Overheid 360° wordt op 12, 13 en 14 oktober 2021 online georganiseerd. Er is een afwisselend en sterk inhoudelijk programma met keynotes door interessante sprekers, rondetafelgesprekken met experts en diverse breakout-sessies. Daarnaast zijn er online netwerkmogelijkheden en is er volop interactie. Overheid 360° probeert om accuraat en flexibel in te spelen op brandende maatschappelijke en organisatorische kwesties door ict strategisch in te zetten. Datagedrevenheid is de rode lijn.
De informatiesamenleving is een feit en technologische ontwikkelingen gaan in een razend tempo. Een andere manier van denken en doen en een organisatiebrede aanpak bij de overheid is nodig, ondersteund door duurzame en innovatieve ict en technologieën. Voor een grotere uitvoeringskracht van overheidsinstanties zijn datagedreven werken en digitale transformatie onmisbaar. In het programma van Overheid 360° is op 12 oktober veel aandacht voor datagedreven werken en op 13 oktober voor digitale transformatie.
Diverse organisaties delen tijdens het congres Overheid 360° online hun best practises en bevindingen rondom uiteenlopende maatschappelijke kwesties als de energietransitie, omgevingswet, schuldhulpverlening en openbare orde en veiligheid. Op 14 oktober staat de (digitale) aanpak van diverse maatschappelijke vraagstukken door diverse instanties geprogrammeerd.
Keynotes Utrecht en Amsterdam
Gemeente Utrecht zal tijdens Overheid 360° twee keynotes verzorgen. Cio Mariëlle van der Zanden laat zien hoe Utrecht waardegedreven werkt aan de Digitale Stad. Digitalisering is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven, maar hoe doen we het nu zo dat het aansluit op wat in de stad belangrijk is en onze opgaven helpt realiseren? Op zo’n manier dat oplossingen uitlegbaar, weerbaar en inclusief zijn. In de visie Digitale Stad heeft Utrecht beschreven hoe dat te doen. Digitalisering vraagt om innovatie, vaardigheden van inwoners en medewerkers, infrastructuur en weerbaarheid van oplossingen maar bovenal een verhaal wat we kunnen uitleggen aan elkaar en de stad waarbij de Utrechtse waarden centraal staan.
De strategisch aanjager van data en innovatie in het sociale domein bij de gemeente Utrecht heet Pieter in ’t Hout. Hij vindt dat de overheid inwonersvaardig moet worden. Met een smartphone kan je in Nederland met één druk op de knop schulden maken, maar hoeveel knoppen moet je indrukken en hoeveel documenten moet je doorgeven om geholpen te worden door de overheid? In zijn keynote gaat hij in op dit onderwerp.
Ook de gemeente Amsterdam doet met de ai-lead Maarten Sukel een duit in het zakje. Kunstmatige intelligentie gaat veranderen hoe gemeenten werken en hoe het is om te leven in steden. Als het aan gemeente Amsterdam ligt zal dit een positieve verandering zijn voor de inwoners en bezoekers van de stad. Maarten Sukel vertelt tijdens deze presentatie over hoe kunstmatige intelligentie op een verantwoordelijke manier kan worden ingezet voor een schonere stad. Denk aan het scannen van de openbare ruimte voor afval, maar ook het analyseren van grote hoeveelheden data om de informatie over de stad geautomatiseerd bij te werken naar de realiteit op straat.
Fred Aalders, strategisch adviseur datagestuurd beheer bij de gemeente Nijmegen, legt in een presentatie uit hoe je digitaal kan programmeren in het fysieke domein. De opgaven in de openbare ruimte worden steeds complexer. Veel gemeenten staan aan de vooravond van de vervangingsgolf van de openbare ruimte in de naoorlogse wijken. Anderzijds staan ze voor grote uitdagingen zoals het aardgasvrij maken van de wijken, klimaatadaptatie, nieuwe vormen van mobiliteit, de gevolgen van de vergrijzing, meer groen en biodiversiteit, etc. Ook de maatschappij stelt daarbij steeds hogere eisen. Een integrale en digitale informatie-uitwisseling en programmering is daarbij gewenst. De gemeente Nijmegen en HaskoningDHV werken samen aan de ontwikkeling van een digitaal programmeerplatform om de complexe opgaven in kaart te brengen en in tijd te programmeren.
Gemeente Haarlem vaardigt voor Overheid 360° twee innovatiemanagers af. Bas de Boer en Evelien Wamelink vertellen hoe ze in Haarlem bottom-up aan het innoveren zijn. Hoe zorg je ervoor dat je als overheid snel, slim, hedendaags met de behoefte van de burger centraal je diensten aanbiedt? Dat in een wereld waar technologie een steeds grotere rol speelt in het vinden van oplossingen van maatschappelijke vraagstukken waar we met zijn allen voor staan? Gemeente Haarlem is hiermee bottum-up aan de slag gegaan. Multidisciplinair zijn ze gaan werken aan concrete business cases waarin innoveren, digitaliseren, automatiseren en op een andere manier te werk gaan de basis vormden.
Dit artikel verscheen eerder in Computable-magazine #04/21.
Deelname
Congres Overheid 360° is interessant voor medewerkers van gemeenten, overheden en publieke organisaties, waaronder informatiemanager, ict-managers en ict-professionals. Het is bedoeld voor de gehele organisatie. Zowel bestuurders als beleidsmedewerkers, specialisten, hoofden en uitvoerend ambtenaren.
Deelname aan het online congres Overheid 360° op 12, 13 en/of 14 oktober 2021 is gratis. Kijk hier voor het volledige programma en registratie: https://www.overheid360.nl/