Voor de ondersteuning van politieke en bestuurlijke besluitvorming heeft de gemeente Eindhoven gekozen om te gaan werken met Parlaeus. Daarmee stapt de gemeente als één van de eerste Nederlandse gemeenten over op een online oplossing die het college (en het ambtelijk apparaat) verbindt met de gemeenteraad, waarbij de onderscheiden verantwoordelijkheden gewaarborgd blijven.
“De keuze voor zo’n nieuwe ondersteuning lijkt wellicht een wat technische kwestie, maar heeft in potentie grote invloed op de zichtbaarheid van de raad en de mogelijkheden om burgers meer te betrekken bij het bestuur”, stelt Rens Groeneveld. Groeneveld is CEO van DocWolves, het bedrijf achter Parlaeus. “Daarnaast biedt deze keuze ook grote efficiencyvoordelen. Er is minder handmatig werk nodig om informatie door de gemeentelijke organisatie te leiden. De gemeente Eindhoven krijgt hiermee meer overzicht over de totale besluitvorming.”
Overhevelen
De Nederlandse politiek kent een duale structuur. De gemeenteraad controleert het college zoals het parlement het kabinet controleert. Daardoor is er van oudsher een tamelijk strikte scheiding tussen de informatiesystemen van de griffie, die de gemeenteraad ondersteunt en bestuurondersteuning die het college ondersteunt. Het gevolg daarvan is dat informatie waarover besloten moet worden, op inefficiënte wijze wordt overgeheveld van de ene naar de andere omgeving.
Afspraken bewaken
“Eindhoven is een innovatieve stad. Daarom zijn we blij met de keuze die Eindhoven maakt”, aldus Groeneveld. De overstap spaart de gemeente niet alleen veel handmatig werk uit, het wordt ook veel eenvoudiger om afspraken te bewaken. “Denk aan een toezegging die een wethouder doet aan de gemeenteraad of moties die op een dossier worden aangenomen. Dat heeft ook gevolgen voor het functioneren van raadsleden. Raadsleden krijgen beter zicht op de resultaten van hun inspanningen.”
Parlaeus is een Nederlandse online oplossing voor ondersteuning van publieke besluitvorming. In Parlaeus worden beleidsdossiers digitaal gevormd, vergaderingen papierloos voorbereid en ondersteund en worden resultaten van die vergaderingen multimediaal gepubliceerd. Het ondersteunen van het hele besluitvormingsproces in één oplossing biedt twee cruciale voordelen: Allereerst is het veel efficiënter. Daarnaast wordt de informatie gaandeweg steeds ‘rijker’, wat het mogelijk maakt om informatie beter te ontsluiten en inzichtelijk te maken voor alle belanghebbenden.