Ook criminelen hebben de 3D-printer ontdekt. Met die apparatuur printen ze verpakkingsmaterialen waarin de drugs wordt verstopt en die via de post worden verstuurd. Het gaat om make-up-doosjes, hoesjes van computerspellen en cardridges waarin cocaïne, lsd, xtc en mdma worden verstopt. Bij een inval in Werkendam trof de politie een serie werkende 3D-printers aan die de verpakkingen produceerde.
De verdachten zijn twee mannen van 32 en 50 jaar uit Amsterdam en een man van 48 jaar uit Werkendam. Ook is een vrouw van 36 jaar uit Amsterdam gearesteerd. Ze zijn 16 maart 2018 voorgeleid bij de rechter in Rotterdam. Ze worden verdacht van het verzenden van tienduizenden postpakketten met verdovende middelen over de hele wereld. Volgens het Oopenbaar Ministerie fungeerde de groep als een postorderbedrijf voor drugs.
In de digitale administratie van de verdachten trof justitie verzendlijsten aan waarop vermoedelijk duizenden namen en adressen van kopers van de afgelopen jaren staan vermeld. ‘Om te voorkomen dat een poststuk onderschept kon worden, is op een slimme manier gebruik van verpakkingsmateriaal dat ze vermoedelijk door verdachten zelf via een 3D-printer gefabriceerd werd. Er werden make-up poederdoosjes 3D-geprint en gebruikt om de drugs ongezien naar de klant te sturen in bijvoorbeeld Australië, Singapore of Nieuw Zeeland. Ook zijn drugs bijvoorbeeld verstopt in Nintendo games of in inktcartridges’, licht het OM toe.
Bitcoin-tegoeden
De set 3D-printers, een zogenoemde printerfarm, die de politie in Werkendam draaiend aantrof, is inbeslaggenomen. Ook is er beslag gelegd op een woning en een loods. In Amsterdam legde de politie beslag op drie auto’s, een ‘behoorlijke hoeveelheid’ verdovende middelen en bitcoin-tegoeden. Zowel in Amsterdam als in Werkendam is een vuurwapen gevonden en in beslag genomen.
De aanhoudingen zijn onderdeel van een langlopende actie waarbij politie en justitie in mei 2017 de darknetmarkt Hansa market overnamen. Daarbij trok een Nederlands account van een persoon of groep die schuilgaat onder de naam Doug-Heffernan de aandacht. Volgens politie en justitie gaat het om één van de grootste handelaren die verantwoordelijk is voor de handel in cocaïne, xtc, mdma en andere drugs en onder verschillende schuilnamen op het darkweb actief was. Na het oprollen van Hansa market zouden leden van de groep hun handel op een nieuw forum: Dream Market hebben voortgezet.