijkt zelfs nog erger. Volgens onderzoeksresultaten is een meerderheid (54 procent) van de experts op het gebied van cyberveiligheid van mening dat de schadelijke effecten van het tekort aan vaardigheden op hun respectievelijke organisaties de afgelopen twee jaar zijn toegenomen. De inspanningen om dit scenario aan te pakken zullen naar verwachting voortdurende salarisverhogingen omvatten voor degenen die over de vereiste expertise beschikken, naast verhoogde investeringen in programma’s gericht op training, ontwikkeling en bijscholing.
IoT-aanvallen
De toegenomen interconnectiviteit en internettoegankelijkheid tussen verschillende apparaten resulteren in een groter aantal mogelijke kwetsbaarheden waar cybercriminelen misbruik van kunnen maken. Het aanhoudende fenomeen van thuiswerken heeft geleid tot een aanhoudende bezorgdheid over de potentiële risico’s die gepaard gaan met het gebruik van onvoldoende beveiligde apparatuur voor het verbinden en delen van gegevens. Vaak geeft het ontwerp van deze apparaten voorrang aan gebruiksvriendelijkheid en gemak boven robuuste beveiligingsmaatregelen, waardoor IoT-apparaten voor thuisconsumenten kwetsbaar worden voor potentiële risico’s die voortvloeien uit ontoereikende beveiligingsprotocollen en zwakke wachtwoorden. De onwil van de sector om snel IoT-beveiligingsnormen over te nemen, ondanks het al lang bestaande bewustzijn van kwetsbaarheden, heeft geresulteerd in een aanhoudende status als zwak punt in de cyberbeveiliging.
Toename van AI
Nu kunstmatige intelligentie (AI) zich steeds sneller ontwikkelt, bestaat er een groeiende bezorgdheid over de proliferatie van steeds complexere en intelligentere AI-gestuurde aanvallen. Het spectrum van bedreigingen omvat zowel deepfake social engineering-inspanningen als geautomatiseerde malware die intelligent gedrag vertoont om detectie te omzeilen. Tegelijkertijd zal deze technologie helpen bij het identificeren, vermijden of beperken van potentiële risico’s door het gebruik van realtime detectie van afwijkingen, intelligente authenticatie en geautomatiseerde incidentresponsmechanismen. In de context van cyberaanval en verdediging in 2024 neemt kunstmatige intelligentie (AI) dus een centrale rol in.