Microsoft heeft zijn eerste Docker-image van Linux uitgebracht in zijn app store voor de Azure-cloud. Daarnaast biedt het flink grotere en krachtigere virtuele machines (vm): tot wel 32 virtuele cpu’s en 448GB geheugen.
Microsoft bouwt voort op het open source Docker-platform voor het ontwikkelen, uitrollen en draaien van gedistribueerde applicaties. Daarvoor heeft het een Docker-image uitgebracht van Linux-distributie Ubuntu. De Docker-image, nu beschikbaar in de Azure Marketplace (Microsofts app store voor cloudtoepassingen), vergemakkelijkt de ingebruikname van een virtuele Ubuntu-server in Microsofts Azure-cloud.
Verdergaande VM’s
Microsoft is naast concurrenten als VMware, Google, Cisco en Red Hat voorstander van de containertechnologie die Docker biedt voor gedistribueerde applicaties. Die programma’s zijn hiermee te verpakken in een lichtgewicht package die net als een fysieke container makkelijk te verplaatsen zijn. Docker gaat verder dan de functionaliteit die gewone virtuele machines bieden doordat het onder meer isolatie van resources biedt en compressie van de ‘containerinhoud’.
Voorheen moesten cloudklanten van Microsoft eerst de Docker Azure-extensie installeren op een al draaiende Linux-vm. Nu volstaat het selecteren en provisioneren van de Azure Ubuntu VM die dan de nieuwste Docker-engine heeft ingebouwd en gelijk valt te gebruiken. De handmatige optie van voorheen blijft echter ook gewoon beschikbaar, blogt Azure-directeur Corey Sanders. Hij stelt dat Microsoft nog meer gaat aansluiten op het Docker-ecosysteem, met aankomende tools en integratiemiddelen.
Grotere virtuele machines
Daarnaast brengt Microsoft een nieuwe reeks krachtigere vm’s uit op zijn Azure-cloud. Deze G-series vormt naar eigen zeggen van de leverancier de grootste vm’s die tot op heden beschikbaar zijn in publieke clouds. Deze virtuele machines lopen op tot wel 32 virtuele processors, 448GB aan geheugen en 6,59 TB aan lokale ssd-opslag (solid state drive) voor de topuitvoering van deze vm-reeks. De virtuele processors bestaan uit rekenvermogen van Intels nieuwste Xeon-processors: de E5 v3.
Hierbij zijn maximaal 64 harde schijven te gebruiken voor blijvende (persistent) data-opslag van maximaal 64TB. De grote hoeveelheid geheugen plus ssd-opslag en hdd-opslag moet snelle inzet van bedrijfskritische applicaties helpen. Microsoft zelf spreekt van grote relationele databases en noemt daarbij het eigen SQL Server maar ook Oracle’s MySQL naast grote NoSQL-installaties en big data-oplossingen zoals MongoDB, Cassandra, Cloudera, xTremeData en DataStax. Deze opsomming omvat veel open source.
De G-series komt nu eerst beschikbaar in het westen van de Verenigde Staten. Microsoft breidt dit uit naar aanvullende regio’s. Het is nog onbekend op welke termijn dit gaat gebeuren.
Kijk! We gaan verder naar nieuwe fase binnen cloudontwikkeling! Het begint steeds interessanter te worden.
Vorige week had ik het hierover:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/5214057/2333364/supermarkt-of-buurtsuper-welke-public-cloud.html#5214823
“Portability” was een uitdaging en vraagstuk binnen cloudtechnologie.
Dit probleem lijkt opgelost te worden door Containertechnologie en met een oplossing zoals Dockers.
Door Containertechnologie heb je maar een IaaS nodig (Microsoft, Google, AWS etc) om je diensten (applicaties) erop te laten landen (samengevat)
Met deze ontwikkeling gaan we iets nieuws erbij krijgen: Naast Docker zullen verschillende leverancier dus ook cloud aanbieders zoals AWS, MS, Google, IBM eigen containertechnologie ontwikkelen met deels basis en deels eigen features.
Let’s Start The Party 🙂
@Reza, idd verplaats- en beheersbaarheid 😉
Ik denk dat het Docker concept inmiddels al wel zoveel momentum vergaard heeft dat andere Vendoren zich hier niet zo snel aan zullen wagen, lijkt me. Misschien meehelpen en afgeleide vormen bedenken, want geen lock-in vreet aan het business model, hè! Dus “If you can’t beat them , join them” en dat zien we nu bij Microsoft natuurlijk…
Onderstaande even voor de volledigheid want er wordt nergens in het artikel technische uitleg gegeven over “Docker”©.
Men zou zomaar denken dat Microsoft dit uit luxe doet 😉
Docker is niet meer of minder dan een platform voor ontwikkelaars en systeem administratoren om snel , ontwikkeling , uitrollen en draaien van applicaties mogelijk te maken. Docker biedt de mogelijkheid om snel applicaties samen te stellen van componenten en elimineert de wrijving die vaak met het uitrollen van nieuwe software code gepaard gaat.
Docker biedt daartoe o.a. uitgebreide verspreide werklast verdeling en daarmee snellere uitrol en dus ingebouwde test mogelijkheden om geproduceerde software in productie te krijgen. Je kunt gewoon zeggen draai eerst de nieuwe code maar op 10% van de omgeving en kijk hoe die zich manifesteert, zodra goed bevonden laat je het los op alle containers (hence containerization)
Technisch bestaat het uit de Docker Engine – dat is een lichtgewicht en krachtige open source container virtualisatie technologie gecombineerd met een “work flow” voor het bouwen van het zgn. “containerizeren” van de applicaties.
Misschien dat Jasper ook eens een artikel wil produceren over het vNext initiatief van Microsoft. Want daar zien we waar de disruptie en onder de “Vendor lock” in dit geval software ontwikkeling in Microsoft Visual Studio .DOTNET toe leid. Bij het uitkomen van de nieuwe software ontwikkelomgeving van Microsoft VS2015 produceert men nu al Microsoft DOTNET code met de nieuwe ASP.Net v5 gewoon voor alle platformen waar de KRE (nieuwe DOTNET Kernel runtime) op kan worden uitgevoerd.
Dus ook op Linux , zonder mono…
Waar het natuurlijk allemaal op neerkomt is dat men ervan uitgaat dat IoT zal zorgen voor een enorme aanwas van software activiteiten van buitenproportionele aard. Het was gewoon wachten op de afgeschermde en zichzelf verzorgende (container) virtualisatie technologie, die dat allemaal mogelijk zou maken.