Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft zijn pool van in te huren ict-dienstverleners voor de komende twee jaar bepaald met een eventuele verlengingsoptie. Het COA schat in gedurende deze periode in totaal voor zo’n twaalf tot zestien miljoen euro aan detacheringswerk te moeten inhuren. Verdeeld over vier percelen zijn na een aanbesteding gekozen: Capgemini, Cimsolutions, Deloitte Consulting, DPA IT en Ordina (perceel: management en consultancy); BT, Cimsolutions, DPA IT, Inter Access en Ordina (softwarebouw en operationeel beheer); Flusso (Progress-specialist) en Onestopsourcing en Qwery (zzp-makelaars).
De aanbesteding voor in te huren ict-diensten werd medio vorig jaar nog afgebroken, omdat het COA wilde onderzoeken of het minder ict-capaciteit kon inhuren. Het zelfstandig bestuursorgaan moet de komende jaren 51 miljoen euro bezuinigen, onder andere op de ict-uitgaven. Aanvankelijk lag de geraamde waarde van de dienstenaanbesteding tussen de 28 miljoen en 39 miljoen euro over vier jaar. In november 2011 werd de tender opnieuw uitgezet, tegen een aanzienlijk lager bedrag, maar ook met een gehalveerde looptijd, met een aantal gevarieerde verlengingsopties.
Bij de uitverkoren partijen valt de keuze voor Progress-specialist Flusso op. Het COA maakt voor zijn primaire proces gebruik van een maatwerkapplicatie, gebaseerd op Progress-technologie, die terug gaat tot de jaren tachtig. Flusso levert medewerkers die het COA breed ondersteunen op het gebied van Progress: onderhoud, beheer en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Het bedrijf uit Leusden werkt bijvoorbeeld ook voor de KLPD, Oad Reizen, Ahold en SpecSavers.
Oude mantel
In 2007 sloot het COA nog een vierjarige mantelovereenkomst voor ict-diensten af met een totale geraamde waarde van zestien miljoen euro. De partijen die toen wonnen, waren Capgemini, LogicaCMG en Ordina (management en advisering), Atos Origin, Capgemini en LogicaCMG (softwarebouw) en BT, Capgemini en LogicaCMG (operationeel beheer).