Ict-dienstverlener voor het universitair en hoger onderwijs Sara en Bull hebben een overeenkomst getekend voor het leveren van de nieuwe nationale supercomputer. Het nieuwe systeem vervangt in de eerste helft van 2013 het huidige IBM-systeem Huygens bij Sara. De waarde van de opdracht ligt tussen de tien miljoen en zeventien miljoen euro. De verwachting is dat het systeem medio 2014 door de petaflop/s-grens breekt.
De keuze voor leverancier Bull is tot stand gekomen via een Europese aanbestedingsprocedure. In 2011 zijn de voorbereidingen voor de vervanging gestart. Ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs Surf, het Netherlands eScience Center en NWO (via de Commissie Wetenschappelijk Gebruik Supercomputers) waren betrokken bij het selectieproces.
Op basis van de toenemende behoeften van de gebruikers van het systeem en om kosteneffectief rekencapaciteit beschikbaar te stellen, laat Sara het nieuwe systeem on demand (naar gebruik) groeien. De verwachting is dat het systeem medio 2013 circa 250 teraflop/s peak performance zal bieden. Deze performance is een factor 4-groei ten opzichte van het huidige systeem. Medio 2014 zal het systeem door de petaflop/s-grens breken.
Duurzaamheidsclaim
De koeling van het nieuwe Bull-systeem maakt gebruik van koelingstechnologie gebaseerd op met vloeistof gekoelde rekenservers. Door de hoge temperatuur van de vloeistof (initieel tot 35 graden Celsius) is het volgens de hardwaredienstverlener mogelijk vrijwel het gehele jaar door gebruik te maken van vrije koeling (passieve koeling). Aangezien de temperatuur in Nederland zelden boven de 30 graden Celsius komt, hoeft er nagenoeg geen gebruik te worden gemaakt van mechanische koeling, waardoor het Bull-systeem duurzaam opereert. Dit leidt tot een aanzienlijke besparing op de energiekosten voor koeling en een beperking van de CO2-uitstoot, is de verwachting.
Het nieuwe Bull-systeem vervangt de huidige nationale supercomputer Huygens die sinds augustus 2008 in gebruik is en het einde van zijn levensduur heeft bereikt. De nationale supercomputer wordt onder andere ingezet bij onderzoek in diverse gebieden, waaronder schone energie, klimaatverandering, watermanagement, beperken van geluidshinder en verbeteren van medische behandelingen.
KNMI
Voor het Franse ict-concern is het in de korte tijd de tweede opdracht voor het leveren van een supercomputer in Nederland. In 2011 won Bull de aanbesteding voor de supercomputer van het KNMI. Het weerinstituut nam deze rekenkrachtcentrale afgelopen maart in gebruik. Het high performance computing (hpc)-systeem van Bull voor het KNMI bestaat uit 396 Bullx B500-compute-nodes die zijn uitgerust met Intel Xeon Series 5600-processors. De BullX B500 heeft 4752 cores, beschikt over een werkgeheugen van 9,5 terabyte, ofwel 9500 gigabyte, en heeft een maximale verwerkingsnelheid van 58,2 teraflop.Het besturingssysteem is Linux-software, gebaseerd op Red Hat.
Lees ook het artikel: Bunker geeft dekking aan supercomputer KNMI