Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft RAM Infotechnology, de outsourcingsdochter van RAM Mobile Data, aangesteld als ‘preferred supplier’ van it-diensten. De tweejarige raamovereenkomst kan twee maal met een jaar worden verlengd en vertegenwoordigt een verwachte waarde van 5,3 miljoen euro. Binnen het contract vallen het aanbieden van it-diensten voor applicaties, verwerkingscapaciteit, opslagcapaciteit, netwerkcapaciteit en aanvullende infrastructuurdiensten, inclusief het bijbehorende servicemanagement.
Het CIZ wil voor de it-dienstverlening zoveel mogelijk gebruik maken van een managed service dienstverleningsmodel, waarbij alle virtuele en fysieke datacenter-infrastructuur als dienst wordt geleverd. Hiermee beoogt het CIZ een grotere mate van flexibiliteit te realiseren, gebruik te kunnen maken van ‘off the shelf’ dienstverlening (snelle realisatie) en optimaal gebruik te kunnen maken van de innovatie van de dienstverlener.
DaaS en Xerox
Van RAM Infotechnology wordt nadrukkelijk dienstverlening verwacht die aansluit bij het standaard product- en dienstenportfolio van CIZ. Binnen de dienstverlening wordt RAM verantwoordelijk voor het beheer van de digitale werkplek (desktop as a service, DaaS) van CIZ. Hieronder vallen de dagelijks gebruikte kantoorapplicaties zoals e-mail, tekstverwerker, presentatie, spreadsheet, et cetera, maar ook de softwaredistributie en softwarewerkplekbeheer, performance-optimalisatie en print en scanservice op basis van Xerox voor het niet-primaire CIZ-proces.
Ook wordt RAM verantwoordelijk voor de IaaS-dienstverlening. Hieronder vallen de managed dedicated servers (fysieke en virtueel beheerde servers, inclusief besturingssysteem) en de dataopslag en backup-restore. Tevens gaat RAM de aanvullende en onderliggende infrastructuurdiensten aanbieden, zoals authenticatie, autorisatie, accounting, documentmanagement (Sharepoint of vergelijkbaar), rekencentrumhuisvesting en uitwijkvoorziening bijbehorende netwerken (beheer lan binnen het datacentrum en CIZ ), koppelingen met externe systemen en/of systemen van derden en de centrale internetverbinding inclusief firewall en passende maatregelen ten aanzien van beveiliging.
Huidige werkplekinfrastructuur
Buiten het contract vallen telefonie, desktophardware, hardware van printers en scanners, bekabeling binnen gebouwen, functioneel beheer, verbindingen (wan) naar en tussen de CIZ-locaties en het trainen van (eind)gebruikers.
De huidige werkplekinfrastructuur wordt gekenmerkt door thin clients en terminalservers. De werkstations zijn eind 2012 aangeschaft en recent geplaatst. In 2013 zal het primaire proces vervangen worden door een moderne browser based applicatie met als gevolg dat het aantal in gebruik zijnde terminalservers wordt geminimaliseerd. Het aantal standaard werkplekapparaten is ongeveer twaalfhonderd. Het CIZ heeft momenteel werkplekken in Heerenveen, Rotterdam, Nijmegen, Driebergen, Zwolle, Velp, Vlissingen, Utrecht, Rijswijk, Amsterdam, Alkmaar, Bergen op Zoom, Assen, Enschede, Heerlen, Veldhoven.