Als consultant en IPv6 evangelist voer ik regelmatig gesprekken met organisaties over de noodzaak van de invoering van IPv6. Een regelmatig gehoorde motivatie voor het niet invoeren van IPv6, is dat veel thuisgebruikers geen IPv6 gebruiken. Een kort onderzoek naar verschillende statische IPv6-sites wijst echter op iets anders.
De eerste bron is Google. Google is de grootste search engine op dit moment en wordt door een grote groep internetgebruikers gebruikt. Google is bereikbaar over IPv6 en verzamelt ook behoorlijk wat statistieken over IPv6. Deze statistieken zijn terug te vinden op: https://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html. De grafiek die we hier zien toont hoeveel gebruikers via IPv6 een connectie maken met Google.
Het eerste wat hier opvalt, is de groei. In 1-1-2011 stond de teller op 0,24 procent. Het IPv6 gebruik was toen dus verwaarloosbaar. 2012 is het 0,43 procent, 2013 1,07 procent, 2014 2,80 procent en 2015 5,84 procent. Het verdubbelt ruim elk jaar. In dit tempo zitten we op 12 rocent in 2016, 25 procent in 2017, 50 procent in 2018 en gebruikt iedereen in 2019 IPv6. Maar…”rendementen behaald in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst”.
Er is nog iets te zien in de grafiek, het is geen rechte lijn, maar de lijn gaat redelijk constant op en neer. Op 11 augustus dit jaar staat de teller op 6,73 procent, de 15de is het 8,26 procent, de 19de is het weer 6,79 procent en de 22ste op 8,17 procent. 11 en 19 augustus zijn respectievelijk een dinsdag en een woensdag. De 15 en 22 augustus zijn beide een zaterdag. Gaan we verder terug, dan zien we dit patroon steeds terugkeren. In het weekend zijn er meer IPv6 gebruikers dan doordeweeks.
Een andere mooie site is de AMS-IX: https://ams-ix.net/technical/statistics/sflow-stats/ipv6-traffic. De eerste grafiek die we hier zien is het dagelijks internetgebruik. Het dieptepunt ligt ergens rond 6:00. Vanaf dat moment zien we scherpe toename in verkeer tot ongeveer 12:00. Dan lijkt het wat af te vlakken. Na 16:00 begint het weer te stijgen. Kijken we een grafiek lager, dan zien we een beeld van de hele week en zien we dezelfde structuur per dag terug. De derde grafiek toont het verkeer over een maand. Deze grafiek laat niet helemaal hetzelfde beeld zien als die van Google. Er is geen toename van IPv6 verkeer in het weekend. Wel is een toename van IPv6 verkeer in de avond te zien. De laatste grafiek gaat over een jaar, maar deze is te grof om een dagelijkse structuur terug te zien. Wel is de toename van IPv6 sinds eind juli/begin augustus opvallend. We weten dat zowel Ziggo als KPN IPv6 aan het uitrollen zijn, dit kan de toename verklaren.
Conclusie
De aanname dat IPv6 thuis nog niet wordt gebruikt, wordt niet bevestigd door de statistieken. Deze duiden er juist op dat IPv6 thuis meer wordt gebruikt dan binnen bedrijven. Het thuisgebruik van IPv6 gaat alleen maar toenemen, zeker nu bedrijven als Ziggo en KPN IPv6 aan het uitrollen zijn.
De toename in de groei, zoals we die zien bij Google, is een extra reden om niet te langer te wachten met de invoering van IPv6.
Aardig in je eerste link dat je ziet dat de VS al een vijfde van de VS IPv6 geadopteerd heeft.
Dank voor dit artikel en informatie.
@Henri, Graag gedaan
Leuk artikel.
Opvallend is dat Nederland 2,84% adoptie heeft, Oostenrijk 3,16% en Duitsland 18,12%. Ik regel Hosting eigenlijk uitsluitend via Duitsland en daar is het normaal dat alles ook via IPv6 te bereiken is, ten minste bij de grote aanbieders.
Mijn ISP is een hele kleine lokale aanbieder (in Oostenrijk) maar de router heeft IPv6. Ik vraag ma af of het zin heeft je LAN op IPv6 om te zetten en wat daar de eventuele voordelen van zijn.
Goed artikel Martijn!