De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat AI in een stroomversnelling terecht is gekomen. Het ging om uitzonderlijke omstandigheden en dat noopte bedrijven tot innovatieve oplossingen. Hierdoor zijn AI-technologieën sneller dan verwacht doorgestroomd naar de bredere economie. Hoewel de technologie nog in volle ontwikkeling is, lijkt het ook gevolgen te hebben voor de beleggingswereld.
Toegenomen enthousiasme omtrent kunstmatige intelligentie
De verwachting is dat AI (kunstmatige intelligentie) de economische bedrijvigheid de komende drie tot vijf jaar al een positieve impuls zal geven. Portefeuillebeheerders zijn daarom voortdurend op zoek naar “supersterren” die AI aanwenden en zo een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van andere bedrijven. Het is echter niet de enige manier waarop AI de beleggingswereld inpalmt, want dezelfde technologie wordt ook steeds vaker aangewend om beleggingsbeslissingen te nemen.
Laat beleggen over aan een robot
Een voorbeeld van een praktische AI-oplossing voor beleggers is de Bots-app van het Haarlemse bedrijf RevenYou. Volgens het bedrijf kan hun bot beter beleggen dan mensen. Daarvoor maakt men gebruik van kunstmatige intelligentie en heel veel data, waarna de bot zelf beleggingsbeslissingen kan nemen. Het bedrijf biedt verschillende bots aan met eigen geautomatiseerde handelsstrategieën. Aan elke bot wordt ook een risicofactor gekoppeld. Sommige bots leggen meer risico aan de dag, in de hoop om hogere winsten te vergaren. Het is ook mogelijk om zelf een eigen bot te maken en eigen handelsalgoritmen te schrijven. Sommige experts koppelen daar een verdienmodel aan: ze laten andere gebruikers hun bot gebruiken en vervolgens verdienen ze aan de transacties van deze gebruikers.
AI-beleggen bestaat al langer
Het klinkt allemaal heel innovatief, maar eigenlijk is dat het niet. Grote bedrijven als JP Morgan, Goldman Sachs en IMC doen namelijk al langer aan algoritmisch beleggen en automatisering. Ook op het gebied van AI staan deze bedrijven niet stil. Dat komt omdat technologie soms betere beslissingen kan nemen dan mensen. Enkel was deze technologie in het verleden voorbehouden voor dergelijke grote bedrijven, terwijl het nu steeds vaker op de consumentenmarkt terechtkomt. Ook platforms als bitalpha ai maken al gebruik van dergelijke AI-technologie. Bij dit laatste platform gebruikt men het vooral bij de handel in crypto-CFD’s. Hoewel elke bot een beetje anders is, is het concept altijd hetzelfde. Het draait allemaal om data en het automatisch analyseren van gegevens om automatisch beleggingsbeslissingen te nemen.
Geen manier om snel rijk te worden
Het grote voordeel is dat menselijke fouten en paniekaankopen of -verkopen worden uitgesloten. Toch zijn er ook nadelen aan verbonden. Zo hebben dergelijke algoritmes het vaak moeilijk om zeldzame of bijzondere gebeurtenissen te verwerken. Ze kunnen ook het sentiment op de markt, die nog steeds door mensen wordt gedomineerd, minder goed aanvoelen. Hierdoor zijn dergelijke bots vooral goed om een relatief constant rendement te bekomen, maar zullen ze niet zomaar monsterwinsten opleveren. Wie in de begindagen van Bitcoin in de munt investeerde, is nu ongelofelijk rijk. Maar een bot zou die beslissing wellicht nooit hebben genomen, omdat het gewoon te risicovol is en er te weinig historische gegevens beschikbaar waren. AI-beleggen is dus geen manier om snel rijk te worden, maar eerder een vorm van tijdswinst voor de traditionele belegger.