Er zijn verschillende manieren waarop mensen geld kunnen verdienen met cryptomunten. De meest eenvoudige manier: cryptomunten kopen, ze bijhouden, wachten tot de waarde van de munten stijgt en ze opnieuw verkopen.
Daarnaast kan men ook beleggen in crypto-CFD’s, afgeleide financiële producten waarbij het mogelijk is om op zowel koersdalingen als koersstijgingen te speculeren. Dit kan bijvoorbeeld via het platform bitalpha ai. Naast deze beleggingsmethoden behoort ook staking tot de mogelijkheden, waarbij beleggers rente krijgen op hun cryptospaargeld. En ten slotte is er mining: het ter beschikking stellen van computerkracht aan het cryptonetwerk in ruil voor een vergoeding. En daarbij komt de focus steeds vaker bij cloud mining te liggen.
Minen van cryptomunten is essentieel
Om mining te begrijpen, is het nodig om te weten wat de blockchain is. Zonder in detail te treden: het is een technologie waarbij een keten van datablokken aan elkaar is verbonden en waarbij iedere blok informatie bevat over een transactie én een vingerafdruk bevat van de vorige blok. Deze vingerafdruk wordt ook wel een hash genoemd. Dit bestaat uit een reeks van letters en cijfers. Voor het genereren van een hash moeten er ingewikkelde wiskundige formules worden opgelost. Daarvoor schakelt men de hulp van miners in. Wie de formule oplost, krijgt een beloning in de vorm van cryptomunten.
Mensen die cryptomunten willen minen, moeten heel zware hardware aanschaffen. Daarbij wordt er ongelofelijk veel energie verbruikt, onder andere omwille van de koelbehoefte. Dat brengt een grote energiekost met zich mee, zeker in tijden waarin de energieprijzen hoog oplopen. Men zet dus elektriciteit om in cryptomunten en hoopt dat dit winstgevend is. Op basis van de huidige energieprijzen in Nederland is dat allesbehalve het geval. Daarom trekken miners massaal naar het buitenland. Daar vinden ze goedkope, veelal grijze, energie.
Cryptomunten minen in de cloud
Cloud mining vormt een alternatief voor de klassieke vormen van mining. Daarbij delft men cryptomunten in de cloud. Men huurt dus eigenlijk een deel van de hardware van een servercentrum, zonder dat men moet denken aan zaken als software, het onderhoud van de hardware, energiecontracten en dergelijke meer. Men kan dus winst maken met minder zorgen. De regel blijft natuurlijk hetzelfde: er moet een winstmarge zijn. En die marge is op zich vrij moeilijk te voorspellen, want bij mining krijgt in principe maar één partij de beloning: de partij die de formule oplost. En dat terwijl er tegelijkertijd duizenden computers aan het rekenen zijn.
Risico’s bij cloud mining en mining pools als oplossing
In de praktijk gaat cloud mining veelal hand in hand met de zogeheten mining pools. Daarbij werken miners samen en bieden ze collectief rekenkracht aan. Als een van de computers in de pool de rekensom oplost, wordt de winst netjes verdeeld tussen alle partijen. Door te werken met grote mining pools is het mogelijk om de winstmarge veel accurater te voorspellen.
Hoewel cloud mining veel voordelen te bieden heeft, waarschuwen experts voor oplichters. Omwille van de goedkope energie bevinden de servercentra zich vaak in verre oorden en dan is het moeilijk om te controleren of de achterliggende bedrijven zich wel aan de afspraken houden. Spijtig genoeg komt oplichting in deze sector relatief vaak voor. Daarnaast zorgt het voor een centralisering van de miningkracht, terwijl decentralisering eigenlijk een belangrijk kenmerk hoort te zijn van de cryptomarkt.