De Hanzehogeschool Groningen heeft gekozen voor het studenteninformatiesysteem Osiris van de Amerikaanse beursgenoteerde softwareleverancier Caci. De hogeschool neemt de software af als clouddienst (SaaS). De implementatie wordt gedaan door de Utrechtse ict-dienstverlener Capgemini, de vaste implementatiepartner van Caci in Nederland.
Het studenteninformatiesysteem Osiris vervangt bij de Hanzehogeschool Groningen twee bestaande systemen: het pakket HSA van Chronotech en het pakket Progress van UOCG Market, dat dateert van 1989 en eind jaren negentig een webvariant kreeg. ‘HSA was dringend aan vervanging toe. Het wordt niet langer ondersteund. Wij zijn een van de laatste gebruikers in Nederland’, vertelt een woordvoerder van Hanzehogeschool. De eerste fase van het nieuwe systeem wordt nog dit voorjaar opgeleverd. Voor de zomer van 2014 moet het hele project zijn afgerond.
Softwareleverancier Caci is in 2012 ontstaan uit een fusie van Chronotech, leverancier van het systeem Studielink, en PSB, de oorspronkelijke leverancier van het studentinformatiesysteem Osiris. Aanleiding voor de samenvoeging was de overname op 25 mei 2012 van PSB door Caci. Dat had al voet aan de grond in Nederland via Chronotech.
Met het beheer van de gegevens van zo’n 250.000 studenten is Osiris naar eigen zeggen het meest gebruikte logistieke systeem in het hoger onderwijs. Het is in gebruik bij 24 instellingen voor hoger onderwijs, waaronder Hotelschool Den Haag, de Radboud-universiteit in Nijmegen en de Politieacademie.
Hanzehogeschool Groningen schakelde in 2009 bpm-leverancier Cordys in voor de bouw van een studenteninformatiesysteem, bekend onder de naar Educator. Dat systeem is nooit bij de hogeschool ingevoerd. ‘Dat is voor beide partijen op een teleurstelling uitgelopen’, aldus de woordvoerder.
Best value procurement
Voor de verwerving van het nieuwe systeem heeft de Hanzehogeschool de zogeheten BVP-inkoopmethode (Best Value Procurement) gehanteerd. Daarbij staat voorop dat de leverancier expert is op zijn vakgebied en dat de opdrachtgever de leverancier maximaal de ruimte biedt om deze expertise in te zetten. In de praktijk betekent dit dat de offerteaanvraag geen fijnmazige specificaties bevat maar een duidelijke omschrijving van het probleemgebied en de doelstellingen van de opdrachtgever. Daardoor ontstaat ruimte voor de eigen inbreng van de aanbieders en komen de verschillen in toegevoegde waarde tussen de diverse aanbiedingen duidelijk naar voren.
Caci
Caci in Amsterdam is de Nederlandse dochter van het in London gevestigde Caci Ltd, dat op zijn beurt een volle dochter is van het Amerikaanse Caci International Inc. Dat is een beursgenoteerde onderneming met een jaaromzet van ruim 2,8 miljard euro (3,8 miljard dollar) en ongeveer veertienduizend medewerkers.
Wereldwijd richt Caci zich op de levering van marketing- en informatiesystemen aan lokale en centrale overheden, onderwijsinstellingen en aan industriële ondernemingen.
Hoge kosten
Studenteninformatiesystemen kwamen eind 2012 negatief in het nieuws door de hoge kosten van het maatwerksysteem Sans bij de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam. Bij de hogeschool heeft het systeem, dat in 2008 operationeel moest zijn, tussen 2004 en 2012 14,6 miljoen euro gekost. De oorspronkelijke raming kwam uit op 5,5 miljoen euro. De Universiteit van Amsterdam houdt de precieze kosten van het systeem het liefst onder de pet.
Het studenteninformatiesysteem van beide onderwijsinstellingen is gebaseerd op Oracle, met Atos als implementatiepartner.
Het project werd gekenmerkt door kostenoverschrijdingen, vertragingen en technische complicaties – onder andere omdat het aanpassen van het van origine Amerikaans systeem op de Nederlandse onderwijssituatie tegenviel. Computable meldde eind 2009 dat de Radboud Universiteit had besloten zich terug te trekken. Die universiteit koos voor Osiris van Caci, geïmplementeerd en gehost door Capgemini.