De Raspberry Pi ontstijgt de hobbysfeer met de komst van een ondersteunde RDP-client voor Windows-desktops. De microcomputer kan daarmee dienst doen als thin client voor gehoste Windows-installaties en daarop draaiende applicaties.
Virtualisatieleverancier Parallels heeft zijn RDP-client (Remote Desktop Protocol) vorige week onthuld tijdens de Build-conferentie die Microsoft houdt voor developers. De RDP-software voor Raspberry Pi is in vier verschillende uitvoeringen te downloaden: als RPM-package, als DEB-pakket, als ingepakt BZ2-bestand en als DEB-variant voor single sign-on. De client werkt op alle uitvoeringen van de Raspberry Pi-hardware en is geoptimaliseerd voor Linux-variant Raspbian, schrijft Ars Technica.
Microcomputer met ARM-processor
Naast die op Raspberry’s veelgebruikte afgeleide van Debian Linux kan de RDP-client volgens Parallels ook draaien op andere Linux-varianten voor de microcomputer. Dit zijn bijvoorbeeld Snappy Ubuntu Core, OSMC, Risco OS, Openelec en Pidora. Alleen zijn die besturingssystemen voor de kleine computer met zuinige ARM-processor nog niet getest, verklaart een woordvoerder van Parallels tegenover Ars. De leverancier zegt nu feedback van klanten te evalueren om de interesse te peilen in andere besturingssystemen voor de Raspberry Pi.
De RDP-client voor Raspberry Pi is afgeleid van de client voor Linux die Parallels al bood. Overigens staat in de change notes voor de software dat support voor Raspberry Pi op 29 januari is toegevoegd. Nog geen maand later is maker 2X Software opgekocht door Parallels, dat bij het brede publiek bekend is van zijn virtualisatiesoftware voor Macs. In de hostingwereld is Parallels bekend van zijn Virtuozzo Container-software. De 2X Remote Application Server werkt met elke hypervisor en kan on-premise worden geïnstalleerd door gebruikers zelf of valt als hosted service af te nemen bij een dienstverlener.
In de nu onthulde Pi-software zijn gebruiksvriendelijke opties opgenomen zoals automatische redirection van printopdrachten. Eindgebruikers kunnen hierdoor vanaf elk apparaat printen zonder dat een beheerder daarvoor eerst drivers moet installeren op de server waarop de eigenlijke Windows-installatie en desktopapplicaties draaien. Terwijl de Raspberry Pi geen hele krachtige computer is, kan het volgens Parallels prima dienst doen als thin client voor Windows-desktops die dan immers op de server draaien.
Gratis doorgaan na proefversie
De prijsstelling voor deze thin client oplossing is gericht op bedrijven die dan de 2X Remote Application Server van Parallels moeten draaien. Die serversoftware komt met licentiekosten van 75 dollar per gelijktijdige gebruiker, waarbij een minimum van vijftien gebruikers geldt. De totale kosten komen daarmee op 1125 dollar, waar dan nog de serverhardware, Raspberry Pi’s en Windows-licenties bijkomen.
Ars Technica wijst op een maas in deze constructie voor (groot)zakelijk gebruik. Parallels biedt namelijk een gratis proefversie met een geldigheidsduur van dertig dagen en een plafond van vijftig gelijktijdige gebruikers. Na het verlopen van de proefperiode kan de 2X Remote Application Server in gebruik blijven voor drie gelijktijdige gebruikers. Daarvoor is de gratis licentiesleutel nodig die gebruikers krijgen na registratie van hun proefversie.
Windows 10
Ondertussen werkt Microsoft ook aan het omarmen van de Raspberry Pi. De tweede generatie van deze microcomputer krijgt een eigen uitvoering van Windows 10. Die volgende Windows-versie draait dan lokaal op de bescheiden ARM-hardware. Naast de Raspberry Pi 2 brengt Microsoft zijn nieuwe besturingssysteem ook naar andere microcomputers: de Arduino en de Minnowboard Max met Intel Atom-processor. Deze uitbreiding van Microsofts initiatief voor zogeheten ‘makers’ en het internet of things (IoT) is ook vorige week onthuld op de Build-conferentie.
Tja, recentelijk zelf nog zoiets in elkaar gezet.
Beetje scripten en wat code nieuw compileren en klaar.
en voor rdp kun je gewoon een standaard rdp client van Debbie instaleren.
Ben aleen nog benieuwd hoe betrouwbaar de hardware op de lange termijn zal zijn…dat is wel even belangrijk.
Verder natuurlijk benieuwd wie er werkelijk behoefte heeft aan MicroSoft op een Pi. ’t zal vast werken maar wel met allerlij limitaties die je op een Pi juist niet wilt hebben.
Ook zal de licentie wel een issue gaan worden, er wil vast niemand betalen voor een MicroSoft licentie op een hele rammel Rasbery-Pie’s (prognose hier is zo’n 150 stuks, ik heb uiteraard Wheezy gebruikt)
Grappige is dat er steeds meer toepassingen komen voor een idee dat feitelijk toch uit de hobby-hoek komt, dat lijkt me een gunstige ontwikkeling omdat we daarmee langzaam maar zeker terug keren naar de roots. Als ik me niet vergis hebben we het hier tenslotte over het idee van X windows systeem (X11), netwerk computing met een grafische schil is gewoon een terminal met kleurtjes.
Opmerking van Pascal is in dat kader interessant als we kijken naar verschuiving in verdienmodellen nu we van licentiegedreven oplossingen naar ‘metered’ oplossingen gaan met capaciteitsgedreven modellen. Betreffende de economische afwegingen tussen MTFB en MTTR is met enige statistische onzekerheid wel het zwakke punt van de Raspberry Pi aan te geven maar voor de jeugd die Flash Gordon nog kent ligt daar niet de uitdaging. Eerder ligt het in een ‘penny wise and pound foolish’ van het ecosysteem dat je wilt blijven onderhouden, betreffende het zakelijke gebruik dus een afweging tussen investeren in kennis of software.
Er zijn ondertussen vele wegen die naar Rome leiden om services naar de gebruiker te brengen, oude bedrijfssoftware in VDI containers stoppen om de functionaliteiten vervolgens met KVM protocollen naar de gebruiker te brengen is niet echt een revolutionare vernieuwing. Sterker nog, het is niet eens een innovatieve kostenverlaging omdat al jaren een erosie in de CapEx te zien is. Het is dan ook om deze reden dat Bill Gates en later Larry Page op Google I/O congres stellen dat commerciële software als antwoord op de wet van Moore elke 18 maanden met 50% vertraagd.
Komisch, het is er sneller als ik gedacht had. Webapplikaties, dus ook “cloud” kan straks echt met een Pi. Een Vt100 was vroeger duurder.
Interessante tijden!
Al die onthullingen..
Linux hosts hebben al jaren gratis support voor rdp bijv
client : rdesktop
server : xrdp
@Felix, ‘Dat zegt ik’ en in die zin tast ik ook nog even in het duister over wat ‘parallels’ precies heeft toegevoegd.
Raspberry Pi is achterhaald.
CHIP is hét helemaal!
https://www.kickstarter.com/projects/1598272670/chip-the-worlds-first-9-computer
Het eco-systeem rondom RaspBerry Pi is gigantisch, dus achterhaald is het geenszins… Sterker nog, ik ben bang dit de beweging juist nog meer in gang heeft gezet! Maar of de Pi nou zo’n geweldige “thin client” is ???