Sybrand van der Schans
Informatieadviseur (informatiemanagement)
Pro Persona
Cijfer: 7
Ik vergeleek de Fujitsu Stylistic Q702 met de iPad van Apple. De Q702 kan als vervanger van de iPad gebruikt worden tijdens overleggen om aantekeningen te maken, documenten te bekijken, een projectomgeving bij te werken, et cetera. Of het apparaat ook geschikter is dan de iPad voor een behandelaar die onderweg het dossier van de cliënten wil inzien en bijwerken, valt te bezien. De Q702 heeft in dit werkveld een aantal nadelen ten opzichte van de iPad, zoals het gewicht en de beperktere accuduur. De Q702 krijg van mij een 7 als rapportcijfer.
De eerste indruk na het uit de doos halen is dat het een mooi apparaat is. Door zijn behuizing ziet het er degelijk uit. Mij verraste het aantal aansluitingen, waarbij je je in eerste instantie wat zaken afvraagt. In het toetsenbord/docking gedeelte zit een vga-aansluiting. Lijkt wat uit de tijd, maar als je de Q702 inzet als werkplek, is het koppelen met een normaal beeldscherm wel handig en die hebben meestal toch echt nog een vga-aansluiting. Wat mij verder opviel is dat de aan/uit-knop en de volumeknoppen die lastig te bedienen zijn, zeker ten opzichte van de iPad. Het slot waarin de simkaart (normale sim) geplaatst moet worden, ziet er niet degelijk uit. Sterker nog, bij mij brak er zelfs iets af, waarvan ik verder geen hinder ondervindt. Een simkaart vervangen doe je natuurlijk maar een paar keer in de levensduur van het apparaat, maar toch kan dit degelijker.
Via Citrix inloggen
Het beeldscherm is mat, dat is even wennen ten opzichte van de iPad en een andere Windows 8-tablet die ik al in handen heb gehad. Voordeel is dat je minder snel vette vingers ziet, nadeel is dat bij het tonen van filmpjes het ook wat minder scherp overkomt. Het scherm is wel leesbaar als de zon recht op het scherm schijnt. De installatie van het apparaat verliep verder soepel, na een kleine tien minuten kon ik aan het werk en was ik via Citrix ingelogd op mijn werkomgeving.
Vervolgens begint het inrichten naar eigen inzicht. Bijzonder is dat de machine uitgeleverd wordt met een C- en D-drive, iets dat mijns inziens achterhaald is. De installatie van de Office 2013-suite liep de eerste keer fout, maar werkte uiteindelijk wel soepel. Mooi is dat je in OneNote met de stylus aantekeningen kan maken alsof je aan het schrijven bent en deze behoorlijk goed naar tekst omgezet kunnen worden. Jammer is wel dat de stylus netjes weggewerkt is in het dockingstation en niet in de tablet. Je gebruikt namelijk vooral de stylus als je het toetsenbord niet bij de hand hebt.
Dubbele installatie
Wat verder opvalt als je de diverse installaties volgt is dat veel programma’s een dubbele installatie vragen: als desktop-variant en als touch-variant. Dat heeft tot gevolg dat je ook heel vaak moet inloggen op allerlei applicaties. Dit is vooral vreemd als je beseft dat je sowieso met een Microsoft-account moet aanloggen, ook voor de installatie van Office 2013. Je zou dan verwachten dat dit meer geïntegreerd is.
Tijdens vergaderingen is het een handig hulpmiddel. Alles is bij de hand en je kunt in principe direct alles bijwerken. De wisselingen tussen 3G en Wi-Fi kunnen soepeler, het hoeft niet steeds gemeld te worden. De accu gaat lang genoeg mee voor kantoorwerkers. De accu gaat zo’n vijf tot zes uur mee als je bezig bent met Word, OneNote, Outlook en internet. Als je de hele dag op pad bent en intensief werkt, is de oplader dus wel nodig.
Skydrive en Office 2013
Het toetsenbord voelt plezierig aan. Ik kon alleen niet vinden hoe het touchpad minder gevoelig ingesteld kan worden, wat onbedoeld verspringen van de cursor door aanraking met de muis van je hand veroorzaakt. De servicedesk van Fujitsu reageerde snel op deze vraag, maar wel met een verkeerd antwoord. Het juiste antwoord zijn ze me nog schuldig.
De integratie met Skydrive en Office 2013 zorgt er voor dat je overal prima bij je documenten kan, ook op werkplekken waar je geen Office 2013 ter beschikking hebt. Dan kan je via de webversie ook gewoon bij deze documenten, hoewel dan wel veel functionaliteit om te bewerken ontbreekt.
Onderweg voor behandelaar
De Q702 is ook regelmatig onderweg gebruikt. Hij is met toetsenbord ten opzichte van de iPad wel een stukje zwaarder (900 tegenover 1700 gram), de accu is voldoende, omdat de behandelaar niet steeds bezig is in het dossier. Voordeel van deze variant is dat het typen en werken met de (via Citrix aangeboden) applicaties eenvoudiger is, mede door het prettige toetsenbord en muis. Het ontbreken daarvan maakt het werken met vensters wat lastig op een iPad. Voor het tonen van filmpjes is het scherm net wat minder scherp, maar het geluid daarentegen is weer wat beter. Per saldo is de Q702 net iets te groot voor dit werk.
De Citrix-Receiver die we gebruiken voor het ontsluiten van de kantooromgeving is nog niet voorbereid op een touch-variant. Het groter en kleiner (pinchen) maken van de aangeboden desktop (dit gebeurt met behulp van PowerFuse) is op de iPad wel mogelijk, maar in de Windows-variant niet. Dit is voor het formaat van de Q702 niet hinderlijk, maar als je met een kleinere Windows 8-tablet op pad zou willen, is dit wel het geval.
Windows 8
Over het werken met Windows 8 is natuurlijk al veel gezegd. Na een jaar met een iPad gewerkt hebben, is het wennen. Het gaat dan vooral om het gevoel dat je net wat meer handelingen moet doen. Als je het rationeel bekijkt, is dit niet het geval. In de touch-variant gaat het switchen tussen apps vergelijkbaar soepel. Toen ik na ruim een week weer de iPad in de hand had, merkte ik dat de swipe-bewegingen van Windows 8 al in mijn gewenning zaten en ik dus weer even ‘terug’ moest schakelen.
De kwaliteit van de apps is her en der nog wel minder dan op de iPad. Zo is de enige navigatie-app die ik kon vinden (gMaps), minder snel en betrouwbaar dan de standaard app op de iPad. Het gelijktijdig werken met apps, wat toch een plus zou moeten zijn, valt in de praktijk tegen. De touch-apps zijn in feite alleen handig als je ook een touchscreen hebt. Zonder touchscreen is het overbodig en eerder zelfs onhandig navigeren.
Geheugen loopt vol
Bijzonder is dat op een of andere manier het geheugen regelmatig volloopt door de Windows-verkenner. Of dit door één van de apps komt of ergens nog een geheugenlek is, is mij onduidelijk. Het in de taakbeheer herstarten (wat kan!) van de verkenner zorgt dat het geheugen weer vrijgegeven wordt (1,5 Gb naar 17 Mb).
Office 2013 is geschikt gemaakt voor tabletgebruik. De knoppen worden wat groter, zodat je sneller raak tikt. Verder valt het op dat het intypen rustiger overkomt, de manier waarop de letters op het scherm verschijnen is vloeiender. De integratie met SkyDrive biedt veel mogelijkheden voor efficiënter werken, maar zal voor een deel van de gebruikers binnen onze organisatie (zoals in veel zorgorganisaties) wel een grote stap zijn om ook de voordelen daadwerkelijk te behalen.