Atos heeft als softwareleverancier van de e-Suite een nieuwe editor geïntroduceerd binnen haar zaaksysteem. De Atos e-Suite is de succesvolle front- en midoffice oplossing die onder meer wordt gebruikt door de ruim 30 deelnemende gemeenten van de coöperatieve vereniging Dimpact.
Uitrol van start
De Dimpact gemeenten Groningen, Rotterdam, Blaricum, Eemnes, Laren (BEL-combinatie), Roermond, Enschede en Oost Gelre zijn de eerste gemeenten die met de nieuwe editor aan de slag zijn gegaan. Inmiddels heeft de coöperatieve vereniging al meer dan 50 verschillende e-diensten op de plank liggen waarmee samen een volgende stap wordt gemaakt in de (digitale) dienstverlening naar de burger.
Aangezien de gemeenten parallel aan dit traject ook de geïntegreerde burgerzakenmodules gaan implementeren kunnen de gemeenten reeds in 2017 invulling gegeven aan de Digitale Agenda 2020!
Het scheelt tijd en geld
Volgens Matthijs Meijntjes, productmanager van de Atos e-Suite, kunnen de Dimpact gemeenten met de nieuwe webbased editor hun eigen e-diensten (formulieren en/of processen) modelleren in het zaaksysteem en dat scheelt veel tijd en geld. De nieuwe editor voorziet erin om procesinformatie van een zaak als gestructureerde metadata op te slaan bij de zaak. Dit in tegenstelling tot de klassieke wijze van het ongestructureerd opslaan van informatie in documenten.
Bovenal biedt het gemeenten veel flexibiliteit en draagt het bij aan de volgende stap in het verder verbeteren van dienstverlening aan de burger en het bedrijfsleven. De nieuwe editor is volledig geïntegreerd met de zaaktypecatalogus, welke is gebaseerd op het GEMMA ZTC 2.0 informatiemodel.
De e-Suite bevat naast het zaaksysteem, met geïntegreerde document management en recordmanagement functionaliteit, een klantcontactsysteem en een digitaal loket voor burgers en bedrijven.
Domein specifieke registraties
Naast de webbased editor heeft Atos tevens functionaliteit uitgeleverd waarmee gemeenten in staat zijn zaak overstijgende gegevensverzamelingen op te bouwen in door de gemeente zelf te modelleren datamodellen: de domein specifieke registraties. Domein specifieke registraties, zoals bijvoorbeeld parkeervergunningen (registratie per zone of buurt) of pasjes voor ondergrondse afvalcontainers (op postcode huisnummer), kunnen daarmee ook worden ontsloten en weggeschreven binnen de formulieren en processen. Daarmee beschikt de e-Suite over een krachtige tooling waarmee de gemeenten in staat worden gesteld sneller, efficiënter en nog klantvriendelijker te werken. Tegelijkertijd wordt de informatiehuishouding van de gemeenten op een kwalitatief hoger plan gebracht. Het sluit aan op het helder geformuleerde collectieve doel van Dimpact: ‘publieke waarde creëren met kwaliteit als uitgangspunt’.
Leveranciersonafhankelijk
Matthijs Meijntjes licht toe dat de gemeenten hiermee ook in staat worden gesteld om zonder tussenkomst van de leverancier c.q. Atos invulling te geven aan de verdere doorontwikkeling van het zaakgericht werken. De gemeenten krijgen hiermee namelijk de mogelijkheid om zelfstandig al hun producten en diensten digitaal aan te gaan bieden aan hun burgers en bedrijven en de gemeentelijke processen op de juiste wijze daarop te laten aansluiten.
Doorontwikkeling Atos e-Suite
De Atos e-Suite zal volgens Meijntjes op dusdanige wijze verder worden doorontwikkeld dat nieuwe functionaliteiten worden opgeleverd in componenten binnen de editor. Hiermee kunnen de gemeenten in hun eigen tempo en in hun eigen ‘couleur locale’ functionaliteiten toevoegen binnen hun webformulieren en digitale processen. Voorbeelden van functionaliteiten welke reeds beschikbaar zijn binnen de editor zijn de digitale handtekening, de mogelijkheid voor automatisch opschorten en verdagen, maar ook de koppeling met de landelijke Berichtenbox. Daarbij biedt de editor ook al de mogelijkheid om vanuit de processen te koppelen met taakapplicaties op basis van de landelijke standaarden zoals StUF-ZKN-DMS en StUF-Documentcreatieservices.
e-Diensten bibliotheek
De integrale, gestandaardiseerde oplossing voorziet tevens in het uitwisselen van volledige e-diensten (inclusief zaaktype) tussen gemeenten. Daarmee komen wij, aldus Meijntjes, ook tegemoet aan de wens van Dimpact om e-diensten in zijn geheel of gedeeltelijk herbruikbaar te maken tussen haar leden. Dimpact heeft in dit kader ook het initiatief genomen om een eigen ontwikkelfabriek op te zetten bij lidgemeente Groningen waar diverse nieuwe e-diensten zullen worden gebouwd door en voor gemeenten. Doel is enerzijds om kennis en capaciteit te delen en invulling te geven aan hergebruik van e-diensten. En anderzijds de collectieve ontwikkelagenda, de ambitie om te innoveren en daar de dienstverlening op aan te passen en te moderniseren. En dat alles vanuit de gedachte om adequaat in te kunnen spelen op de razendsnelle maatschappelijke en technologische ontwikkelingen.
Burgerzakenmodules
De nieuwe editor heeft tevens aan de basis gestaan van de functionele integratie van de e-Suite in het iBurgerzakensysteem van PinkRoccade. Medewerkers van Burgerzaken kunnen met deze geïntegreerde oplossing aangiftes en aanvragen van burgers in één en hetzelfde systeem afhandelen. De geïntegreerde burgerzakenmodules bieden een oplossing waarmee integrale dienstverlening met zaakgericht werken en het domein burgerzaken voor het eerst bij elkaar zijn gebracht.
De Basisregistratie Personen (BRP)-architectuur is hiermee volledig geïntegreerd met de Dimpact visie van zaakgericht werken.
Voor meer informatie, neem contact op met: Matthijs Meijntjes (matthijs.meijntjes@atos.net)