De geschiedenis van de internetbrowser wissen omdat je niet wilt dat IT ziet welke sites je hebt bezocht; drie op de tien medewerkers doet het weleens. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Detron naar de manier waarop de Nederlandse medewerker het security-beleid van zijn of haar werkgever ervaart.
Bijna veertig procent (39%) van alle medewerkers vermoedt dat de IT-afdeling weleens e-mails leest of bestanden inziet op zijn of haar computer. Voor 22 procent gaat het ‘meekijken’ te ver; deze groep ervaart het gedrag van de IT-afdeling als een inbreuk op de privacy.
Het wissen van de browsergeschiedenis is niet de enige maatregel die Nederlanders nemen om te voorkomen dat IT meekijkt; ook het afdekken van de camera (12%) en gebruik van een anonieme browser (14%) komt regelmatig voor.
Ook werd in het onderzoek gevraagd hoe vaak het voorkomt dat medewerkers bewust security-richtlijnen van de werkgever omzeilen. Het ongeoorloofd gebruik van privé-apparaten op de werkvloer komt verreweg het vaakst voor; 62 procent van de beroepsbevolking maakt zich hier weleens schuldig aan.
“Het onderzoek laat vooral zien dat de meeste medewerkers niet weten wat IT wel en niet mag als het gaat om security”, aldus Tom Tank, CEO bij Detron. “Van alle Nederlanders die op het werk te maken hebben met een IT-afdeling, is 39 procent niet op de hoogte of IT gemachtigd is om e-mails of bestanden in te zien. Dat zorgt er wellicht voor dat mensen krampachtig informatie gaan afschermen.”
Het goede nieuws voor IT-afdelingen is dat het security-beleid door medewerkers het vaakst wordt aangemerkt als ‘hulpvaardig’, gevolgd door ‘effectief’. “Toch geeft maar iets meer dan helft (52%) van de ondervraagden aan dat het security-beleid bekend is en daar is voor IT nog een wereld te winnen. Meer transparantie op het gebied van security zou enorm helpen om draagvlak te creëren buiten de eigen IT-afdeling.”
Het onderzoek werd gehouden onder ruim 1.000 Nederlanders.