Computable - Cybersec Europe: Tijdbom onder encryptie

Tijdbom onder encryptie

Hoe quantumcomputers
onze data bedreigen

Op 21 en 22 mei verwelkomt Cybersec Europe een toonaangevende onderzoeker op het gebied van post-quantum-cryptografie. Jan-Pieter D’Anvers, postdoctoraal onderzoeker bij Cosic, KU Leuven, zal er een cruciale vraag beantwoorden: hoeveel tijd hebben we nog om de quantumdreiging voor onze huidige encryptiesystemen aan te pakken?

Tekst: William Visterin Beeld: SHUTTERSTOCK

Hoewel quantumcomputers momenteel nog niet krachtig genoeg zijn om gangbare encryptiemethoden te kraken, vordert de technologie snel. ‘Veel vormen van data moeten jarenlang of zelfs decennialang versleuteld blijven’, waarschuwt D’Anvers. ‘Dit betekent dat informatie die vandaag wordt beschermd, in de toekomst kwetsbaar kan zijn als quantumcomputers deze kunnen ontcijferen.’

Deze dreiging heeft de Verenigde Staten al aangezet tot actie, met de eis dat applicaties tegen 2035 quantumbestendig moeten zijn. D’Anvers benadrukt echter dat voor sommige toepassingen deze deadline misschien al te laat komt.

‘Wachten tot quantumcomputers daadwerkelijk encryptie kunnen kraken, is te laat’

Jan-Pieter D’Anvers spreekt zowel op de Main Stage als op de Tech Stage op dag 2 (22 mei) van Cybersec Europe.

Cryptografische wendbaarheid

In zijn presentatie op de Main Stage zal D’Anvers tijdens Cybersec Europe uitleggen waarom de overgang naar post-quantum cryptografie urgent is. Hij zal dieper ingaan op de noodzaak van quantumbestendige encryptie en hoe deze transitie eruit zal zien. ‘Wachten tot quantumcomputers daadwerkelijk encryptie kunnen kraken, is te laat’, stelt D’Anvers. ‘Bedrijven moeten nu hun cryptografische infrastructuur beoordelen om kwetsbaarheden te identificeren en aan te pakken.’

Cryptografische wendbaarheid wordt bij dit alles dus een kritieke factor – systemen moeten snel kunnen inspelen op nieuwe cryptografische dreigingen en oplossingen om langetermijnveiligheid te waarborgen.

Fully homomorphic encryption

Naast zijn sessie op de Main Stage zal D’Anvers ook een presentatie geven op de Tech Stage op Cybersec Europe. Die gaat over een gerelateerd maar anders gericht onderwerp: fully homomorphic encryption. Deze baanbrekende technologie maakt het mogelijk om berekeningen uit te voeren op versleutelde gegevens zonder deze te ontcijferen.

Terwijl post-quantum-cryptografie zich richt op het aanpakken van de directe dreiging van quantumcomputing, opent fully homomorphic encryption nieuwe mogelijkheden en toepassingen voor gevoelige data in medische, financiële en industriële sectoren. D’Anvers zal tijdens deze sessie op de Tech Stage de huidige staat van fully homomorphic encryption bespreken, de ontwikkelingen en de praktische toepassingen ervan. Hij zal ook een demonstratie geven die laat zien hoe het veilige en privacyvriendelijke gegevensverwerking mogelijk maakt.

Topsprekers op Cybersec Europe

Op Cybersec Europe van 21 en 22 mei mag je diverse andere topsprekers verwachten als het gaat over cybersecurity, artificiële intelligentie (ai), datawetgeving en -privacy. Een bekende naam, en opener op 21 mei, is de wereldberoemde privacyactivist en -advocaat Max Schrems met een presentatie over ‘Data transfers in the new world order’.

Een andere opvallende naam qua spreker is Mario Beccia, deputy chief information officer for cybersecurity bij de NAVO. Hij opent dag 2 op de Main Stage. Ook een interessante spreker op deze tweede dag op het hoofdpodium is Selma Turki, een internationaal erkende adviseur inzake digitale transformatie.

Andere interessante sprekers op de Main Stage zijn onder meer Matthieu Demenois (NAVO), Freddy Dezeure (cybersecurityexpert), Anouk Van Brug (Europarlementariër) en Despina Spanou (Europese Commissie). Inti De Ceukelaire sluit de Main Stage af op dag 2 met een interactieve (goochel)show: Magical Hacks.


Tech & awards

Nieuw is dit jaar de Tech Stage, want voor het eerst houdt Cybersec Europe twee dagen een tech-theater vrij, exclusief voor technische it-profielen en securityprofessionals. Zij kunnen er technische tracks volgen van gerenommeerde it- en securityexperts. Naast de hierboven aangehaalde Jan-Pieter D’Anvers van Cosic/KU Leuven ontvangt de Tech Stage onder meer Jeremy Schmidt (over location tracking & signaling system 7), Thomas Hayen van Easi (over defeating point-in-time testing), Michael Nijs van Maiky (over automation & ai in infosec management) en Jan Guldentops (over infrastructure as code).

Last but not least: op dag 2 vanaf 15.45 uur worden vanaf 15.45 uur op de Main Stage de Cybersec & Computable Awards uitgereikt. Zowel een publieksstemming als de vakjury bepaalt hiervoor de winnaars.

Interesse in cybersecurity-inzichten?
Bezoek een van de (gratis) Cybersec-events!

Registratie voor Cybersec Europe in Brussel op 21 en 22 mei is gratis en op: Cybersec Europe Registratie. Later dit jaar vindt Cybersec Netherlands plaats op 10 en 11 september in Utrecht.