Twee maanden na de introductie op de Amerikaanse markt is de Microsoft Surface Pro 3 in Nederland verkrijgbaar. Microsoft zet het apparaat op de markt als een laptop met tablet functionaliteit, maar hoe werkt dit in de praktijk? Is het een laptop met de pretenties van een tablet of stiekem toch een tablet die een laptop probeert te zijn? Na een uitgebreide review blijft het rapportcijfer voor de Surface Po 3 steken op een 7-.
Eind augustus is de Microsoft Surface Pro 3 in Nederland voor de markt vrijgegeven. Zoals logica dicteert betreft het hier de opvolger van de Surface Pro 2. Een groter scherm (12-inch beeld diagonaal ten opzichte van 10,6-inch bij de Surface Pro 2) en minder gewicht (honderd gram lichter). De laptop is verkrijgbaar in vijf verschillende versies die allemaal gelijktijdig op de markt zijn gekomen.
Voor deze review heb ik de op één na goedkoopste versie kunnen uitproberen, het model met een i5-4300U processor, 4GB werkgeheugen en 128GB ssd. Op de zijkant van de Surface Pro zit een volledig formaat usb 3.0-poort, een mini-hdmi-uitgang en een 3,5 mm audio jack. Achter de standaard (die bijna 180 graden kan omvouwen) zit ook nog een micro sd-poort. De voeding van de Surface Pro beschikt ook over een usb-poort, waardoor je tijdens het opladen of werken met aangekoppelde voeding ook een andere tablet of smartphone kunt opladen.
Extra’s
Een product dat standaard wordt meegeleverd en waar Microsoft erg trots op is, is de Surface Pro 3 pen. Een lichte aluminium stylus die naar eigen zeggen voelt als een pen. In werkelijkheid voelt hij in gebruik iets lichter dan een goedkope ballpoint pen, maar doordat hij gemaakt is van aluminium voelt het niet aan als een goedkoop product. Er zit bovendien een knop bovenop de pen waarmee je met een enkele klik OneNote opent om aantekeningen te kunnen maken en met een dubbele klik een screenshot kan maken van het beeld, waarmee je met de aanwijzer een rechthoek in beeld kan maken van wat er daadwerkelijk zichtbaar is in de foto. Dankzij de proximity detection zie je ook een kleine stip op het beeld verschijnen als de pen zich boven het scherm bevindt, zodat je van tevoren weet waar je gaat klikken.
Hoewel Microsoft zich meer richt op de laptopmarkt in plaats van de tabletmarkt, zijn de extra’s om van de Surface Pro 3 meer een laptop gelijkend product te maken optioneel. Het gaat hier om een Microsoft ARC muis en de Microsoft Type Cover.
In tegenstelling tot de voorgaande generaties Type Covers heeft de huidige generatie een magneetstrip aan de bovenkant die tegen de Surface Pro blijft plakken, waardoor het toetsenbord licht schuin staat en het typen dus meer lijkt op typen met een desktop toetsenbord.
De ARC muis is ook wel een handige optie voor als je onderweg bent, omdat deze platgedrukt kan worden. Hhiermee blokkeer je tevens de functionaliteit, dus mocht de Surface Pro nog niet in slaapmodus staan en zich bevinden in een tas samen met de muis, dan zal er niets kunnen gebeuren door muisklikken.
Benchmarks
Nu al deze technische gegevens en opties achter de rug zijn, wat zijn de daadwerkelijke review resultaten? Allereerst de benchmark resultaten. Hoewel het hier de opvolger van de Surface Pro 2 betreft, komt deze toch beter uit de test. Het scherm is groter, maar daardoor is de pixeldichtheid wel grover en de prestaties over het algemeen genomen zijn minder goed dan die van zijn voorganger. Sterker nog, volgens de benchmark is de Surfact Pro 3 op practisch alle vlakken minder goed dan de Surface Pro 2.
Ook al geven benchmarks objectieve resultaten, het daadwerkelijke gebruik van een apparaat zegt toch altijd meer. Ik kan de machine niet vergelijken met een Surface Pro 2, aangezien ik die nooit in mijn handen heb gehad, dus wat waren mijn bevindingen zonder te kijken naar zijn voorganger?
In eerste instantie werkt de Surface Pro 3 lekker. Het scherm is helder en hij werkt best snel, maar na enkele minuten begint toch de overlapping van laptop en tablet de machine parten te spelen. De Surface Pro 3 werkt natuurlijk op Windows 8, wat de tablet functionaliteiten alleen maar tot z’n recht brengt, aangezien de metro interface uitermate geschikt is voor touch bediening (hetgeen een reden is waarom ik nog steeds liever Windows 7 op mijn desktop en laptops draai). Maar met de touch bediening voor de metro interface is alles wel gezegd, want volgens Microsoft is dit toch een laptop met tablet functionaliteit?
Hier beginnen de problemen. De Surface Pro 3 is te veel gericht op het ‘in the cloud’ werken, en dan nog het liefst alleen maar met Microsoft producten. Bijvoorbeeld om mijzelf te kunnen aanmelden op Skype moest ik de gebruikersnaam en inlog gegevens op mijn testmachine veranderen, aangezien volgens het systeem mijn Skype al gekoppeld was aan mijn Microsoft account en ik dan dus deze moest gebruiken. Dit betekent dus dat als er meerdere mensen op de Surface Pro 3 willen werken, even snel afmelden en aanmelden op een andere gebruikersnaam met Skype niet mogelijk is. Nee, er zal eerst volledig uitgelogd moeten worden en volledig ingelogd onder Windows. Dit proces duurt niet al te lang, maar als ik iemand even wil laten Skypen op de Surface Pro 3 met zijn eigen Skype, dan moet hij/zij alleen hiervoor blijkbaar een nieuwe gebruikersaccount aanmaken.
Identiteitscrisis
Ook kampt de machine erg met een laptop/tablet identiteitscrisis. De programma’s die via de metro interface werken, laten zichzelf gebruiken als apps, dus Skype of de camera op het volledige scherm met een minimaliseer knopje of een kruisje. Geen Windowed modus. Ik ben een groot fan van multitasken met enkele vensters naast elkaar. Een linkje kopiëren in Chrome, meteen plakken in een tekstdocumentje of een Skype instant message venster, maar Skype kent alleen een volledig scherm versie, dus dat zit er niet in. Deze schijnbare app-functionaliteit werkt echter niet volledig door. Als er een foto gemaakt moet worden met de Surface Pro 3 als tablet wordt het erg lastig de camera aan de achterkant te gebruiken. Er zit namelijk geen knopje in de interface om van camera te wisselen. Dit moet gedaan worden via een rechtermuis-klik. Met andere woorden: wil ik de Surface Pro 3 als laptop gebruiken (inclusief de desktop interface met start-balk), dan wordt dit tegengehouden door het app/tablet gedrag van de standaard software op de machine, maar wil ik hem gebruiken als tablet, dan moet ik hem bedienen als een laptop.
Voordat ik mijn definitieve conclusie trek nog een korte opmerking over de warmte-ontwikkeling. Aangezien het hier om laptop-hardware in een tablet casing gaat, is er geen mogelijkheid voor ventilatoren. Dit is ook niet echt nodig, want de warmte ontwikkeling is in de meeste gevallen minimaal. Een paar filmpjes kijken met VLC maakt het apparaat licht warm, maar niet overdreven en ander werk geeft eenzelfde resultaat. Probeer echter geen spellen te spelen op de Surface Pro 3. Hearthstone zorgde ervoor dat binnen vijf minuten het bijna mogelijk was om een ei te bakken op de achterkant van het apparaat, ondanks dat Hearthstone niet eens een grafisch indrukwekkend spel is of erg belastend voor een systeem.
Ondanks de genoemde minpunten van de Surface Pro 3 is het wel een grappig apparaat. De surface pen; de ARC muis en de Type Cover werken fijn. De usb-connector op de voeding is ook een handige extra. Het is alleen niet de laptop met tablet functionaliteit die Microsoft probeert te verkopen. Het is niet de oplossing voor professionals die zowel een laptop als een tablet willen gebruiken. Zoals de meeste soortgelijke producten hangt hij een beetje in het midden: Vlees noch vis. Het is een fijn apparaat als je de enige bent die hem gebruikt en de mankementen zijn te overkomen. Voor het geld zou ik echter kiezen voor een gewone laptop, want ook al is de Surface Pro 3 een ‘jack of all trades’, helaas is hij ook een ‘master of none’.
Dave Boot, freelance reviewer
Rapportcijfer
Het is een leuk apparaat, maar niet dé oplossing voor professionals zoals Microsoft claimt. Gezien de kosten, benchmark resultaten (voorganger presteert beter) en de bijna verplichte extra aanschaf van de Type Cover en de ARC muis kan ik niet meer dan een 7- geven.
Plussen en minnen
+ Groot, helder scherm (voor een tablet)
+ Surface pen werkt goed en vloeiend
+ Extra USB oplader in adapter
– Te veel op in the cloud/microsoft account koppelingen gericht
– Is het een laptop of toch een tablet?
– Om er alles uit te halen zijn de Type Cover en ARC muis toch wel een must buy
Vol verbazing en verontwaardiging heb ik bovenstaand artikel gelezen en ik kan eerlijk gezegd niet anders concluderen dan dat de auteur volledig de plank mis slaat als het gaat om de mogelijkheden en het potentieel van de Surface Pro 3. Of dit nu komt door een gebrek aan (Windows) kennis, product onderzoek en/ of rancune tegen Microsoft, durf ik zelf inmiddels met enige zekerheid vast te stellen. Oordeelt u zelf. Ik wil graag bij deze stap voor stap het artikel met u doornemen.
Uitgangen
De Surface Pro 3 beschikt niet over een mini HDMI uitgang, zoals beschreven in het artikel, maar over een mini DisplayPort. Een detail zou u zeggen, maar een DisplayPort ondersteunt resoluties (veel) hoger dan Full HD, wat zeker van toegevoegde waarde kan zijn in bepaalde (productie) omgevingen.
Stylus
De stylus is zeker niet lichter dan een “goedkope ballpoint pen”. Uberhaupt is de vergelijking met een ballpoint vreemd aangezien de stylus elders wordt bestempeld als een stijlvol, degelijk en accuraat invoerapparaat.
Accessoires
Ik snap de discussie t.a.v. de Type Cover deels. Microsoft zet de Surface Pro 3 weg als een laptop, dus waarom is de Type Cover niet inclusief? De reden zal hier ongetwijfeld zijn dat Microsoft de keuze wil laten aan de consument. Het betreft hier namelijk een Windows device die prima overweg kan met ieder ander (draadloos) toetsenbord. Een muis wordt zelden tot nooit geleverd bij een laptop, dus heel het verhaal t.a.v. de ARC muis is mijn inziens irrelevant. Dit neemt niet weg dat de ARC muis een mooie toevoeging kan zijn voor de Surface Pro 3, maar wellicht zijn andere muizen, zoals die van Logitech, beter geschikt (afhankelijk van de toepassing). Daarnaast; waarom wordt er met geen woord gerept over de sterk verbeterde touchpad, die voor velen als prima muis vervanger dient?
Benchmarks (performance)
De pixeldichtheid van de Surface Pro 3 is beter dan die van de Surface Pro 2. Namelijk 216 PPI (Pixels Per Inch) t.o.v. 208 PPI. Qua performance verschillen de Surface Pro 2 en de Surface Pro 3 niet veel van elkaar. De Surface Pro 3 gebruikt namelijk dezelfde generatie processors als de Surface Pro 2. De Surface Pro 3 is over het algemeen iets sneller, getuige diverse reviews online.
Het feit dat de auteur nooit een Surface Pro 2 in handen heeft gehad, zegt genoeg. Een benchmark door de auteur heeft dus nooit plaatsgevonden. Daarnaast worden door de auteur geen bronnen van de benchmarks of eigen test resultaten gegeven waardoor het verhaal lijkt te zijn gebaseerd op gebakken lucht.
De cloud
“De Surface Pro 3 is te veel gericht op het ‘in the cloud’ werken, en dan nog het liefst alleen maar met Microsoft producten”
Allereerst: welkom in 2014! Iedere grote vendor (Google, Apple, Microsoft) baseert zijn ecosysteem op de cloud! Maar… het mooie van Windows 8.1, wat bij de Surface Pro 3 geleverd wordt, is dat het ook prima zonder de cloud kan fungeren. Je bent vrij om een lokaal account aan te maken en daarmee te werken zonder dat er ook maar enige verbinding is met de cloud. Aan eenieder dus de keus, er wordt niets opgelegt, zoals het artikel insinueert.
Skype
Het gebruik van Skype in de Modern UI (voorheen Metro) is inderdaad gekoppeld aan het account waarmee ingelogd is. Makkelijk en handig toch? Als iemand anders Skype wilt gebruiken, kan deze simpelweg in Windows met zijn/ haar gegevens inloggen. Kwestie van weten hoe het werkt en bedoelt is, lijkt me. Mocht het niet kunnen inloggen onder een ander Skype account in hetzelfde Windows profiel echt als een onoverkomelijk probleem beschouwt worden, dan heeft men nog altijd de mogelijkheid om Skype for Desktop te installeren. Hier wordt duidelijk van een mier een olifant gemaakt. De bewering dat Skype (in de Modern UI) geen multitasking toelaat, is volstrekt onjuist. Binnen de Modern UI kan namelijk prima en tweede venster geopend worden (zoals een browser) naast Skype. Het feit dat de auteur niet weet hoe dit moet, wilt niet zeggen dat dit niet kan.
De camera
In de camera app (Modern UI) zit een knop waarmee je kunt wisselen tussen de front en de back camera. Een swipe van boven naar beneden laat deze optie zien. Helaas is dus ook deze bewering onjuist.
Ventilatoren
“is er geen mogelijkheid voor ventilatoren”
Nieuwtje: er is een ventilator op innovatieve wijze in de Surface Pro 3 geplaatst. Er zitten niet voor niets lucht doorlatende sleuven aan de zijkanten. Mocht de Surface het even te heet krijgen dan kan de ingebouwde ventilator via de sleuven de hitte netjes afvoeren.
Spellen
Diverse, wat oudere, spellen zijn prima speelbaar op de Surface Pro 3 dankzij de geïntegreerde Intel HD Graphics card (HD 4400/ 5000). Voorbeelden zijn Call of Duty 4 Modern Warfare en Left 4 Dead 2. Het apparaat kan warm worden, maar omdat het scherm rechtop staat via de kickstand heb je daar nauwelijks tot geen last van.
Conclusie
Wat me direct opvalt in de conclusie is dat vooral zaken die in andere reviews als grote pluspunten worden aangedragen, hier ontbreken. Waarom wordt er niet gesproken over het scherm (de ultra scherpe resolutie van 2160×1440 en de unieke aspect ratio van 3:2 waarmee bijvoorbeeld websites lezen in portrait modus een genot is)? De nieuwe kickstand, die traploos verstelbaar is? Het zeer compacte formaat en het lage gewicht van de nieuwe Surface? De verbeterde touchpad? Het feit dat de Surface als een volwaardige desktop vervanger kan dienen? De komst van een docking station voor de zakelijke markt? Ik proef helaas alleen negativiteit en die lijkt te zijn gebaseerd op onkunde, slecht onderzoek en een voorkeur voor andere merken. Jammer. Ik denk dat de Surface Pro 3 en de maker, Microsoft in dit geval, beter verdient. Persoonlijk zie ik de Surface Pro 3 JUIST als de oplossing voor professionals die zowel een laptop als een tablet willen gebruiken. Maar misschien komt dat omdat ik het apparaat wél heb getest 😉
Ten slotte…
Ik ben niet van Microsoft. Ik ben iemand die zich verdiept in technologiën, puur uit interesse vanuit mijn vak. Ik heb dagelijks te maken met produkten van fabrikanten die elkaars concurrenten zijn en ik probeer de kracht maar ook verbeterpunten van ieder product te herkennen. Ik houd niet van onrecht. Bovenstaand artikel is mijn inziens onrecht, in dit geval aan het adres van Microsoft; vandaar mijn uitgebreide reactie.
Ook ik (toch wel bekend als echte MicroSoft hater) ben verbaast over het artikel.
Opmerkingen als
– Teveel op de cloud en koppelingen gericht.
Ja zeg, juist daarom heeft MicroSoft dit apparaat op de markt gebracht.
Het bedrijf hoopt met dit nieuwe product haar clouddiensten beter in de markt te kunnen zetten.
– Identiteits crissis
Als Unix man ben ik ook gewend om met windows (meestal consoles) naast elkaar te werken en begrijp ook nog steeds niet waarom MicroSoft gebruikers hun scherm altijd meteen maximaliseren (zelfs als het om een 80×25 tekstschermpje gaat).
Feit is dat we het hier over een tablet hebben, tablets draaien als regel maar een applicatie in de voorgrond.
O.a. doordat er een andere manier van invoeren dan gebruikelijk bij een PC is dit gewoon om practische gebruiksvriendelijke reden zo bedacht.
Ik ken dat apparaat verder niet maar kenlijk heeft Xypriz wel zijn huiswerk gedaan en er wel een mooie review over weten te schrijven.
Een punt is natuurlijk weer alles zeggend voor beide personen.
Kenlijk vinden zij dat het louter zakenlijk bedoelde apparaat geschikt moet zijn om spelletjes op te kunnen spelen.
Daarmee wordt de Surface-Pro3 dus gewoon een stukje speelgoed waarvan het Pro nut ernstig betwist kan worden.
Een MS Surface Pro 3 testen en positioneren t.o.v. de Pro 2 terwijl je deze nooii in handen hebt gehad vind ik een vaag argument. U test alleen SKYPE op de Pro 3 en dit met een duidelijke negative klank. Waar is de test van andere functionele software waar de gemiddelde zakelijke gebruiker mee werkt ?
Ik mis objectieviteit in deze review/test.
Als het artikel off-mark is zoals Xypriz aangeeft, Xypriz zelf heeft ook nogal een behoorlijke bias.
Hoeveel monitoren / tv’s hebben een HDMI en hoeveel een DisplayPort? Is dus wel degelijk een nadeel.
Je haalt een Kickstand aan bij gamen als remedie tegen heet worden. Heb je zo wel eens een FPS gespeeld? Bijvoorbeeld.
De Vlees noch Vis gedachte ongeacht het artikel is ook de mijne. Ondanks dat veel mensen enthousiast zijn over de Surface 2 (en wrs 3) kan ik beamen, maar ook net zoveel mensen die het helemaal niets vinden en dat ding laten verstoffen. Mijn mening is det een surface niet top is als tablet voor consumeren, hij is namelijk behoorlijk wat zwaarder dan bijvoorbeeld een Ipad air.
Ik schrijf heel veel op mijn Chromebook op de bank. Dat gaat fantastisch… Met een type cover is dit echt lastiger.
Door de basis uitvoering van 64 GB gaat er toch behoorlijk wat verloren en is de Modern UI toch echt vooral gericht op het gemak van de cloud. Ik vind dit geen nadeel, maar dat maakt het nog niet minder waar. De kans dat al je files op de Surface passen is dus erg klein.
Dan Modern UI. Op mijn desktop zonder touch negeer ik het. Nu heb ik geen surface, maar wel een Windows Phone en ik vind dat een matig besturingssysteem en dan druk ik me voorzichtig uit.
In theorie kun je alles wat de anderen ook kunnen. In praktijk is Android veel krachtiger en flexibeler maar zit er vooral veel fouten in de apps en het systeem.
Voorbeeld : Foto kiezen in foto op. Naar een andere app gaan, dan weer op foto app klikken…. vergeten welke foto je stond. Kun je weer opnieuw zoeken. Pas als je via de multi-task knop naar de foto app gaat heeft ie de locatie onthouden. Die multi-task knop zit onder de….. BACK toets? Even iemand bellen vergt toch al snel 6 stappen waaronder een twee keer op zoeken knop moeten drukken. Dit zijn slechts 2 voorbeeldjes waaruit blijkt dat het systeem gewoon nog steeds achterloopt bij concurrenten. 1 slechte app is een probleem van de app bouwer. Veel slechte apps (Spotify anyone?) is een probleem van het eco systeem.
Het notificatie systeem mag niet in de schaduw staan van Android en dan ben ik geen android fan.
In de basis van ik een Microsoft fan, maar bepaalde zaken bij MS vind ik een verschrikking.
Nu geloof ik echt dat de Surface 3 in de basis een goed product is waar een bepaalde groep mensen echt productief plezier uit kan halen. Maar Modern UI en veel andere zaken vind ik in ieder geval niet goed. En vlees noch vis vind ik wel een goede conclusie.
Mijn eerste reaktie bij het artikel was ook “wat nu?”.
De reaktie van Xypriz vond ik zeer ter zake doende.
Kijk ik naar mijn klanten dan onstaat er langzaam toch een neiging ook het “modern gui” te gebruiken, waarschijnlijk omdat toch niet zo slecht is. Ms heeft nu eindelijk ook 1 keuze extra, bij Linux sloegen we altijd op de borst over de keuze mogelijkhden tot unity kwam en iedereen kommentaar had, maar dat is net zo bruikbaar.
Het spreekwoord zegt niet voor niets onbekend maakt onbemind.
Wat zijn we toch konservatief met zijn allen, ook de ICTers!
@Jan,
– If it works don’t fix it ?
– Never change a winning team ?
Me kepoeter moet het gewoon doen !
Ik gebruik overigens geen Unity. Wel geprobeerd maar er moet gewerkt worden, voor geklier heb ik echt geen tijd.
Ben zeer tevreden over xfce icm Compiz voor de tollende desktop (zes stuks elk met een zestal console schermpjes)
Ik neem aan dat Dave zijn test-Surface nooit in gebruik gaat nemen. Ik houd me dan ook van harte aanbevolen om deze over te nemen. Gezien de review is 50 euro wel een aardige prijs, denk ik.
Ik ben het compleet met Xypriz eens. Juist in de zakelijke wereld is de Surface Pro 3 een zeer goede vervanger voor een netbook en tablet. Ja je moet een toetsenbord erbij kopen en ja hij is prijzig. Maar zakelijk loopt men nu met een iPad rond en een laptop/netbook en dan ben je net zo veel geld kwijt en waarschijnlijk nog meer ook. Verder kan je de Surface Pro 3 inderdaad als desktop inzetten. Koppel er een monitor aan met een 3 tot 4k resolutie en een goed toetsenbord en een goede muis en je bespaard dus naast een losse tablet, laptop ook nog een desktop uit. Voor de dock betaal je wel 200 euro, maar een desktop koop je daar niet voor.
Zelf heb ik dus de Surface Pro 3 met typecover en dock aangesloten op een 27″ 2560×1440 monitor en ik ben er zeer tevreden mee. Als hobby programmeur gebruik ik Visual Studio en heb zeer veel profijt van de 27″ monitor in de hoge resolutie en het extra 12″ scherm van de Surface zelf.
Verder ben ik vaak op pad met mijn werk en ben ik erg tevreden met de portability en met de actieve stylus kan ik met een druk op de knop notities beginnen te schrijven. Zelfs mijn houterige schrijfstijl wordt redelijk tot goed herkend dus mijn krabbels kunnen zo copy-paste een Word document in.
“Er zit namelijk geen knopje in de interface om van camera te wisselen. Dit moet gedaan worden via een rechtermuis-klik.”
Of Win+Z? Of een swipe vanaf de horizontale randen (met de vinger of de pen)?
Speciaal een account hier aangemaakt om mijn steun te betuigen aan Xypriz. Ik heb dan wel geen ervaring met dit ding, maar na deze review te hebben gelezen in de papieren versie heb ik hem meteen hier opgezocht voor de reacties want dat het niet klopte kon ik op m’n klompen aanvoelen.
Ik heb wel ervaring met win 8.1 en daarover kan ik dus wel oordelen: de kritiek is niet terecht. Ik ben een aantal weken terug overgestapt omdat ik een nieuwe schijf had geïnstalleerd op m’n desktop en het idioot vond om dan niet even 8.1 uit te proberen. Sindsdien is mijn manier van werken niet veranderd. Programma starten? Windows toets en start met typen. Dus dat auteur liever win 7 gebruikt heeft echt te maken met personlijke voorkeur, want ik ben echt niet de enige die er hartstikke tevreden over is op m’n desktop.