Het runnen van een bedrijf is een uitdaging op zoek, en hier staat energiebeheer vaak lager op de prioriteitenlijst. Dit is echter aan het veranderen met het verduurzamen van kostbare processen in de workflow, zoals slim batterijmanagement. Sterker nog, bedrijven die hun energieopslag strategisch inzetten, besparen gemiddeld 32% op hun energiekosten. Maar hoe doen ze dat?
Hack #1: Peak Shaving 2.0
Vergeet de oude methode van simpelweg pieken afvlakken. Moderne batterij en opslag systemen zijn slimmer. Dit zit in de combinatie van AI-voorspellingen met real-time stroomtarieven; zo laden moderne systemen op tijdens daltarieven en leveren ze stroom tijdens piekmomenten. Een slimme zet die over het jaren vele duizenden euro’s kan schelen.
Hack #2: Het laadproces optimaliseren
Veel batterijen slijten sneller omdat ze verkeerd worden opgeladen. Continu vol laden of helemaal leeg laten lopen? Beide keuzes zijn fout! Het is beter om te kijken naar slimme laadstrategieën zoals gedeeltelijke ladingen om de levensduur van je batterij te verlengen. Zo kan er langer geprofiteerd worden van de investering zonder telkens nieuwe, kostbare batterijen aan te schaffen.
Door je laad- en ontlaadcycli af te stemmen op productiepieken en energieprijzen, voorkom je vroegtijdige slijtage. Data laat zien: systemen die dit toepassen gaan 3-4 jaar langer mee.
Hack #3: Energievraag slim voorspellen
Wist je dat veel bedrijven onnodig veel betalen door hun energievraag niet goed te plannen? Hier komt voorspellende analyse om de hoek kijken. Door historische data te combineren met slimme algoritmes, kun je nauwkeurig voorspellen wanneer je bedrijf het meeste energie verbruikt. Zo weet je precies wanneer je batterijen moet opladen of ontladen.
Hack #4: Voorkom verrassingen met slim onderhoud
Een batterij die plots de geest geeft? Dat wil je niet. Het kost niet alleen tijd en geld, maar kan ook je hele bedrijfsproces stilleggen. Gelukkig hoef je niet langer te wachten tot problemen zich aandienen. Met slimme sensoren houd je je batterijen continu in de gaten.
Deze sensoren meten alles—van temperatuur en laadcycli tot spanningsniveaus. Zie ze als een soort gezondheidsmonitor voor je batterijen. En hier komt het mooiste: op basis van deze data kunnen de systemen voorspellen wanneer een batterij minder efficiënt wordt of dreigt uit te vallen.
Hack #5: Grid-balancing bonus
Netbeheerders zoeken partners voor netstabilisatie met behulp van batterij en opslag.
Dat zit zo: door je batterijsysteem beschikbaar te stellen voor deze dienst, kunnen bedirjven wellicht extra inkomsten vangen én voorrang krijgen bij netaansluitingen. Een innovatief concept dat nu al wordt toegepast door vooruitstrevende bedrijven.
Hoe kunnen deze en meer batterij-innovaties jouw bedrijf helpen transformeren? Bezoek https://emmettgreen.nl/ voor een strategisch gesprek over jouw energietoekomst.